Η εξέλιξη της επικοινωνίας των ανθρώπων

Στη μυθολογία αναφέρεται ο Ερμής ως αγγελιοφόρος των θεών. Τον απεικόνιζαν με φτερωτά σανδάλια που του έδιναν γρηγοράδα.

 

Ο πιο διάσημος αγγελιοφόρος στην Αρχαία Ελλάδα ήταν ο Φειδιππίδης  που μετέφερε στους Έλληνες το μήνυμα της νίκης τους ενάντια στους Πέρσες. Έκανε το δρόμο από το Μαραθώνα ως την Αθήνα για να μεταφέρει το νέο, χωρίς να σταματήσει πουθενά.

Επίσης στα πολύ παλιά χρόνια οι άνθρωποι επικοινωνούσαν μέσω τοιχογραφιών.

Στη συνέχεια υπήρχαν τα ταχυδρομικά περιστέρια που τα χρησιμοποιούσαν για να μεταφέρουν μηνύματα. Ήταν γρήγορα και είχαν μεγάλη αντοχή.

 

 περιστέρι-μεταφορέων-21509496

 

 

Οι Ινδιάνοι χρησιμοποιούσαν σήματα καπνού για να επικοινωνήσουν μεταξύ τους.

 eikona_shmata_kapnoy

Στα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου συναντάμε τον  ακουστικό   τηλέγραφο (4ος αιώνας π.Χ) . Ένα κυκλικό ηχητικό κέρας, όπου περιστρεφόταν εύκολα προς όλες τις κατευθύνσεις έδινε την δυνατότητα μιας γρήγορης και μιας εύκολης αποστολής ενός καθαρού ηχητικού σήματος σε απόσταση 400 χιλιομέτρων.

Ο υδραυλικός τηλέγραφος του Αινεία (4ος αιώνας π.Χ) χρησιμοποιήθηκε για την γρήγορη μετάδοση μηνυμάτων σε μεγάλες αποστάσεις.

 Ο ηλεκτρισμός έδωσε μεγάλη βοήθεια στην εξέλιξη των τηλεπικοινωνιών. Πρώτος ο Μορς  ανακάλυψε το 1844 τον ηλεκτρικό τηλέγραφο. Αυτός ήταν μια κινούμενη χάρτινη κορδέλα πάνω στην οποία ακουμπούσε η μύτη ενός μολυβιού που ήταν προσαρμοσμένο σε εκκρεμές με ηλεκτρομαγνήτη. (Τα γνωστά σήματα Μορς με τελείες και παύλες).

Ο Αμερικάνος Γκράχαμ Μπελ πέτυχε το 1876 να παρουσιάσει την πρώτη τηλεφωνική συσκευή με την οποία μετέφερε την φωνή σε μεγάλη απόσταση. Το τηλέφωνο εξυπηρετεί πολύ στην επικοινωνία των ανθρώπων.

images

Ο Μαρκόνι εφεύρε το 1895 τον ασύρματο . Από αυτή την εφεύρεση ωφελήθηκε κυρίως η ναυσιπλοΐα.

Μετά τον Μαρκόνι  έχουμε μια σειρά από εφευρέσεις στον τομέα της τηλεπικοινωνίας (Ραδιόφωνο, τηλεόραση, κινητό τηλέφωνο, δορυφόροι). Όλες αυτές οι εφευρέσεις συνέβαλαν στον πολιτισμό γιατί  οι άνθρωποι μπορούσαν να επικοινωνήσουν με άλλους λαούς, να ανταλλάξουν ιδέες και να επηρεαστούν από αυτούς στον τομέα της τεχνολογίας, της επιστήμης, της τέχνης και των γραμμάτων.

Το   κινητό  τηλέφωνο

Το   πρώτο  κινητό  τηλέφωνο  εφευρέθηκε πριν  από  25  χρόνια περίπου. Ήταν   πολύ  σημαντική εφεύρεση  γιατί  μπορούσε  κάποιος  να  τηλεφωνήσει  παντού  χωρίς  καλώδια από  όπου  κι  αν  βρισκόταν.

mobile-phone3

Το   ταχυδρομείο

Στις  μέρες  μας  υπάρχει και  το ταχυδρομείο  όπου μπορείς να στείλεις  γράμματα και δέματα, και ο ταχυδρόμος  τα μοιράζει στα σπίτια.

 ELTA_521501095

ταχυδρόμος

Ο  ηλεκτρονικός  υπολογιστής

Ο  Η/Υ είναι  μια  μηχανή  κατασκευασμένη   από  ψηφιακά ηλεκτρονικά  κυκλώματα αλλά και από  ηλεκτρικά  και  μηχανικά  συστήματα. Έχει  ως  σκοπό  να  επεξεργάζεται  πληροφορίες.

Στις   μέρες  μας  βοηθάει  πολύ  στην  επικοινωνία των  ανθρώπων  μέσω  του  διαδικτύου  γιατί  εκτός  από  τα  ηλεκτρονικά  μηνύματα  ( email) που  μπορούν οι  άνθρωποι να  ανταλλάσουν  μεταξύ  τους  υπάρχουν  και  τα κοινωνικά δίκτυα.(facebook, twitter ) κ.α.

Με το πέρασμα του χρόνου, η επικοινωνία εξελίχθηκε σε μεγάλο βαθμό

locust-clipart-afd-117448

Πηγή: www.kindykids.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης