Ο ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗΣ

Γράφει ο Κρητικάκης Νεκτάριος, Γ1

Ο ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗΣ

Στη Νορβηγία, σε ένα νησί στον Αρκτικό κύκλο που ονομάζεται Svalbard, απαγορεύεται να ταφούν οι νεκροί, επειδή λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και του παγωμένου εδάφους τα σώματα των νεκρών δεν αποσυντίθενται, αλλά παγώνουν. Έτσι, επειδή οι πάγοι λιώνουν και ξαναπαγώνουν, τα σώματα που τάφηκαν μέσα στον πάγο έρχονται ξανά στην  επιφάνεια της γης. Όμως, επειδή τα πτώματα δεν έλιωσαν, πολλά από αυτά μεταφέρουν στο παρόν τις ασθένειες που σκότωσαν τους ανθρώπους που τάφηκαν εκεί. Γι’ αυτόν τον λόγο, στο Svalbard απαγορεύεται να ταφεί κάποιος, για να μην επανεμφανισθούν οι θανατηφόρες ασθένειες.

α

Το νησί Svalbard

Αυτήν την στιγμή, λόγω τις κλιματικής αλλαγής, οι πάγοι στην Ανταρκτική λιώνουν και θα έρθουν στο φως η χλωρίδα και η πανίδα που ζούσε στην ήπειρο πριν την εποχή των παγετώνων. Όμως, τα ζώα που πάγωσαν εκεί είναι πιθανό να μεταφέρουν ακόμα διάφορες ασθένειες, οι οποίες θα μπορούσαν να περάσουν με κάποιον τρόπο στον άνθρωπο.

 

Η Ανταρκτική είναι μία μέχρι πρότινος ανεξερεύνητη ήπειρος, με πολλούς φυσικούς πόρους, και φυσικά, τεράστιο επιστημονικό ενδιαφέρον. Γι’ αυτό, μόλις λιώσουν οι πάγοι, επιστήμονες από όλον τον κόσμο θα συρρεύσουν στην Ανταρκτική για να ανακαλύψουν τι υπήρχε θαμμένο στους πάγους. Υπάρχει όμως η πιθανότητα οι επιστήμονες και οι εξερευνητές να μολυνθούν με αρχαίους ιούς και μάλιστα να γίνουν και οι φορείς τους στην υπόλοιπη ανθρωπότητα.

Η Ανταρκτική

 β

Παρόλο που στο Svalbard το πρόβλημα ήταν μικρό και λύθηκε, δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο και για την Ανταρκτική. Σχεδόν επιβάλλεται η ήπειρος αυτή να εξερευνηθεί και να ανακαλύψουμε τα θαμμένα μυστήριά της. Θα υπάρχει όμως, τουλάχιστον στην αρχή, αυτός ο κίνδυνος.

 

 

 

Πηγές https://missionblue.org και https://vogue.gr

Σχολιάστε

Top