Παραδοσιακή συνταγή

Θέλετε να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας για το χριστουγεννιάτικο σας τραπέζι ή και τον ίδιο σας τον εαυτό; Τότε φτιάξτε αυτά τα μελομακάρονα. Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Πρέπει απλώς να ακολουθήσετε  τις παρακάτω οδηγίες.

κατάλογος

Για το σιρόπι θα χρειαστείτε:

 

500 γρ. νερό

800 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

150 γρ. μέλι

3 στικ κανέλα

3 γαρίφαλα

1 πορτοκάλι, κομμένο στη μέση

 

Εκτέλεση για το σιρόπι:

 

Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι, εκτός από το μέλι, να βράσουν σε μία κατσαρόλα. Σημειώστε ότι πρέπει να ξεκινήσουμε το σιρόπι 3-4 ώρες πριν αρχίσετε να φτιάχνετε τα μελομακάρονα για να προλάβει να έχει κρυώσει όταν βγουν τα μελομακάρονά από τον φούρνο. Μόλις το σιρόπι πάρει μία βράση το αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέστε το μέλι. Ανακατέψτε και αφήστε το σιρόπι να κρυώσει.

Για το μείγμα 1 θα χρειαστείτε:

 

400 γρ. χυμό πορτοκαλιού

400 γρ. σπορέλαιο

180 γρ. ελαιόλαδο

50 γρ. ζάχαρη άχνη

1/2 κ.γ. γαρίφαλο (κουταλιά του γλυκού)

2-3 κ.γ. κανέλα κουταλιά του γλυκού)

1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο (κουταλιά του γλυκού)

1 κ.γ. σόδα μαγειρική (κουταλιά του γλυκού)

ξύσμα, από 2 πορτοκάλια

 

Για το μείγμα 2 θα χρειαστείτε:

1 κιλό αλεύρι  και 200 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό

Για το σερβίρισμα θα χρειαστείτε:

 

μέλι και καρύδια

 

Εκτέλεση  για τα μελομακάρονα:

 

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190ο C στον αέρα. Βάζουμε στη συνέχεια όλα τα υλικά του μείγματος 1 σε ένα μεγάλο μπολ και τα ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός. Σε ένα δεύτερο μπολ ανακατεύουμε τα υλικά του μείγματος 2.  Προσθέτουμε το μείγμα με τα υγρά συστατικά στο μείγμα με τα στερεά και ανακατεύουμε πολύ απαλά με τα χέρια, για πολύ λίγο (το πολύ για 10 δευτερόλεπτα) για να μην κόψει το μείγμα.

Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε ομοιόμορφο σχήμα και ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανά και να πάρουν ωραίο χρώμα. Μόλις είναι έτοιμα, ρίχνουμε τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι και αφήνουμε για 10-15 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια τα σουρώνουμε και τα πασπαλίζουμε με μέλι και καρύδια.

 

Καλή επιτυχία!

(Από το μαθητή Παύλο Φεσσάρα)

Σχολιάστε

Top