ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ

To bullying (εκφοβισμός) είναι μία επιθετική συμπεριφορά που εκδηλώνεται σκόπιμα και περιλαμβάνει μία ανισορροπία δύναμης και αντοχής. Πρόκειται για μία επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά και παίρνει φυσική και λεκτική μορφή αλλά και σχετική με αυτές.

Την ίδια στιγμή που τα αγόρια μπορεί να εκφοβίσουν άλλους χρησιμοποιώντας τη δύναμή τους, τα κορίτσια συχνά εκφοβίζουν άλλα κορίτσια μέσα από τον κοινωνικό αποκλεισμό. Το bullying είναι μέρος του σχολείου και του εργασιακού χώρου εδώ και πολλά χρόνια. Τα τελευταία χρόνια η τεχνολογία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δημιούργησαν ένα νέο χώρο για bullying, όπου επεκτάθηκε το εύρος του.εκφοβισμος

Η πρόληψη και ο τερματισμός του bullying, περιλαμβάνει μία δέσμευση ως προς τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος όπου τα παιδιά μπορούν να ευδοκιμήσουν, κοινωνικά και εκπαιδευτικά, χωρίς να φοβούνται.

Όπως και σε άλλα σχολεία έτσι και στο δικό μας υπάρχουν πολλά παιδιά που ασκούν βία σε άλλα μικρότερα παιδιά που θεωρούν ότι είναι αδύναμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τόσο οι καθηγητές όσο και τα άλλα παιδιά, πρέπει να  προσπαθούν να συμπαρασταθούν ηθικά και σωματικά στην επίλυση αυτού του προβλήματος. Για αυτό και οι γονείς από μικρά πρέπει να δίνουν σωστές αρχές στα παιδιά τους ώστε να μπορούν στο μέλλον να αντιμετωπίζουν τέτοιες καταστάσεις.

ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΠΑΙΔΙΑ

Για να αντιμετωπίσεις τέτοιες καταστάσεις πρέπει να ακολουθήσεις 3 πιστούς κανόνες:

  1. Πρέπει να καλλιεργήσεις την αυτοπεποίθησή σου. Για να την καλλιεργήσεις μπορείς να δημιουργήσεις μία λίστα με τα προτερήματά και τα ταλέντα σου. Κατά αυτό τον τρόπο, την επόμενη φορά που θα σου επιτεθεί αυτός που είναι ο ‘’buller’’ ή αλλιώς θύτης σου, μπορείς να θυμηθείς την λίστα που έφτιαξες και να μην επηρεαστείς από τα λόγια του.
  2. Πρέπει πάντα να αγνοείς τον θύτη σου. Αυτό θα σε βοηθήσει να αποφύγεις πολλά αφού όλοι οι θύτες περιμένουν ανταπόκριση στον εκβιασμό που δίνουν. Αυτή η συμβουλή όμως δίνεται μόνο στα θύματα που δέχονται ψυχολογική βία. Στην περίπτωση της σωματικής βίας τότε το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι….. να βρεις τρόπο διαφυγής!!!
  3. Πρέπει πάντα να έχεις έναν άνθρωπο στον οποίο θα μπορείς να εξωτερικεύεις τα κακά συναισθήματα που μπορεί να σου δημιουργούν όλες αυτές οι καταστάσεις. Μπορείς να βρεις έναν συγγενή σου, τους γονείς σου και φυσικά κάποιον φίλο σου. Σε περίπτωση που δεν έχεις κάποιον που να εμπιστεύεσαι περισσότερο τότε βεβαίως μπορείς να επικοινωνήσεις με το 11040 το χαμόγελο του παιδιού. Εκεί οι ειδικοί του χαμόγελου του παιδιού θα μπορούν να σε ακούσουν οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας και ακόμα και να σε βοηθήσουν να βρεις λύσεις στα προβλήματά σου.

cyber-bullying-6Αν ακολουθήσεις πιστά αυτούς τους κανόνες τότε  δεν θα έχεις να φοβηθείς τίποτα!

Από την άλλη οι γονείς θα πρέπει με την σειρά τους να δείχνουν ενδιαφέρον για τα παιδιά τους και να μην αδιαφορούν. Οι καθηγητές στο σχολείο πρέπει να προστατεύουν όλα τα παιδιά και να συζητάνε με τα θύματα τρόπους αντιμετώπισης του biling. Εάν τα παιδιά ακολουθούν όλους αυτούς τους τρόπους αντιμετώπισης του σχολικού εκφοβισμού τότε θα καταφέρουν να αντιμετωπίσουν αυτό το μεγάλο πρόβλημα που απασχολεί όλη την κοινωνία.

 Ευσταθία Σταυροπούλου- Ιρίνα Πολοβίνα

Σχολιάστε

Top