Σχολική εκδρομή στην Αρεόπολη

Την Τρίτη στις 12 Δεκεμβρίου 2023 τα τμήματα Α2 και Α3 του σχολείου μας επισκέφτηκαν  την Αρεόπολη, προκειμένου να παρακολουθήσουμε την ομιλία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Κων/νου Φλώρου, με θέμα  «Το αξιόμαχων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων» με αφορμή τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Αφού πρώτα έγινε δοξολογία στον Ι.Ν. Αγίων Ταξιαρχών  και ακολούθησε η κατάθεση στεφάνου στο άγαλμα του οπλαρχηγού Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη στην κεντρική πλατεία της Αρεόπολης, στη συνέχεια στο κατάμεστο από μαθητές άλλων σχολείων ακούσαμε με προσοχή τα λόγια του στρατηγού, ένα απόσπασμα τον οποίον ακολουθεί:

      «Σ΄ αυτά τα μέρη έχουν αφήσει οι πρόγονοί μας επί τρεις ολόκληρες χιλιετίες ανεξίτηλα τα ίχνη και τα αποτυπώματά τους, αφού όπου και να σκάψεις βρίσκεις αγάλματα και εκκλησίες με επιγραφές ελληνικές. Αυτά τα χώματα στα οποία εμείς σήμερα περπατούμε και ζούμε έχουν ποτιστεί όχι μόνο με τον ιδρώτα του μόχθου τους, αλλά και με το αίμα και τις θυσίες τους, όπου χρειάστηκε. Και χρειάστηκε πάρα πολλές φορές!

       Μας γνωρίζουν όμως και οι θάλασσες, το Αιγαίο, το αρχιπέλαγός μας, το αρχιπέλαγος του βασιλιά Αιγαία, μας έχει μάθει τόσους αιώνες που πλέουμε σε αυτό. Τα γαλανά νερά του, τα κύματα και τα μελτέμια του, οι όρμοι του, οι ακρογιαλιές και τα ανεμοδαρμένα βράχια του μας γνωρίζουν, όπως κι εμείς τα γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά. Στα νησιά μας, και ιδίως στα μικρά, και στην πιο μικρή βραχονησίδα μας εκεί βρίσκουμε τον εαυτό μας και τον αληθινό Έλληνα! Κάθε κομμάτι της ελληνικής επικράτειας σε ξηρά, θάλασσα και αέρα μάς είναι πολύτιμο, αφού κρύβει μέσα του όλες τις αξίες, τα επιτεύγματα, τα όνειρα και τους καημούς του ελληνισμού, αυτά δηλαδή που επιτέλεσαν οι πρόγονοί μας για να είμαστε εμείς ελεύθεροι ν΄ απολαμβάνουμε αυτά που απολαμβάνουμε…»

    Από την Αρεόπολη ξεκίνησε η Ελληνική Επανάσταση στις 17 Μαρτίου 1821 με τον όρκο των Μανιατών οπλαρχηγών μέσα στην εκκλησία τους. Είναι ένας πετρόκτιστος παραδοσιακός οικισμός με πυργόσπιτα και πολεμίστρες γιατί κατά το παρελθόν απέκρουαν τις επιδρομές των πειρατών και τις επιθέσεις των Οθωμανών. Η Μάνη ποτέ δεν υποδουλώθηκε στους Τούρκους.

«Η πατρίς μου είναι η Μάνη που κανόνι δεν την πιάνει»

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης