ΣΕΛΛΑΣΙΑ – ΛΑΚΩΝΙΑΣ
Σελλασία ή Βουρλιάς.
Το χωριό οφείλει την ονομασία του στον ομώνυμο αρχαίο οικισμό, που τοποθετείται στο λόφο του Παλαιογουλά.
Συντεταγμένες: 37°09′48″N 22°25′09″E
Η Σελλασία είναι χωριό του νομού Λακωνίας της Πελοποννήσου.
Έχει υψόμετρο 586 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 37,1649338564 και γεωγραφικό μήκος 22,4151909546.Βρίσκεται στα βόρεια της Σπάρτης και αποτελεί δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Σπάρτης.
Κατά την απογραφή του 2001, είχε πληθυσμό 524 κατοίκων.
Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία και την συγκομιδή ελιάς και παραγωγή λαδιού.
ΙΣΤΟΡΙΑ
Στην αρχαιότητα υπήρχε φυλάκιο των Σπαρτιατών για να ελέγχει τη διάβαση προς τη Λακωνία. Το 222 π. Χ. έγινε εκεί μία μάχη που έκλεισε το κεφάλαιο πόλις-κράτος στην Αρχαία Ελλάδα. Ο Αντίγονος Γ΄ Δώσων, αντιβασιλιάς της Μακεδονίας και η Αχαϊκή Συμπολιτεία (που ανάμεσα στα στρατεύματά της βρισκόταν ο νεαρός τότε Φιλοποίμην) πολέμησαν με τους Σπαρτιάτες του μεταρρυθμιστή βασιλιά Κλεομένη Γ’. Η Σπάρτη ήταν η τελευταία πόλη-κράτος της παλαιότερης εποχής που συνέχιζε να αντιστέκεται, τόσο στην εξουσία των Μακεδόνων όσο και στην Αχαϊκή Συμπολιτεία. Τελικά οι δυνάμεις των συμμάχων νίκησαν τους Σπαρτιάτες και ενέταξαν τη νικημένη πόλη στην Αχαϊκή Συμπολιτεία.
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΕΛΛΑΣΙΑ
ΓΙΟΡΤΗ ΕΛΙΑΣ & ΛΑΔΙΟΥ
Κάθε Αύγουστο στη Σελλασία του Δήμου Σπάρτης το ευλογημένο δέντρο της ελιάς τιμάται με ιδιαίτερο τρόπο. Οι καλλιεργητές ελιάς της περιοχής αλλά και οι μεταποιητικές επιχειρήσεις σε συνεργασία με το Δήμο Σπάρτης και την Αστική μη κερδοσκοπική Εταιρεία «Γιορτή Ελιάς και Λαδιού», διοργανώνουν πλήθος δράσεων με σκοπό την προβολή και ανάδειξη του μοναδικού Λακωνικού ελαιόλαδου και της βρώσιμης ελιάς της περιοχής.
Γευσιγνωσία ελαιόλαδου και άλλων προϊόντων με βάση την βρώσιμη ελιά, ημερίδες ενημέρωσης του κοινού αλλά και προτάσεις νέων καλλιεργητικών μεθόδων , ομιλίες για την βελτίωση της αγροτικής πρακτικής, προώθηση της βιολογικής καλλιέργειας και πλήθος άλλων δράσεων πραγματοποιούνται τις μέρες της γιορτής ελιάς και ελαιόλαδου. Το τριήμερο των εκδηλώσεων πλαισιώνεται και από πλήθος πολιτιστικών δράσεων με ιστορικές αναφορές, εκθέσεις και μουσικές εκδηλώσεις.
Για όποιον θέλει να παρακολουθήσει και να συμμετέχει στη γιορτή της ελιάς , δεν έχει παρά να βρεθεί τον Αύγουστο στη Σελλασία της Λακωνίας.
ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ
Στην κεντρική πλατεία του χωριού, τον Ιούνιο , στην γιορτή του Αγίου Πνεύματος, πλάι στην εκκλησία του χωριού μας, γίνεται το πανηγύρι το οποίο διαρκεί δύο μέρες. Άνθρωποι από τα γύρω χωριά με συντροφιά τοπικά τραγούδια και χορούς διασκεδάζουν μέχρι τις πρωινές ώρες.
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ «ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ» ΣΕΛΛΑΣΙΑΣ
ΤΟ ΤΣΑΙ: Συνήθως τον μήνα Ιούλιο, το Φιλόπτωχο ταμείο και με την σημαντική βοήθεια του Πάτερ της εκκλησίας μας , διοργανώνει τσάι στη πλατεία του χωριού. Εκεί μαζεύεται σχεδόν όλο το χωριό που συζητά, χορεύει και παίρνει μέρος σε λαχειοφόρο αγορά. Χειροποίητα και παραδοσιακά γλυκά προσφέρονται σε όλους.
ΕΚΔΡΟΜΕΣ: Μέσα στη χρονιά κανονίζονται και πραγματοποιούνται εξορμήσεις σε διάφορα μέρη εντός ή εκτός νομού.
ΣΠΑΡΤΑΘΛΟ: Στην είσοδο του χωριού και σε απόσταση αναπνοής περνούν οι αθλητές που συμμετέχουν στον Σπάρταθλο λίγα χιλιόμετρα πριν τον τερματισμό.
Ο Διεθνής Σύνδεσμος «Σπάρταθλον» διοργανώνει κάθε χρόνο τον διεθνή αγώνα δρόμου. Πρόκειται για διοργάνωση του θεσμού, η οποία διαρκεί 2 μέρες και είναι με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Η διαδρομή Αθήνα-Σπάρτη, απόστασης 246 χιλιομέτρων καλύπτεται από τους συμμετέχοντες σε χρονικό περιθώριο 36 ωρών. Μια εμπειρία σημαντική που αξίζει τον κόπο να την ζήσει ο καθένας.
ΤΡΙΠΟΝΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΕΛΛΑΣΙΑ: Η νεολαία της γενέτειρας του Δημήτρη Γιαννακόπουλου βρίσκεται στο ΟΑΚΑ, κάθε χρόνο σε σημαντικούς αγώνες, στο πλευρό του Παναθηναϊκού.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ
- Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είναι γιος του Παύλου Γιαννακόπουλου και ανιψιός του Θανάση Γιαννακόπουλου, που είναι οι ιδιοκτήτες της ΒΙΑΝΕΞ, της μεγαλύτερης σήμερα ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Η οικογενειακή ενασχόληση με τα φαρμακευτικά ξεκίνησε από τον παππού του, Δημήτρη Γιαννακόπουλο από τη Σελλασία Λακωνίας. Στο χωριό Σελλασία έχουν γίνει πολλές δωρεές από την οικογένεια Γιαννακόπουλου.
- Ο Μανούσος Μανουσάκης που μαζί με την γυναίκα του Μαρία , η οποία είναι από την Σελλασία, έφτιαξαν έναν υπέροχο ιδιόκτητο ελαιώνα σ τη Σελλασία, έ στους πρόποδες του Πάρνωνα και κοντά στη Σπάρτη. Αυτό είναι το κτήμα που ο σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης και η οικογένειά του ξεκίνησαν να αναβιώνουν το 2000, φυτεύοντας και πάλι την έκταση ενός ιστορικού ελαιώνα που είχε καταστραφεί από φωτιά το ’83. Ο κ. Μανουσάκης είναι αυτός που ξεκίνησε και το θεσμό της γιορτής ελιάς αναδεικνύοντας το χωριό Σελλασία.
