Στρατιωτικό Μουσείο Γιαννιτσών

1

 

2

4

5

 

 

Το Στρατιωτικό Μουσείο Γιαννιτσών βρίσκεται στο κέντρο του πεζόδρομου της πόλης των Γιαννιτσών και στεγάζεται στο ισόγειο του κτιρίου της πρώην Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς Γιαννιτσών, σ’ ένα χώρο περίπου 70m2. Η απόφαση συγκρότησής του εκδόθηκε από το ΓΕΣ/ΔΟΡ τον Ιουλ 2011, η λειτουργία του ξεκίνησε την 21 Δεκ 2011 ενώ τα επίσημα εγκαίνια λειτουργίας του πραγματοποιήθηκαν την 28 Φεβ 2012.

Είναι Στρατιωτικό Μουσείο τύπου «Β» επιπέδου Διμοιρίας, υπαγόμενο απευθείας στη ΙΙ Μ/Κ ΜΠ η οποία και είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία του. Λειτουργεί ως μερική διαχείριση υλικού της αντίστοιχης Γενικής Διαχείρισης Υλικού του ΛΣ/ΙΙ Μ/Κ ΜΠ. Από το σύνολο των εκθεμάτων του κάποια έχουν παραχωρηθεί με μακροχρόνια διάρκεια από τον κ. Νικόλτσιο Βασίλειο, ενώ κάποια άλλα προέρχονται από διάθεση που πραγματοποιήθηκε από το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών.

Στο χώρο του Στρατιωτικού Μουσείου Γιαννιτσών πραγματοποιείται αναδρομή στο Μακεδονικό Αγώνα, εστιασμένη στη Μάχη του Βάλτου των Γιαννιτσών και στους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912 – 1913.

Η αναδρομή πραγματοποιείται μέσα από κείμενα, φωτογραφίες και κειμήλια τοποθετημένα σε Κ-PLAST, προθήκες και ανθρώπινα ομοιώματα. Μέσα από τα εκθέματα του Μουσείου γίνεται αναφορά στους στρατούς της Συμμαχίας των 4 Χριστιανικών Κρατών (Ελλάδα, Βουλγαρία Σερβία και Μαυροβούνιο) καθώς και στον Τούρκικο στρατό.

Ο επισκέπτης μετά την περιήγησή του στο χώρο του Μουσείου αποκτά μια πλήρη εικόνα των στρατιωτικών εκείνης της εποχής και των αγώνων τους, την οποία αποκομίζει μέσα από τον οπλισμό, τις στολές, τον εξοπλισμό, τα παράσημα, τα μετάλλια, τις φωτογραφίες, τα επιστολικά δελτάρια, τα αποκόμματα εφημερίδων κ.α., όλα της εποχής εκείνης.

Νεκτάριος Μ.

Σχολιάστε

Top