Αδριάντας του Θ. Κολοκοτρώνη

Ο ανδριάντας του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην Τρίπολη κοσμεί την πλατεία του Άρεως και χιλιάδες επισκέπτες πλησιάζουν για να τραβήξουν έστω και μια φωτογραφία.

Πιο συγκεκριμένα ο ανδριάντας παρουσιάζει τον Στρατηγό της Επανάστασης του 1821 έφιππο πάνω στο άλογο του, τον Κεχαγιά.εικόνα_Viber_2024-01-16_18-42-47-428

Ο αδριάντας έχει ύψος 8-9 μετρά  Το αντίγραφο του ανδριάντα υπάρχει πάνω στην Παλαιά Βουλή. Επιπλέον  υπάρχει στα Δερβενάκια ενώ υπάρχει και στο Βαλτέτσι στο Ραμοβούνι. Στο Βαλτέτσι όμως ο Κολοκοτρώνης είναι χωρίς άλογο.

Στον ανδριάντα της Πλατείας του Άρεως φυλάσσονται τα κόκαλα του οπλαρχηγού μετά από μεταφορά τους από το Πρώτο Κοιμητήριο Αθηνών όπου υπάρχει και ο τάφος του με την εξής επιγραφή:

Σιγά διαβάτη, εδώ κοιμάται ο Γέρος του Μοριά, τον ύπνο του μη του ταράξεις.

κολοκοτρωνης

 Στο μνημείο του Κολοκοτρώνη στην Τρίπολη υπάρχει ένα μικρό λάθος που είναι κανόνας της γλυπτικής.

Οι καλλιτέχνες που φιλοτέχνησαν τον αδριάντα κατασκεύασαν τα μπροστινά πόδια του αλόγου στον αέρα. Όταν ένας αγωνιστής πεθαίνει από γηρατειά -όπως ο Κολοκοτρώνης- τα δυο μπροστινά πόδια του αλόγου είναι στο έδαφος. Όταν ένας αγωνιστής πεθαίνει μετά από τη μάχη, από κάποιο τραυματισμό που προκλήθηκε στη μάχη το ένα από τα δύο μπροστινά πόδια του αλόγου, είναι ελαφρά σηκωμένο και δίνει την εντύπωση πως ο καβαλάρης θα κάνει βήμα. Έτσι είναι και ο αδριάντας του Κολοκοτρώνη έξω από την Παλαιά Βουλή. Ωστόσο ο Κολοκοτρώνης δεν πέθανε σε κάποια μάχη ή μετά από τραυματισμό. Και κάπου εδώ συναντάμε τον τρίτο κανόνα της γλυπτικής. Όταν ένας αγωνιστής πεθάνει επί της μάχης τότε και τα δυο μπροστινά πόδια του αλόγου είναι στον αέρα -όπως του αδριάντα στην Πλατεία του Άρεως- για να δείξουν τον ένδοξο θάνατο του ήρωα. Στον Κολοκοτρώνη βέβαια δείχνει την ανδρεία του και τη γενναιότητά του.

Σας προτείνω με την πρώτη ευκαιρία να το επισκεφθείτε!!!!!!!!

εικόνα_Viber_2024-01-16_18-32-25-814

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης