Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Γιαννιτσών

 

Μακεδονικός Αγώνας

Μακεδονικός Αγώνας

Παραδοσιακές στολές

Παραδοσιακές στολές

Μ-3 ΑΡΧΟΝΤΙΚΟΣ ΟΝΤΑΣ

αγροτικά οικιακά σκεύη

αγροτικά οικιακά σκεύη

Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Γιαννιτσών ιδρύθηκε το έτος 1997 από την Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Γιαννιτσών «ΦΙΛΙΠΠΟΣ». Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, δίπλα στο Πολύκεντρο.
Το μικρό κτίριο που στεγάζεται το Μουσείο ήταν αποθήκη και πλυντήρια του Παλιού Νοσοκομείου Γιαννιτσών που στεγαζόταν στον σημερινό Πολύκεντρο.
Η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία το διαμόρφωσε με πολύ κόπο και μεράκι σε Μουσείο, όπου στεγάζεται η ιστορία και η παράδοση του τόπου μας.
Στους διαδρόμους του υπάρχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την ιστορία της πόλης των Γιαννιτσών με τους Δημάρχους και τους Μακεδονομάχους της. Εδώ θαυμάζουμε και μια μεγάλη συλλογή ράβδων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
Στην αίθουσα της ιστορίας υπάρχει αναπαράσταση του ιστορικού Βάλτου του Μακεδονικού Αγώνα, κειμήλια Μακεδονομάχων και της Μάχης των Γιαννιτσών.
Στην αίθουσα των εθνικών στολών συναντούμε φορεσιές του Πόντου, των εντόπιων κατοίκων, της Ανατολικής Ρωμυλίας και της Ανατολικής Θράκης.
Στην αίθουσα της λαογραφίας υπάρχουν σπουδαία δείγματα οικοσκευών και εργαλείων από την αγροτική και καθημερινή ζωή των Γιαννιτσών.
Τέλος πολύ εντυπωσιακή είναι η μικρή σχολική αίθουσα όπου βλέπουμε τον τρόπο που μάθαιναν γράμματα οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας, με τους πίνακες, τα βιβλία τους, τα θρανία τους.

Ευθύμης Σ.

Σχολιάστε

Top