Χριστουγεννιάτικες Συνταγές

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ

ΥΛΙΚΑ

 

Για το σιρόπι

 

500 γρ. νερό

800 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

150 γρ. μέλι

3 στικ κανέλα

γαρίφαλα

πορτοκάλι, κομμένο στη μέση

 

Μείγμα 1

 

400 γρ. χυμό πορτοκαλιού

400 γρ. σπορέλαιο

180 γρ. ελαιόλαδο

50 γρ. ζάχαρη άχνη

1/2 κ.γ. γαρίφαλο

2-3 κ.γ. κανέλα

1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο

1 κ.γ. σόδα μαγειρική

ξύσμα πορτοκαλιού, από 2 πορτοκάλια

 

Μείγμα 2

 

1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ.

200 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό

 

Για το σερβίρισμα

μέλι

καρύδια

Για το σιρόπι

Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι, εκτός από το μέλι, να βράσουν.

Σημειώστε ότι πρέπει να ξεκινήσουμε το σιρόπι 3-4 ώρες πριν αρχίσουμε να φτιάχνουμε τα μελομακάρονα για να προλάβει να έχει κρυώσει όταν βγουν τα μελομακάρονα μας από τον φούρνο.Μόλις το σιρόπι πάρει μία βράση αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.

 

Για τα μελομακάρονα

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190ο C στον αέρα.

Βάζουμε στη συνέχεια όλα τα υλικά του μείγματος 1 σε ένα μεγάλο μπολ και τα ανακατεύουμε με ένα καλό σύρμα.

Σε ένα δεύτερο μπολ ανακατεύουμε τα υλικά του μείγματος 2.

Προσθέτουμε το μείγμα με τα υγρά συστατικά στο μείγμα με τα στερεά και ανακατεύουμε πολύ απαλά με τα χέρια, για πολύ λίγο (το πολύ για 10 δευτερόλεπτα) για να μην κόψει το μείγμα.

Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε ομοιόμορφο σχήμα (3-4 εκ. διάμετρο, 30 γρ. το κάθε ένα) και ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανά και να πάρουν ωραίο χρώμα.

Μόλις είναι έτοιμα, ρίχνουμε τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι και αφήνουμε για 10-15 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια τα σουρώνουμε και τα πασπαλίζουμε με μέλι και καρύδια.

 

 

 

 

 

ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ

ΥΛΙΚΑ

500 γρ. βούτυρο

, σε θερμοκρασία δωματίου

220 γρ. ζάχαρη άχνη

βανίλια

1 κ.γ. ανθόνερο

30 γρ. λικέρ πικραμύγδαλο, ή κονιάκ ή ρούμι

200-280 γρ. αμύγδαλο φιλέ, ή χοντροκομμένο, ανάλατο και καβουρδισμένο

900 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

1 πρέζα αλάτι

 

Για τη σύνθεση

 

1 κ.σ. ανθόνερο

300 γρ. ζάχαρη άχνη

 

Ας μαγειρέψουμε…

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.

 

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο, την άχνη ζάχαρη και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα με το φτερό για 10-15 λεπτά να αφρατέψει και να ασπρίσει το μείγμα.

 

Προσθέτουμε τη βανίλια σε σκόνη, το ανθόνερο, το λικέρ πικραμύγδαλο και συνεχίζουμε να χτυπάμε. Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ.

 

 

Σπάμε το αμύγδαλο με τα χέρια μας για να το κάνουμε τρίμμα και το βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι και το βάζουμε στον κάδο του μίξερ.

 

 

Ανακατεύουμε το μείγμα με μια κουτάλα, πολύ απαλά για να μην πέσει ο όγκος του μείγματος. Μόλις ομογενοποιηθούν τα υλικά ανακατεύουμε με τα χέρια μας.

 

Πλάθουμε μπαλάκια 30 γρ. το κάθε ένα και μεταφέρουμε σε ταψί με λαδόκολλα. Πιέζουμε ελαφρά στο κέντρο με το δάχτυλό μας και ψήνουμε για 20-25 λεπτά. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλο το μείγμα. Αφαιρούμε και αφήνουμε να κρυώσουν.

 

Βάζουμε μια στρώση από τους κουραμπιέδες στην πιατέλα σερβιρίσματος, ψεκάζουμε με ανθόνερο και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλους τους κουραμπιέδες και σερβίρουμε

 

 

 

 

 

 

 

ΧΡΙΣΤΟΨΩΜΟ

 

 

Για το ζυμάρι

 

550-600 ml νερό, σε θερμοκρασία δωματίου

18 γρ. μαγιά ξηρή

120 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

50 γρ. ελαιόλαδο, +έξτρα 10 γρ. για το μπολ

1 κιλό αλεύρι σκληρό

1 κ.γ. κανέλα

10 γρ. αλάτι

30 γρ. γλυκάνισο

100 γρ. καρυδόψιχα

 

Για το στόλισμα

 

120 γρ. νερό, χλιαρό

20 γρ. ελαιόλαδο

1/2 κ.γ. αλάτι

250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

καρύδι, ολόκληρο

αυγό, ελαφρά χτυπημένο για το άλειμμα

 

Για το γλασάρισμα

 

120 γρ. μέλι

20 γρ. κονιάκ

 

 

Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το νερό (ξεκινώντας από τα 550 γρ.), την μαγιά, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός ώστε να διαλυθεί η μαγιά και να ξεκινήσει να ενεργεί.

Προσθέτουμε το λάδι, το αλεύρι, την κανέλα και χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα, ώστε να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας και να δέσει το ζυμάρι (περίπου 5-8 λεπτά).

