ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Την εβδομάδα από 15 έως 19 Μαΐου πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας θεματική εβδομάδα με τρεις θεματικούς άξονες:  «Έμφυλες ταυτότητες», «Πρόληψη Εθισμού και Εξαρτήσεων» και «Διατροφή».  Έγιναν ομιλίες, παρουσιάσεις, προβολές ταινιών και βιωματικές δραστηριότητες.  Σε μία από αυτές οι μαθητές γνώρισαν τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής.  Σας παραθέτω πιο κάτω τα σημαντικότερα συμπεράσματά μου.

Μεσογειακή διατροφή είναι όρος που επινοήθηκε από τον φυσιολόγο Άνσελ Κις για να περιγράψει το μοντέλο διατροφής, το οποίο ακολουθούσαν οι λαοί των μεσογειακών χωρών που συμπεριλαμβάνονταν στη Μελέτη των Επτά Χωρών. (Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία κ.α.).  Στη Διεθνή Διάσκεψη για τις Μεσογειακές Διατροφές το 1993 αποφασίστηκε τι θα θεωρείται υγιεινή, παραδοσιακή Μεσογειακή διατροφή και το 1995 μια ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ δημιούργησε την «Πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής».

mediteranean_diet1

 Η Πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής περιλαμβάνει 3 επίπεδα ανάλογα με τη συχνότητα κατανάλωσης των συγκεκριμένων τροφίμων. Στη βάση της βρίσκονται τα τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά και σε σημαντικές ποσότητες, ενώ στην κορυφή είναι όσα πρέπει να καταναλώνονται σπάνια και σε μικρές ποσότητες.

Πιο συγκεκριμένα, ξεκινώντας από τη βάση της πυραμίδας θα πρέπει να καταναλώνονται:

 Καθημερινά

  • Δημητριακά και τα προϊόντα τους (ρύζι, ζυμαρικά, ψωμί, κτλ).
  • Φρούτα και λαχανικά.
  • Όσπρια και ξηροί καρποί.
  • Ελαιόλαδο.
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα.

Λίγες φορές την εβδομάδα

  • Ψάρια.
  • Πουλερικά
  • Αυγά.
  • Γλυκά.

Λίγες φορές το μήνα

  • Κόκκινο Κρέας.

Το 2010, η UNESCO συμπεριέλαβε την Μεσογειακή Διατροφή στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας, ύστερα από αίτημα που υπέβαλαν από κοινού οι χώρες Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία και Μαρόκο.

Ντουσάκη Μαρία

Σχολιάστε

Top