Ο Spider-Man (ελληνική μεταφορά: Άνθρωπος Αράχνη, πραγματικό όνομα: Peter Benjamin Parker) είναι φανταστικός χαρακτήρας βιβλίων κόμικς της αμερικανικής εκδοτικής εταιρείας Marvel Comics. Δημιουργήθηκε από τους Σταν Λι και Στιβ Ντίτκο. Πρωτοεμφανίστηκε ως χαρακτήρας στο 15ο και τελευταίο τεύχος του περιοδικού Amazing Adult Fantasy (το συγκεκριμένο τεύχος εκδόθηκε με το όνομα Amazing Fantasy τον Αύγουστο του 1962), ενώ το πρώτο περιοδικό αποκλειστικά με ιστορίες του ήταν το The Amazing Spider-Man (πρώτη έκδοση τον Μάρτιο του 1963).
Τη δεκαετία του 1960, κατά τη διάρκεια της οποίας άρχισαν να δημοσιεύονται οι ιστορίες του Spider-Man, τα κόμικς υπερηρώων επιφύλασσαν μόνο δευτερεύοντες ρόλους για τους έφηβους χαρακτήρες. Ο Spider-Man ανέτρεψε την ως άνω πρακτική, παρουσιάζοντας έναν έφηβο ήρωα «με προσωπικές ανασφάλειες, φόβο απόρριψης και αίσθηση μοναξιάς, με τον οποίο μπορούσαν να ταυτισθούν οι νεαροί αναγνώστες».[1]
Η εταιρία Marvel εξέδωσε πληθώρα σειρών κόμικς με πρωταγωνιστή τον Spider-Man, με κύρια (πρώτη και με μεγαλύτερη διάρκεια) τη σειρά The Amazing Spider-Man. Με την πάροδο των ετών, ο χαρακτήρας του Πήτερ Πάρκερ εξελίχθηκε από ντροπαλός μαθητής Λυκείου σε φοιτητή πανεπιστημίου και αργότερα σε καθηγητή και μέλος της ομάδας υπερηρώων Εκδικητές (The Avengers). Το 1962, η επιτυχία των Fantastic Four και άλλων χαρακτήρων, ώθησαν τον συντάκτη και βασικό συγγραφέα της Marvel, Σταν Λι, στην αναζήτηση μίας νέας ιδέας για ένα κόμικ υπερηρώων. Ο ίδιος έχει πει ότι η ιδέα για τον Spider-Man προέκυψε από τη μεγάλη ζήτηση του εφηβικού αναγνωστικού κοινού για κόμικς και την επιθυμία να δημιουργηθεί ένας χαρακτήρας με τον οποίο θα μπορούσαν να ταυτισθούν οι έφηβοι.[2] Στην αυτοβιογραφία του[3] ο Lee μνημονεύει ένα περιοδικό τσέπης με αστυνομικές ιστορίες υπό τον τίτλο Η Αράχνη ως επίδραση στη γένεση της αρχικής ιδέας, ενώ σε πολλές συνεντεύξεις του έχει δηλώσει ότι εμπνεύστηκε το χαρακτήρα παρακολουθώντας μία μύγα να σκαρφαλώνει σε έναν τοίχο, προσθέτοντας στην αυτοβιογραφία του ότι έχει πει αυτή την ιστορία τόσες φορές που είναι πλέον αβέβαιος κατά πόσο ίσχυε στην πραγματικότητα. Ο σχεδιαστής Ditko σε ένα άρθρο του 1990, δίνει μία πιο κοινότοπη εκδοχή της αρχικής έμπνευσης.
Πηγή: βικιπαίδια
Συντάκτες: Χρήστος
καλούτσικο