Τέλος προσθέτουμε το αλάτι, τον γλυκάνισο, τα καρύδια και χτυπάμε για 1 λεπτό ακόμα ώστε να ανακατευτούν με το ζυμάρι μας. Δεν τα βάζουμε από την αρχή για να μην διαλυθούν στο ζυμάρι μας.

Σε περίπτωση που η ζύμη μας είναι πολύ σφιχτή και χρειαστεί προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό.

Σε ένα μπολ προσθέτουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και βάζουμε μέσα το ζυμάρι μας.

Καλύπτουμε με μία πετσέτα και το αφήνουμε για 1-1 ½ ώρα μέχρι να διπλασιαστεί

 

 

Για το στόλισμα

Στον κάδο του μίξερ (αφού πρώτα τον έχουμε καθαρίσει) προσθέτουμε όλα τα υλικά για το στόλισμα: το νερό, το ελαιόλαδο, το αλεύρι, το αλάτι και χτυπάμε με το φτερό για 2-3 λεπτάκια μέχρι να πάρουμε μια λεία ζύμη.

Αφαιρούμε από τον κάδο και το τυλίγουμε με μεμβράνη για να ξεκουραστεί.

 

 

Για το Χριστόψωμο

Ξεφουσκώνουμε το ζυμάρι μας πιέζοντας λίγο με τα δάχτυλά μας ελαφρά και σχηματίζουμε με τα χέρια μας ένα στρογγυλό καρβέλι.

Σε ένα στρογγυλό ταψάκι διαμέτρου 30 εκ. που έχουμε βουτυρώσει και στρώσει στον πάτο μία λαδόκολλα, τοποθετούμε το ζυμάρι και το αφήνουμε να απλωθεί μόνο του.

Αφαιρούμε την μεμβράνη από το ζυμάρι για το στόλισμα και το κόβουμε σε 6 κομμάτια.

Σχηματίζουμε  κορδόνι από το κάθε κομμάτι σε και ανά τρία κορδόνια φτιάχνουμε μια πλεξούδα. Έτσι στο τέλος έχουμε 2 πλεξούδες οι οποίες πρέπει να έχουν μήκος όση η διάμετρος του ταψιού.

Αλείφουμε τη ζύμη στο ταψάκι με λίγο αυγό (για να κολλήσουν τα δύο ζυμάρια μας) και βάζουμε τις πλεξούδες που σχηματίσαμε από πάνω σε σχήμα σταυρού.

Στο κέντρο τους τοποθετούμε το καρύδι.

Καλύπτουμε με μία πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει το ψωμί , για δεύτερη φορά, για 1 ώρα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα.

Ψήνουμε για 50 λεπτά με 1 ώρα.

Λίγο πριν το βγάλουμε από τον φούρνο ετοιμάζουμε το γλάσο μας ανακατεύοντας το μέλι με το κονιάκ πολύ καλά.

Αφαιρούμε από τον φούρνο και έτσι όπως είναι καυτό αλείφουμε από πάνω με ένα πινέλο το γλάσο μας.

 

 

 

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ

 

 

 

300 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

250 γρ. ζάχαρη άχνη

1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική

7 γρ. μαχλέπι

2 γρ. μαστίχα

1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο

2 κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ.

ξύσμα πορτοκαλιού, από 1-2 πορτοκάλια

βανιλίνη

αυγά, θερμοκρασία δωματίου

75 γρ. γάλα, 3,5%

400 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ

ζάχαρη άχνη, για το σερβίρισμα

 

 

 

Ας μαγειρέψουμε…

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα.

Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο, την άχνη και χτυπάμε με το σύρμα πολύ καλά μέχρι να αφρατέψει το βούτυρο, 2-3 λεπτά.

Στη συνέχεια, σταματάμε το χτύπημα, καθαρίζουμε τα πλαϊνά τοιχώματα με μία σπάτουλα ή με μαρίζ, συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 5 λεπτά και αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα μικρό μπλέντερ-μούλτι ρίχνουμε τη ζάχαρη, το μαχλέπι, τη μαστίχα, το μοσχοκάρυδο, 2 κ.σ. από το αλεύρι μας και χτυπάμε πολύ καλά. (Αν χρησιμοποιήσουμε βανίλιες, και όχι εκχύλισμα, τις προσθέτουμε στο μούλτι)

Όταν το μείγμα μας γίνει σκόνη το προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ.

 

Ρίχνουμε το ξύσμα πορτοκαλιών, το εκχύλισμα βανίλιας και χτυπάμε στον κάδο σε χαμηλή ταχύτητα

 

Ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά. Με το που απορροφηθεί το ένα ρίχνουμε το επόμενο.

Βγάζουμε τον κάδο από το μίξερ και ρίχνουμε στον κάδο και το γάλα ανακατεύοντας ελάχιστα με μία μαρίζ

 

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα 400 γρ. αλεύρι με το μπέικιν και τα προσθέτουμε στον κάδο ενώ ανακατεύουμε ελαφρά με μία μαρίζ.

Βούτυρο αλευρώνουμε πολύ καλά μία στρογγυλή φόρμα κέικ με αποσπώμενη βάση, διαμέτρου 25 εκ.

 

Ρίχνουμε εκεί το μείγμα για τη βασιλόπιτα μας και απλώνουμε καλά με μία σπάτουλα.

Ψήνουμε στον φούρνο για 45 λεπτά, στην υψηλή σχάρα.

Πριν το ψήσιμο δεν ξεχνάμε να βάλουμε το φλουρί!

Μόλις είναι έτοιμη, πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε!

 

 

ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ

 

Α.Π    Χ.Ο.Χ

 

ΠΗΓΕΣ:https://akispetretzikis

.Βασιλόπιτα 2

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης