Χριστουγεννιάτικα γλυκά της γιαγιάς

Τις ημέρες των Χριστουγέννων, ιδιαίτερα έντονη είναι η επιθυμία κατανάλωσης γλυκών, όπως βασιλόπιτα, κουραμπιέδες, μελομακάρονα και δίπλες. Τα γλυκά συμβάλλουν στη δημιουργία όμορφων συναισθημάτων, μιας και βελτιώνουν τη διάθεσή μας. Τα εδέσματα αυτά αποτελούν χαρακτηριστικό γνώρισμα των Χριστουγέννων και διαφοροποιούνται ανάλογα με τα ήθη, τα έθιμα και τη νοοτροπία των ανθρώπων κάθε χώρας. Το μόνο σίγουρο είναι πως αποτελούν νοστιμιές για όλους τους ανθρώπους και επιδιώκουν να συμβάλλουν στο πνεύμα των Χριστουγέννων. Σας παρουσιάζουμε κάποιες από τις αγαπημένες συνταγές των ημερών που πήραμε από τις γιαγιάδες μας. Αν σκεφθείτε να τις εκτελέσετε σας ευχόμαστε, καλή επιτυχία!

Κουραμπιέδες

ΥΛΙΚΑ:

 500 γρ. φυτίνη

200 γρ. αμύγδαλα ψιλοκομμένα

1 αυγόκουραμπιες

1 ποτηράκι κονιάκ

1 κουταλάκι μπαίκιν  πάουντερ

1 βανίλια

1 πιατάκι του καφέ ζάχαρη άχνη

1 κιλό αλεύρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Αρχικά χτυπάμε την φυτίνη σε ένα μίξερ προσθέτουμε το αυγό, το κονιάκ, το μπαίκιν πάουντερ, την βανίλια και την ζάχαρη μέχρι να γίνουν ένα μείγμα. Έπειτα ψιλοκόβουμε τα αμύγδαλα και του σουτάρουμε σε ένα τηγάνι μέχρι να ροδίσουν και τα προσθέτουμε στο μείγμα. Επιπρόσθετα ρίχνουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε το μείγμα μέχρι να γίνει μια σχετικά σκληρή ζύμη (όχι πολύ σκληρή) και πλάθουμε τους κουραμπιέδες σε σχήμα αρέσκειάς μας , ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 30 λεπτά. Τέλος βγάζουμε τους κουραμπιέδες  από τον φούρνο και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη (αφού πρώτα την ανακατέψουμε με μια βανίλια)

Μελομακάρονα

ΥΛΙΚΑ:

1  κούπα λάδι

1 κούπα βιτάμ

1 κούπα ζάχαρημελομακαρονα

της κούπας στημένο χυμό πορτοκάλι

της κούπας κονιάκ

2 κουταλάκια μπαίκιν  πάουντερ

1 κουταλάκι σόδα

1 κιλό αλεύρι (και  λίγο παραπάνω)

Λίγο ξύσμα πορτοκαλιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Αρχικά χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη, το βιτάμ, το κονιάκ, την πορτοκαλάδα και το ξύσμα πορτοκαλιού το μπαίκιν, τη σόδα και το αλεύρι αφού τα ανακατέψουμε ξεχωριστά στο μίξερ και τα χτυπάμε μέχρι να γίνει ένα μείγμα  τα πλάθουμε και τα ψήνουμε στο φούρνο στους 1500C  για 30 λεπτά.  Αφού ψηθούν τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν για να ρίξουμε από πάνω το ζεστό σιρόπι.

Εκτέλεση και υλικά σιροπιού:

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε δύο κούπες μέλι, δύο κούπες ζάχαρη και δυο με τρεις κούπες νερό.  Το βράζουμε για πέντε λεπτά, το ξαφρίζουμε και το απλώνουμε στα μελομακάρονα. Τέλος τα πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένα καρύδια.

Καλή επιτυχία!!

Παρασκευοπούλου Αναστασία

Σχολιάστε

Top