Διάσημοι Ολυμπιονίκες

Οι Ολυμπιακοί αγώνες έγιναν για πρώτη φορά το 776 π.Χ. στην πεδιάδα της αρχαίας Ολυμπίας. Το   βραβείο των νικητών ήταν ένα στεφάνι ελιάς.

Στις 23 Ιουνίου 1894, ιδρύθηκε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή και αποφάσισε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια σε διαφορετική χώρα. Οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες έγιναν στην Αθήνα το 1896.  Οι Ολυμπιακοί αγώνες έχουν το δικό τους ύμνο. Τους στίχους έγραψε ο Έλληνας ποιητής Κωστής Παλαμάς (1869-1941) και τη μουσική συνέθεσε ο Έλληνας συνθέτης Σπύρος Σαμαράς (1861-1917). Ο ύμνος των Ολυμπιακών αγώνων ακούστηκε για πρώτη φορά στην Ολυμπιάδα του Τόκιο το 1958.

olimpiakoi-agones_aftodioikisi-324x235

Έχουν επίσης τη δική τους σημαία, που είναι άσπρη με πέντε κύκλους που συνδέονται μεταξύ τους. Κάθε κύκλος έχει διαφορετικό χρώμα που είναι μπλε, μαύρο, κόκκινο, κίτρινο και πράσινο. Οι κύκλοι αναπαριστούν και συμβολίζουν την ένωση των πέντε ηπείρων. Στην έναρξη τελετής κάθε Ολυμπιάδας, ένας αθλητής από τη χώρα που φιλοξενεί τους αγώνες δίνει τον Ολυμπιακό όρκο εκ μέρους όλων όσων συμμετέχουν.

  Από τη διοργάνωση των ολυμπιακών αγώνων έχουν περάσει τεράστιες προσωπικότητες και μεγάλοι αθλητές που έχουν γράψει ιστορία. Οι Χρυσοί νικητές των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων (1896 – 2012) υπολογίζεται ότι είναι περισσότεροι από 5.000, δεδομένου ότι έχουν τελεσθεί στο διάστημα αυτό 4.829 αγωνίσματα, όπου βεβαίως υπάγονται και τα ομαδικά σπορ. Κάποιοι εξ αυτών έχουν κερδίσει και μεγάλη παγκόσμια φήμη. Άλλοι, έχουν ανακηρυχτεί Χρυσοί Ολυμπιονίκες περισσότερες από μια φορές. Από το 1896 μέχρι το 2012, η Χώρα μας έχει πανηγυρίσει 115 Ολυμπιακά μετάλλια. 30 χρυσά, 44 ασημένια και 41 χάλκινα, ενώ έχει εκπροσωπηθεί από 1.317 αθλητές.

Είναι γεγονός, ότι το πλέον φημισμένο όνομα, αυτό που πρώτο έρχεται στη σκέψη όλων, είναι του Σπύρου Λούη,  όταν στα 24 χρόνια του κέρδισε τον 1ο  Ολυμπιακό Μαραθώνιο . Επίσης ο Πύρρος Δήμας,  ως πρώτος αθλητής  της Άρσης Βαρών όλων των εποχών, όλων των χωρών με 4  Ολυμπιακά μετάλλια, με 3 Χρυσά και 4 συμμετοχές. Ο Μάικλ Φελπς,  ένας  Αμερικανός πρωταθλητής και ολυμπιονίκης της κολύμβησης, είναι κάτοχος παγκοσμίων επιδόσεων σε πολλά αγωνίσματα. Έχει κατακτήσει 28 μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες, εκ των οποίων τα 23 χρυσά . Ένας ακόμα  μεγάλος αθλητής είναι ο Τζαμαϊκανός  Γιουσέιν Μπολντ, που  ανακηρύχθηκε μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο, ως ο μεγαλύτερος σπρίντερ όλων των εποχών. Συνολικά, έχει συγκεντρώσει 6 ατομικά χρυσά μετάλλια και 3 χρυσά ομαδικά από τους Αγώνες του 2008 στο Πεκίνο, το Λονδίνο και το Ρίο, ενώ κατέχει παγκόσμιο ρεκόρ τόσο στα 100 όσο και στα 200 μέτρα.  Τέλος ένας νέος αθλητής,  ο Έλληνας, Λευτέρης Πετρούνιας διακρίνεται ιδιαίτερα στο αγώνισμα των κρίκων.  Συγκέντρωσε 16 βαθμούς  και ανεβαίνοντας  στο ψηλότερο βάθρο  έφερε στην Ελλάδα το χρυσό μετάλλιο το 2016 .

 Οι αθλητές δεν πρέπει να ξεχνάνε ότι «Το πιο σημαντικό πράγμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν είναι η νίκη, αλλά η συμμετοχή». Αυτά τα λόγια αντιπροσωπεύουν τα πιστεύω και τις αρχές του Ολυμπισμού στο πέρασμα των αιώνων.

Παπαδόπουλος Τάσος

Σχολιάστε

Top