Ένα κτίριο με ιδιαίτερη σημασία για την περιοχή μας, το Μαυσωλείο του Γαζή Εβρενός

admin-ajax.php

gazh-evrenos

Το μαυσωλείο του Γαζή Εβρενός είναι ένα κτίριο με ιδιαίτερη σημασία για την περιοχή μας και βρίσκεται στην πόλη μας, τα Γιαννιτσά. Είναι τοποθετημένο στο σημείο όπου άλλοτε βρισκόταν το ιερό νεκροταφείο των απογόνων του Οθωμανού κατακτητή και ιδρυτή της πόλης των Γιαννιτσών. Είχε ανεγερθεί πάνω από τον τάφο του Γαζή Εβρενός, ενώ γύρω εξακολούθησαν να ενταφιάζονται μέλη της οικογένειας του. Σύμφωνα με μαρτυρίες εκτός από τον Γαζή  Εβρενός είναι θαμμένα κι άλλα μέλη της οικογένειάς του.

Ο σημαντικός Μπέης πέθανε στις 17 Νοεμβρίου 1417 και θάφτηκε σε αυτό το μαυσωλείο και έγινε τόπος προσκυνήματος για τους Μουσουλμάνους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Μετά τον 17Ο  αιώνα έγιναν παρεμβάσεις και επεκτάσεις. Ενώ τον 19Ο αιώνα μια  νέα οικοδομική φάση θα διαμορφώσει τη σύγχρονη, σε σχήμα Τ , κάτοψη.Στις αρχές του 20ου αιώνα έγινε αναμόρφωση του κτιρίου που του έδωσε τη σημερινή του μορφή. Μέσα στο κτίριο υπάρχουν τοιχογραφίες και μια μαρμάρινη πλάκα από τον τάφο του Γαζή Εβρενός και αναφέρει την ημερομηνία θανάτου του , 17 Σεπτεμβρίου του 1417.

Σήμερα το μνημείο φιλοξενεί παροδικές εκθέσεις και προορίζεται  για αρχαιολογικό μουσείο.

Όταν το επισκεφτήκαμε με το σχολείο μας ,νιώσαμε ότι ζούσαμε εκείνη την εποχή. Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία!

Συμεών Π., Σταύρος Σ.

Σχολιάστε

Top