Ο Σταύρος Νιάρχος παρόλο ότι δεν είναι από την Σελλασία, μα από διπλανό χωριό, έχει προσφέρει σημαντικά πράγματα. Ένα από τα σπουδαιότερα, είναι το σημαντικό χρηματικό ποσό που δίνει σε αριστεύσαντες μαθητές τελειώνοντας το Δημοτικό σχολείο και μέχρι την ολοκλήρωση των σπουδών τους.
ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΥΘΕΙΣ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΤΟΠΟ
Τόπος με ξεχωριστή φυσιογνωμία και σημαντική παρουσία στο διάβα των αιώνων, η φημισμένη Σελλασία, η Λακεδαίμων της αρχαιότητας, καταλαμβάνει το νοτιοανατολικό τμήμα της Πελοποννήσου. Μοναδική εμπειρία για τους επισκέπτες είναι η γνωριμία με τα πέντε διαφορετικά πρόσωπα της Λακωνίας που μπορεί να πάει κανείς σε λίγο χρόνο και έχοντας σαν ορμητήριο το χωριό:
την όμορφη κοιλάδα του Ευρώτα, τον επιβλητικό Ταΰγετο, τη μοναδική Μάνη, το φιλόξενο Πάρνωνα και την περιοχή από το Κυπαρίσσι έως τον Καβο-Μαλιά. Στην όμορφη κοιλάδα του Ευρώτα, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη Σπάρτη, πόλη-θρύλο της αρχαιότητας, στην καστροπολιτεία του Μυστρά, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, στις Κροκεές, πατρίδα του Νικηφόρου Βρεττάκου, στην εύφορη Σκάλα, μια θάλασσα από πορτοκαλιές, και στο δέλτα του Ευρώτα, όπου απλώνεται ένας απέραντος κάμπος με εσπεριδοειδή. Τον επιβλητικό Ταΰγετο στολίζουν εξαίρετες δημιουργίες της φύσης (Πυραμίδα Ταϋγέτου, φαράγγι Ανακώλου, πηγές Ευρώτα κ.ά.), όμορφα χωριά (Καστόρειο, Γεωργίτσι, Λογκανίκος, Άρνα, Άγιος Νικόλαος, Καστάνια, Αρχοντικό κ.ά.), ο αρχαιολογικός χώρος της Πελλάνας και σημαντικά θρησκευτικά μνημεία (μεταξύ άλλων, οι μονές Αμπελάκη, Ζερμπίτσας, Παναγίας Καταφυγιώτισσας, Κούμπαρη, Γόλας, Παναγίας Γιάτρισσας). Στη μοναδική Μάνη αμέτρητες είναι οι προκλήσεις και αναρίθμητοι οι προορισμοί: το Γύθειο, φημισμένη πολιτεία με νησιώτικο χρώμα και πύλη της Μάνης, η ιστορική Αρεόπολη, το Οίτυλο, το υπέροχο Λιμένι, ο Πύργος Διρού με τα ονομαστά σπήλαια, ο Γερολιμένας , οι πύργοι της Βάθειας, το ακρωτήρι Ταίναρο, το Πόρτο Κάγιο, ο Κότρωνας, γραφικό παραλιακό χωριό. Στο φιλόξενο Πάρνωνα, την καρδιά των επισκεπτών κλέβουν οι Καρυές, τα Χρύσαφα , το Γεράκι, ο μικρός Μυστράς της Σπάρτης, τα Βρέσθενα, η Βαμβακού και ο Βασσαράς. Πολλές, τέλος, είναι οι όμορφες εικόνες που προσφέρει η περιήγηση στην περιοχή από το Κυπαρίσσι έως τον Κάβο-Μαλιά: Κυπαρίσσι, ο Λιμένας Γέρακα, ένα θαυμάσιο φυσικό φιορδ, η φημισμένη Μονεμβασιά, πατρίδα του Γιάννη Ρίτσου, η γοητευτική χερσόνησος του Μαλέα, με τη Νεάπολη και το πασίγνωστο ακρωτήρι του Καβο-Μαλιά, η Ελαφόνησος, ο Αρχάγγελος, η Πλύτρα, η Ελιά Μολάων.
Για όλα τα παραπάνω που ανέφερα και τόσα άλλα που μόνοι σας θα ανακαλύψετε θα σας κάνουν να μην θέλετε να φύγετε!!!!
ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΕΛΛΑΣΙΑ
Xρόνια περνούσα αδιάφορα τον δρόμο από Τρίπολη προς Γύθειο μόνο και μόνο γιατί όσο πλησίαζα στη Mάνη γινόμουν όλο και πιο ανυπόμονος να φτάσω. Δύο φορές στάθηκα και τούτο με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές που με γέμιζαν θλίψη και πίκρα. Tην περιοχή ελάχιστα γνώριζα, αφού δεν την είχα μελετήσει, δεν την είχα ζήσει. H συνεργασία μου με τον σκηνοθέτη Μανούσο Mανουσάκη ,που διατηρεί σπίτι στη Σελλασία, με έφερε στον τότε δήμο Oινούντων σήμερα Δημοτική ενότητα του Δήμου Σπάρτης. Mεγάλη σε έκταση περιοχή, αφού συγκροτείται από πολλά χωριά με λίγους κατοίκους. Ξεκινάει από την αριστερή όχθη του Ευρώτα και καταλήγει στις μισές δυτικές πλαγιές του Πάρνωνα. Mέσα σε λίγους μήνες γνώρισα τη δυναμική των κατοίκων, την εργατικότητα, την ξεχωριστή συλλογικότητα και αφοσίωσή τους σε κάθε κοινή προσπάθεια. Όλα τα χωριά έχουν καλαίσθητες πλατείες, επαρκή φωτισμό στους δρόμους, συντηρημένα πλακόστρωτα. Αδιάλειπτη παροχή φωτός, νερού, τηλεφώνου (σταθερών και κινητών). Mοναδικοί ξενώνες με ζεστά δωμάτια και πλούσιο φωτισμό. Γιορτές και πανηγύρια με κορυφαία εκδήλωση τη γιορτή της ελιάς. Δραστηριότητες που θα χρειαστώ ανυπολόγιστο χώρο για να τις περιγράψω. Σ’ αυτή, λοιπόν, την περιοχή το συνεργείο και οι ηθοποιοί του σίριαλ αποκλειστήκαμε τις ημέρες του χιονιά του Γενάρη. H λέξη αποκλειστήκαμε πρέπει να μπει σε εισαγωγικά γιατί τίποτα δεν μας εμπόδισε να κάνουμε τη δουλειά μας.
Φωτεινό και ξεχωριστό παράδειγμα για όλους τους Έλληνες, ας στρέψουν το κεφάλι προς αυτή την πλαγιά του Πάρνωνα. Σίγουρα έχουν πολλά να κερδίσουν.
Λάκης Κομνηνός(5-11-2015)
ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΠΠΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΙΟ
Η Σελλασία , το χωριό μου, είναι ένα κομμάτι από την ψυχή μου. Σ” αυτό γεννήθηκα και πέρασα τα πιο χαρούμενα και ξέγνοιαστα χρόνια της ζωής μου, παρέα με τους αγαπημένους μου φίλους, την οικογένειά μου , τους συγχωριανούς μου. Εδώ είδα να μεγαλώνουν τα παιδιά μου και τώρα τα εγγόνια μου. Τα μαλλιά μου έχουν πια ασπρίσει μα η καρδιά μου πλημμυρίζει από αγάπη για το πανέμορφο αυτό χωριό. Γι” αυτό και είμαι σίγουρος, όσα χρόνια και αν περάσουν, ότι ποτέ και για τίποτα στον κόσμο δε θα μπορούσα να το αποχωριστώ.
Παππούς Βασίλης Τρύφωνας(12-1-2017)
ΜΑΝΙΑΤΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
Σχολιάστε
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.