Κρουασανάκια και Πασχαλινό Τσουρέκι

ΚΡΟΥΑΣΑΝΑΚΙΑ

ΥΛΙΚΑ:

250 ml (1 φλιτζάνι μέτρησης) χλιαρό γάλα

125 ml (1/2 φλιτζάνι μέτρησης) ελαιόλαδο

1 αυγό

1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 φακελάκι μαγιά

περίπου ½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κρόκο αυγού και λίγο νερό για το άλειμμα

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:Βάζουμε μέσα σε λεκάνη το χλιαρό γάλα και ρίχνουμε τη μαγιά. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και στη συνέχεια προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Αφήνουμε τελευταίο το αλεύρι το οποίο προσθέτουμε σταδιακά και αρχίζουμε να ζυμώνουμε το μίγμα με τα χέρια. Η ζύμη μας πρέπει να είναι αρκετά μαλακή και ελαστική. Την χωρίζουμε σε τέσσερις μπάλες.  Σκεπάζουμε καλά και αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 20 λεπτά. Ανοίγουμε κάθε μπάλα σε δίσκο και τον χαράζουμε σταυρωτά, δημιουργώντας 8 τρίγωνα. Σε κάθε τρίγωνο τοποθετούμε στο φαρδύ μέρος ένα κομμάτι φέτα ή ένα κομμάτι λουκάνικο. Τυλίγουμε και τοποθετούμε σε λαδωμένη λαμαρίνα. Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στον αέρα και στους 200ο C. Ανακατεύουμε σε ένα φλιτζανάκι του ελληνικού καφέ έναν κρόκο αυγού και νερό.Αλείφουμε τα κρουασανάκια με πινέλο. Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, προσέχοντας να τα αποσύρουμε από το φούρνο αμέσως μόλις πάρουν ένα ωραίο χρώμα. Η παραπάνω δοσολογία μας δίνει συνολικά 32 κομμάτια.

 

TIPS:

Προσέχουμε το γάλα μας να είναι όντως χλιαρό. Στην αντίθετη περίπτωση (πολύ ζεστό γάλα) η μαγιά θα καεί και η ζύμη δεν θα φουσκώσει.

Όσο πιο καλά σκεπάσουμε τη ζύμη μας, τόσο πιο γρήγορα θα φουσκώσει. Εναλλακτικά τη βάζουμε κοντά σε μέρος ζεστό.

Δεν υπερβάλλουμε στο αλεύρι, ακόμη κι αν η ζύμη κολλάει και λίγο στα χέρια μας. Εάν βάλουμε παραπάνω αλεύρι τα κρουασανάκια δεν θα γίνουν αφράτα.

Επιτηρούμε προσεχτικά το ψήσιμο. Η αφράτη ζύμη τους, εάν παραψηθούν ξεραίνεται εύκολα.

(από την καθηγήτριά μας κ. Πετροχείλου)

 pasxalina-tsourekia-2015

Πασχαλινό τσουρέκι κλασικό

Υλικά

  • 1.200γρ. αλεύρι σκληρό
  • 40γρ. μαγιά
  • 280γρ. ζάχαρη
  • 240γρ. βούτυρο 82%
  • 160ml γάλα χλιαρό
  • 240ml νερό
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 8 αβγά
  • 2 κουτ. γλυκού μαχλέπι
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1½ κουτ. γλυκού μαστίχα
  • βαμμένα κόκκινα αβγά για τη διακόσμηση
  • σουσάμι ή αμύγδαλο φιλέ για το πασπάλισμα

Διαδικασία

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 30°C και βάζετε μέσα όλα τα υλικά. Τα αφήνετε για μια ωρίτσα να έρθουν όλα στην ίδια θερμοκρασία.

Κοσκινίζετε το αλεύρι και το βάζετε στον κάδο του μίξερ. Κοπανάτε τη μαστίχα με τη ζάχαρη σε ένα γουδί ή στο μούλτι.

Στη συνέχεια ρίχνετε όλα τα υπόλοιπα υλικά στον κάδο του μίξερ με το αλεύρι.Δουλεύετε στη 2η ταχύτητα μέχρι το μίγμα να γυαλίσει και να ξεκολλάει με ευκολία από τον κάδο του μίξερ. 

Βγάζετε τη ζύμη, τη σκεπάζετε με ένα πανί και την αφήνετε να ξεκουραστεί για μισή ώρα τουλάχιστον σε ζεστό μέρος ή στο φούρνο της κουζίνας που έχετε από πριν ρυθμισμένο στους 35°C.

Έπειτα, χωρίζετε το ζυμάρι σε τρία μέρη και το κάθε μέρος σε τρία κομμάτια τα οποία στη συνέχεια πλάθετε σε μακρόστενα μπαστούνια. Τα σκεπάζετε με πανί για 10 λεπτά και τα αφήνετε να ξεκουραστούν.

Αφού ξεκουραστεί το ζυμάρι, πλέκετε ανά τρία τα μπαστούνια σε πλεξούδες. Ενώνετε τις άκρες των πλεξούδων για να γίνουν στρογγυλά τα τσουρέκια και τα τοποθετείτε σε ταψιά στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί.

Βάζετε τα τσουρέκια στο φούρνο στους 35°C όπου και τα αφήνετε για περίπου 25 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν. 

Τέλος, τα αλείφετε με αβγό, τα πασπαλίζετε με σουσάμι ή φιλέ αμυγδάλου και τα φουρνίζετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 140°C για 45-50 λεπτά. Προσέχετε να μην φουσκώσουν υπερβολικά τα τσουρέκια όταν τα βάλετε στους 35°C, επειδή αν φουσκώσουν παραπάνω από όσο πρέπει υπάρχει κίνδυνος να πέσουν στο ψήσιμο (πρέπει να φουσκώσουν μισή φορά από τον αρχικό όγκο του).

(από τη μαθήτρια Βαλέρια Τσέρκεζ)

Καλή σας επιτυχία!

 

Σχολιάστε

Top