ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ
Ένα χαρακτηριστικό του 21ου αιώνα είναι η προσκόλληση στο κινητό τηλέφωνο. Μερικοί άνθρωποι όμως ξεπερνούν τα όρια και φτάνουν σε σημείο να αντιμετωπίζουν φοβία σχετικά με το κινητό τους τηλέφωνο. Ανησυχούν ότι δε θα ακούσουν το τηλέφωνό τους ή ότι θα μείνουν από μπαταρία.
Αυτό το νέο ψυχολογικό φαινόμενο ονομάζεται νο-μο-φοβία (από το αγγλικό no-mobile-phone-phobia που εκφράζει το φόβο να μείνουμε χωρίς κινητό). Ο αριθμός των νομοφοβικών αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Θα μπορούσαμε βέβαια να κλείσουμε το κινητό μας, πολύ συχνά όμως δεν το κάνουμε. Θα μπορούσε να συμβεί κάτι και να μας ψάχνουν. Κάποια, ευκαιρία, επαφή θα μπορούσε να «περνά ξυστά» από δίπλα μας και να τη χάσουμε, μόνο και μόνο επειδή κλείσαμε για λίγες ώρες το κινητό. Αυτού του είδους είναι η εξάρτηση που έχουμε από την ελάχιστη σε μέγεθος, αλλά τεράστια σε δυνατότητες συσκευή. Και όπως κάθε εξάρτηση, μπορεί να καταλήξει επικίνδυνη. Το στοίχημα, λοιπόν, για εμάς είναι να καταφέρουμε να ισορροπήσουμε ανάμεσα στην ανάγκη να αξιοποιούμε τις «πολύτιμες υπηρεσίες» του κινητού μας και την ελευθερία να μπορούμε μερικές φορές να το αποχωριζόμαστε. Το πρόβλημα εντείνεται όταν το άτομο επικεντρώνει και κατευθύνει μεγάλο μέρος της συνολικής του ενέργειας, προσοχής και σκέψης στο κινητό.
Όταν, δηλαδή, μονίμως:
- Ελέγχει εάν έχει σήμα
- Επιθυμεί να χρησιμοποιεί το κινητό του όλο και περισσότερο
- Νευριάζει αν κάποιος διακόπτει μια συνομιλία του
- Αντιδρά υπερβολικά όταν του επισημαίνεται ότι κάνει συνεχή χρήση του κινητού
- Ελέγχει διαρκώς για αναπάντητες κλήσεις ή μηνύματα
Ειδικοί και ερευνητές υποστηρίζουν ότι η συνεχής χρήση κινητών τηλεφώνων, smartphone, tablet, ηλεκτρονικού υπολογιστή, laptop κλπ έχει αρνητικές επιπτώσεις στη συμπεριφορά και την κοινωνικοποίηση, συνδέεται με την κατάθλιψη, το άγχος, τη συρρίκνωση της προσοχής και άλλες ψυχικές διαταραχές. Στο εξωτερικό, οι πρώτες κλινικές απεξάρτησης δέχονται ακόμα και 12χρονα παιδιά!
6 στους 10 νέους ασχολούνται τουλάχιστον 8 ώρες την ημέρα με τα κινητά τους, παρουσιάζοντας συμπτώματα εθισμού!!
Μήπως είσαι εθισμένος με το smartphone σου;
Δήμητρα Φεσσάρα
Σχολιάστε
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.