ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΑΠΟ: ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ - Μάι• 01•17

Τα τελευταία χρόνια οι εκστρατείες υπέρ της υγιεινής διατροφής είναι πάρα πολλές.   Η υγιεινή διατροφή έχει συνδεθεί με τη γενικότερη ευεξία του οργανισμού. Ποιος είναι όμως ο στόχος της υγιεινής διατροφής; Στόχος της υγιεινής διατροφής είναι η κάλυψη των αναγκών σε θρεπτικά συστατικά και η πρόληψη ασθενειών. Εάν ένα άτομο δεν καταναλώνει συστηματικά όσα τρόφιμα χρειάζεται, δηλαδή αν υποσιτίζεται (υποθρεψία), το σώμα του δε θα μπορέσει να πραγματοποιήσει τις παραπάνω λειτουργίες και θα παρουσιαστούν «βλάβες». Αυτό σημαίνει ότι αρχικά δε θα νιώθει καλά, μετά μπορεί να ασθενήσει. Στις «διατροφοεξαρτώμενες» ασθένειες συμπεριλαμβάνονται η στεφανιαία νόσος καθώς και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Με βάση τα παραπάνω προκύπτει και το εξής ερώτημα. Οι μαθητές ακολουθούν ή όχι  τους κανόνες υγιεινής διατροφής και αν ναι πόσο πιστά πρέπει να τους ακολουθούν; Δυστυχώς στις μέρες μας οι μαθητές και ειδικότερα οι νέοι αδυνατούν να ακολουθήσουν αυτούς τους κανόνες για πολλούς λόγους. Αρχικά, οι γρήγοροι ρυθμοί της σύγχρονης ζωής δεν επιτρέπουν στους νέους να περνούν πολλές ώρες στο σπίτι, με αποτέλεσμα να χάνουν κύρια γεύματα και να καταφεύγουν στα γρήγορα και χορταστικά γεύματα των ταχυφαγείων (Fast Foods) για να αναπληρώσουν ενέργεια.

Τα ποσοστά μιλούν από μόνα τους. Το fast food από το μαγειρευτό φαγητό προτιμά το 88% των νέων, αν και δηλώνουν πρόθυμοι να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα σωστής διατροφής, παρ΄ ότι οι συνθήκες δεν τους το επιτρέπουν. Σχεδόν 4 στους 10 νέους παρουσιάζουν διαταραχές βάρους και από αυτούς το 22,66% είναι παχύσαρκοι, ενώ το 13,7 % λιποβαρείς.

 

 Αλλαγές στη διατροφής μας στο πέρασμα του χρόνου

Για δεκαετίες η διατροφή των Ελλήνων άλλαζε μέσα από την οικονομική άνεση και τον σύγχρονο τρόπο ζωής από το παραδοσιακό μοντέλο της Μεσογειακής Διατροφής πρός ένα πιο δυτικό τρόπο διατροφής, επηρεασμένο σε μεγάλο βαθμό από τις διαιτητικές συνήθειες των ΗΠΑ. Τα κλασσικά υλικά, οι πρώτες ύλες όπως τα όσπρια και τα λαχανικά υπερκαλύφτηκαν από τα χάμπουργκερ, τις τυρόπιτες και τα έτοιμα γεύματα, ενώ για πολλές οικογένειες το μαγείρεμα στο σπίτι αποτελούσε την εξαίρεση.

Τα τελευταία πάλι δύο χρόνια η διατροφή μας αλλάζει και πάλι, αυτή τη φορά λόγω της οικονομικής κρίσης. Σκεφτόμαστε περισσότερο αν και πόσο θα ξοδέψουμε για τη διατροφή μας, επιλέγουμε μετά από περισσότερη έρευνα ίσως πολλές φορές με κριτήριο μόνο την τιμή και όχι την ποιότητα αλλά ταυτόχρονα ξαναγυρνάμε στο σπιτικό φαγητό. Αρχίζουμε  λοιπόν να τρώμε συχνότερα στο σπίτι και περισσότερο παραδοσιακά.Η κρίση έχει αρχίσει λοιπόν να αλλάζει τις διατροφικές μας συνήθειες. Υπάρχουν αλλαγές προς το καλύτερο, αφού ξαναγυρνάμε και τρώμε περισσότερα όσπρια, γαλακτοκομικά και λαχανικά, και λιγότερα τηγανητά και πρόχειρα φαγητά, ενώ η κατανάλωση κρέατος που για δεκαετίες αυξάνονταν με εκθετικούς ρυθμούς, φτάνοντας ακόμα και στην καθημερινή συχνότητα, περιορίζεται λόγω κόστους.

