Ο Μάικλ Τζέφρι Τζόρνταν

Ο Μάικλ Τζέφρι Τζόρνταν είναι αμερικάνος παλαίμαχος καλαθοσφαιριστής και πλέον είναι ιδιοκτήτης των Σάρλοτ Χόρνετς. Θεωρείται ευρέως ως ο καλύτερος καλαθοσφαιριστής όλων των εποχών. Έχει παίξει στους Σικάγο Μπουλς και στουςΟυάσινγκτον Ουίζαρντς όπου και τερμάτισε την καριέρα του το 2003 στα 40 του χρόνια.

Παραθέτοντας μία περίληψη της καριέρας του ως καλαθοσφαιριστή, δεν θα ήταν αρκετή αλλά ούτε και δίκαιη, για να περιγράψουμε την επιρροή που είχε στο παιχνίδι. Υπήρξε ένας εκπληκτικός αθλητής με απαράμιλλο συνδυασμό αθλητικών, ψυχικών και ηγετικών ικανοτήτων. Το μέγεθος του αθλητικού του προφίλ, οδήγησε αναπόφευκτα στο να γίνει ο πλέον αναγνωρίσιμος αθλητής παγκοσμίως και να επηρεάσει όχι μόνο την αθλητική, αλλά και την πολιτιστική εικόνα του πλανήτη.

Σχεδόν όλη του την καριέρα την πέρασε στους Σικάγο Μπουλς στους οποίους ηγήθηκε στην δημιουργία της δυναστείας της ομάδας που κατέκτησε 6 πρωταθλήματα σε 8 χρόνια μέσα στην δεκαετία του 1990. Από τον Οκτώβριο του 1993 μέχρι το Μάρτιο του 1995, αποσύρθηκε από το μπάσκετ και έκανε καριέρα στο baseball. Στις 20/3/1995 επέστρεψε στην ενεργό δράση με την περίφημη φράση: «I’m back»

Όσον αφορά τις ατομικές του διακρίσεις αυτές είναι αναρίθμητες και χαρακτηριστικότεροι είναι οι 10 τίτλοι πρώτου σκόρερ του NBA, εκ των οποίων οι 7 συνεχόμενοι από το 1987 ως το 1993, τα 5 βραβεία MVP τουNBA και τα 6 βραβεία MVP των τελικών του πρωταθλήματος.

Όλες αυτές οι διακρίσεις του στο μπάσκετ τον έκαναν διάσημο κάτι που εκμεταλλεύτηκαν αυτός και οι μεγάλες εταιρίες που σχετίζονται με τον αθλητισμό και όχι μόνο. Από το 1984 έχει δικιά του σειρά παπουτσιών, τα Air Jordans, την παραγωγή των οποίων αναλαμβάνει η Nike, ενώ έχει κερδίσει δεκάδες εκατομμύρια δολλάρια μόνο και μόνο από τις διαφημίσεις, αφού αποτέλεσε το απόλυτο πρότυπο για την νεολαία την δεκαετία του 1980 και 1990.

Συγκαταλέγεται στους πιο αναγνωρίσιμους αλλά και πιο πλούσιους αθλητές παγκοσμίως όλων των εποχών και από όλα τα αθλήματα. Το όνομά του είναι ένα από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα στο χώρο του μπάσκετ και συνδυάστηκε με τεράστια εμπορική επιτυχία για τις εταιρίες με τις οποίες συνεργάστηκε. Μέχρι και ο αντίπαλός του Λάρρυ Μπέρντ παραδέχτηκε ότι ποτέ το μπάσκετ δεν γνώρισε καλύτερο παίκτη από τον Τζόρνταν.

Συντάκτης : Βασίλης Τριανταφύλλου

Πηγή : Βικιπαίντια

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης