Φρίντα Κάλο

OIF

Γράφει η Βασιλοπούλου Ελένη  Γ2

Η Φρίντα Κάλο ήταν μια Μεξικάνα ζωγράφος γνωστή για τις αυτοπροσωπογραφίες της. Εξαιρετικά επηρεασμένη από την μεξικανή λαϊκή τέχνη και από τον εγγενή ινδικό πολιτισμό, τα έργα της Κάλο είναι γνωστά για τον »πόνο και το πάθος» τους, εκφρασμένα με έντονα και ζωντανά χρώματα. Αποτελώντας ένα έργο τέχνης η ίδια, η Κάλο έκανε το σώμα της έναν καμβά φορώντας φωτεινά φορέματα και στολίζοντας τον εαυτό της με κοσμήματα, κορδέλες και λουλούδια. Από το έργο της ως καλλιτέχνη είναι ολοφάνερο ότι η Κάλο έβλεπε τον εαυτό της δυνατό, ευαίσθητο και ως μία άγρια γυναίκα συνδεδεμένη με την φύση.

Frida Kahlo Necklace | Art pendant, Artistic jewelry, Jewelry art

Κατά την διάρκεια της ζωής της, η Κάλο δημιούργησε 200 πίνακες, σχέδια και σκίτσα τα οποία έχουν αποτελέσει την »βιογραφία» της, επειδή αντικατοπτρίζουν το δικό της προσωπικό ταξίδι. Στα εφηβικά της χρόνια, η Κάλο ενεπλάκη σε ένα ατύχημα με λεωφορείο το οποίο κατέληξε με την ίδια να αναγκαστεί να υποβληθεί σε πάνω από 30 εγχειρήσεις. Ως μέρος της ανάρρωσής της, η Κάλο ξεκίνησε να ζωγραφίζει και στα είκοσί της παντρεύτηκε τον Μεξικανό ζωγράφο Ντιέγκο Ριβέρα, με τον οποίο είχε μια θυελλώδη και παθιασμένη σχέση.

Το ζευγάρι παρέμεινε ενωμένο μέχρι τον θάνατο της Κάλο στην ηλικία των 47. Το 1957, ο Ριβέρα δώρισε το σπίτι τους στην μεξικανή κυβέρνηση. Την επόμενη χρονιά λειτούργησε ως μουσείο, όπου όλα τα υπάρχοντα της Κάλο θα μπορούσαν να εμφανιστούν όπως ακριβώς τα άφησε η ίδια. Αυτές τις μέρες, η κληρονομιά της Κάλο παραμένει. Η μεγαλύτερη ζωγράφος του Μεξικού έχει γίνει διεθνές είδωλο και τα έργα της πωλήθηκαν για πολύ περισσότερα χρήματα από οποιαδήποτε έργα γυναίκας καλλιτέχνη  στην ιστορία της ανθρωπότητας!

Signed Portrait Painting of Frida Kahlo from Mexico - Frida with ...

Σχολιάστε

Top