Ένα ιστορικό κτίριο_Ο Πύργος του ρολογιού

toroloi

  1200px-Πύργος_του_ρολογιού

Πέρυσι πήγαμε εκπαιδευτική εκδρομή με το σχολείο μου και επισκεφτήκαμε όλα τα ιστορικά μνημεία της περιοχής. Έτσι επισκεφτήκαμε και τον Πύργο του ρολογιού του Σερίφ Αχμέτ.

Βρίσκεται στην οδό Στράντζης στα Γιαννιτσά και χτίστηκε τον 18ο αιώνα. Πρόκειται για έναν Πύργο με τετράγωνη κάτοψη που αποτελείται από τρία μέρη: τη βάση, τον κορμό και τη στέγη.

Έχει ύψος 25μ και είναι κτισμένο με πέτρα μέχρι τα πρώτα 4μ. και στην συνέχεια πλινθόκιστος.

Η βάση είναι λιθόκτιστη, ο κορμός είναι πλινθόκτιστος με εξωτερικό κονίαμα και η στέγη που είναι ένας ξύλινος κωνικός πυργίσκος. Οι δύο καμπάνες του ρολογιού βρίσκονταν μέσα στον πυργίσκο. Ο φωτισμός του ρολογιού γίνεται από τέσσερις θυρίδες που βρίσκονται στην κάθε πλευρά του. Επίσης υπάρχει μαρμάρινη επιγραφή του Σερίφ Αχμέτ στην Τουρκική γλώσσα.

Ο Πύργος χτίστηκε το 1754 σύμφωνα με αυτά που λέει στην ανατολική του πλευρά ,  για να τιμήσει ο Σερίφ Αχμέτ, απόγονος του Γαζή Εβρενός, τους γονείς του και το Ισλάμ.

Θεωρείται ο παλιότερος πύργος που έχει σωθεί.

Κάθε φορά που επισκέπτομαι το ρολόι, αισθάνομαι θαυμασμό. Με εντυπωσιάζει η ομορφιά και η απλότητα αυτού του μνημείου που, αν και χτίστηκε πολλά χρόνια πριν, είναι ένα στολίδι για τα Γιαννιτσά.

Νάνσι Κουκουνάρη, Γιώργος Παπαδόπουλος

 

 

Σχολιάστε

Top