Το σπίτι του Νικηφόρου Βρεττάκου στις Κροκεές

spiti_vrettakou_2

Στη ζωή μου έχω επισκεφτεί πολλά ιστορικά μνημεία και όχι μόνο της πατρίδας μου, αλλά και του εξωτερικού. Η χώρα μας είναι μια από τις χώρες με την μεγαλύτερη ιστορία. Προσωπικά θαυμάζω την ιστορία της Ελλάδας, αλλά σήμερα δεν θα μιλήσω για ένα ιστορικό μνημείο. Πιο συγκεκριμένα θα μιλήσω για το σπίτι ενός από τους σημαντικότερους ποιητές στην χώρα μας το σπίτι του Νικηφόρου Βρεττάκου.

Ο Νικηφόρος Βρεττάκος γεννήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 1911 στις Κροκεές Λακωνίας και πέρασε τα παιδικά του χρόνια στο οικογενειακό κτήμα του στην Πλούμιτσα. Μετά μετακόμισε στις Κροκεές και εκεί φοίτησε στο Δημοτικό και στο Ημιγυμνάσιο. Αφού τελείωσε το γυμνάσιο και το λύκειο στο Γύθειο, εγκαταστάθηκε στην Αθήνα για να ξεκινήσει πανεπιστημιακές σπουδές. Δυστυχώς οι οικονομικοί και οικογενειακοί λόγοι όμως τον ανάγκασαν να εργαστεί ως υπάλληλος σε τεχνική εταιρεία και να εγκαταλείψει το όνειρό του για πανεπιστημιακές σπουδές, αλλά παρ” όλα αυτά ποτέ δεν τα παράτησε και στο τέλος η προσπάθειά του ανταμείφθηκε – έγινε ένας από τους καλύτερους ποιητές της Ελλάδας.

Ο Δήμος Ευρώτα στην μνήμη του ποιητή έδωσε το όνομα του Νικηφόρου Βρεττάκου στην μια από τις δύο πλατείες και δημιούργησε τον αγώνα «Βρεττάκεια» που διεξάγεται στις Κροκεές συνήθως την ίδια ημερομηνία με τον θάνατο του ποιητή. Το σπίτι του στις Κροκεές διασώζεται μέχρι και σήμερα και είναι ανοικτό για το κοινό.

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης