Πως τα κουνούπια άλλαξαν τον κόσμο

Τα κουνούπια είναι ένας πονοκέφαλος για όλους σε ανοιχτούς ή κλειστούς χώρους. Αυτό δεν είναι τίποτε βέβαια μπροστά στους κινδύνους που κουβαλάνε. Εκτιμάται ότι τα κουνούπια έχουν σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους στην παγκόσμια ιστορία από κάθε άλλη μεμονωμένη αιτία. Λέγεται πως ένας βασικός λόγος που η νικηφόρα στρατιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου αναγκάσθηκε να διακόψει την εκστρατεία της έως τη μακρινή Ινδία, ήταν ο αποδεκατισμός της από την ελονοσία που μετέφεραν τα κουνούπια. Ο Γουάινγκαρντ υποστηρίζει ότι εξαιτίας των κουνουπιών έχουν πεθάνει περίπου 52 δισεκατομμύρια άνθρωποι! Οι αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι πέθαιναν κατά χιλιάδες εξαιτίας των κουνουπιών και ο Ιπποκράτης προσπαθούσε να δώσει μια εξήγηση και να βρει θεραπεία για τις ασθένειες τους. Τον 19ο αιώνα επιβεβαιώθηκε ότι η ελονοσία και άλλες νόσοι οφείλονται στα κουνούπια.

Ο Τζέγκις Χαν, οι Μογγόλοι του οποίου επίσης αποδεκατίστηκαν στις ουγγρικές πεδιάδες, όταν οι συνθήκες είχαν πολλαπλασιάσει τα κουνούπια με ελονοσία. Έτσι, η Νότια Ευρώπη σώθηκε από τη μογγολική επιδρομή. Κάτι ανάλογο έπαθε αργότερα ο Κουμπλάι Χαν κατά την επιδρομή του στη Νότια Κίνα και στο Βιετνάμ, ενώ τα κουνούπια έπαιξαν καθοριστικό ρόλο και στην τελική κατάρρευση του αρχαίου πολιτισμού των Χμερ. Επίσης 40.000 Ρωμαίοι στρατιώτες είχαν πεθάνει από μολυσμένα κουνούπια, όταν προσπάθησαν να επεκτείνουν την αυτοκρατορία τους. Αργότερα τα κουνούπια θέρισαν το στρατό του Αννίβα. Τον Μεσαίωνα τα κουνούπια σκότωσαν περίπου το ένα τρίτο των Σταυροφόρων που είχαν εισβάλει στην Μέση Ανατολή. thehomeissue_kounoupi-1024x585Η πιο δραματική κατάκτηση με τη βοήθεια των κουνουπιών ήταν του Κολόμβου, που έφεραν μαζί τους τα κουνούπια και τις ασθένειες τους, όπου οι ντόπιοι δεν είχαν ανοσία. Στο τέλος του 16ου και στις αρχές του 17ου αιώνα, τα κουνούπια και οι ασθένειες τους σταμάτησαν τον αποικισμό στην Αφρική.

Μια αποτυχημένη αποστολή με πέντε πλοία της Εταιρείας της Σκωτίας στον Παναμά  κατέληξε σε σκέτη καταστροφή εξαιτίας ασθενειών των κουνουπιών που μετέδωσαν τα κουνούπια στους Σκωτσέζους αποίκους και είχε ως αποτέλεσμα την αποδοχή της ένωσης των Σκωτσέζων  με την Αγγλία. Αργότερα, τα κουνούπια βοήθησαν τους Αμερικανούς να ανεξαρτητοποιηθούν, δυσκολεύοντας τη ζωή του αγγλικού στρατού, ενώ κάτι παρόμοιο συνέβει με τους επαναστάτες στη Νότια Αμερική στον αγώνα ανεξαρτησίας τους, μεταδίδοντας ασθένειες.

 

Πηγή: Kathimerini.gr 

Σχολιάστε

Top