Τέλος, ακόμα και για τα παιδιά το σπιτικό σάντουιτς με τα υλικά που επιλέγει η μητέρα αντικαθιστά την τυρόπιτα και το έτοιμο σάντουιτς του κυλικείου. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία πάνω από 65% δηλώνουν πως έχουν αλλάξει συνήθειες, ενώ ένας στους τέσσερις επιλέγουν ή αναγκάζονται να τρώνε αποκλειστικά στο σπίτι και μόνο 37,6% τρώνε μόνο ένα γεύμα την εβδομάδα εκτός σπιτιού. Έτσι, αλλαντικά και τυριά υψηλά σε λιπαρά, προϊόντα όπως έτοιμα κέϊκ, κρουασάν, παγωτά με φοινικέλαια και μπισκότα που είναι πλούσια σε ζάχαρη και λιπαρά καθώς και τυποποιημένα φαγητά του σουπερμάρκετ μπορεί να αποτελέσουν την εύκολη επιλογή, όταν το κόστος καθορίζει το τι θα ψωνίσουμε.

Το ψάρι υπάρχει λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα ενώ θα έπρεπε να το τρώμε τουλάχιστον δύο φορές, ενώ οι αυξημένες τιμές ακόμα και στα φρούτα και στα λαχανικά συμβάλλουν στο να μην καταφέρνουμε την οδηγία για 5 μικρομερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά. Τέλος, είτε λόγω έντονου τρόπου ζωής είτε λόγω συνήθειας κάνουμε 2,5 γεύματα την ημέρα – και όχι τα 3 κύρια γεύματα και τα 2 σνακ που καθημερινά απαιτούνται για να τροφοδοτείται ο οργανισμός με όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται και να έχουμε την απαιτούμενη ενέργεια για να αντεπεξέλθουμε στις δύσκολες και απαιτητικές συνθήκες ζωής σήμερα.

 piramida-diatrofhs

 

Στον παρακάτω πίνακα βλέπουμε ένα υγιεινό διαιτολόγιο για παιδιά σε νεαρή ηλικία:

 

Επιλογή 2 φορές/ εβδομάδα

Επιλογή 1-2 φορές/ εβδομάδα

Επιλογή 2 φορές/ εβδομάδα

Επιλογή 1 φορά/ εβδομάδα

ΠΡΩΙΝΟ Γάλα με δημητριακά ολικής αλέσεως 60 γρ Πορτοκαλάδα, 1 τοστ με ψωμί ολικής αλέσεως (τυρί και τομάτα) 2 φέτες ψωμί με μέλι και βούτυρο 1 τοστ με ψωμί ολικής αλέσεως (γαλοπούλα και τυρί)
ΠΡΟΓΕΥΜΑ 2 φρούτα ή 1 μπανάνα 2 φρούτα ή 1 μπανάνα 2 φρούτα ή 1 μπανάνα 1 φλ. χυμό
ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ Λαδερό 1 μερίδαήΌσπρια 1 μερίδα +1 φέτα ψωμί ολικής αλέσεως1 κομμάτι τυρί 30 – 45 γρ Κοτόπουλο + Ρύζιήπατάτεςήμακαρόνια

+

Σαλάτα (από λαχανικά της επιλογής σας) με 1 κ. σούπας ελαιόλαδο

Ψάρι + 1 πιάτο σούπαήπατάτες βραστές+Σαλάτα (από βραστά λαχανικά) με 1 κ. σούπας ελαιόλαδο Μοσχάρι ή μπιφτέκι + Ρύζιήπατάτεςήμακαρόνια

+

Σαλάτα (από λαχανικά της επιλογής σας) με 1 κ. σούπας ελαιόλαδο

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ 1 – 2 φρούτα 1 bar δημητριακώνή20 – 30 γρ σοκολάτα 1 γιαούρτι 2%ή1 μπάλα παγωτό βανίλια 1 – 2 φρούτα
ΒΡΑΔΙΝΟ 1 τοστ με ψωμί ολικής αλέσεως (γαλοπούλα – τυρί και τομάτα), Σαλάτα (από πράσινα φυλλώδη λαχανικά) με 1 κ. σούπας ελαιόλαδο 1 φρουτοσαλάτα με ακτινίδιο, μπανάνα, μήλο Παξιμάδι με τυρί και τομάτα, 1 κ. σούπας ελαιόλαδο 2 αυγά ομελέτα1 φέτα ψωμί ολικής αλέσεως ,1 κομμάτι τυρί 30 – 45 γρ.,  Σαλάτα (από πράσινα φυλλώδη λαχανικά) με 1 κ. σούπας ελαιόλαδο
ΠΡΟ ΥΠΝΟΥ 1 γιαούρτι Γάλα με δημητριακά ολικής αλέσεως 30 γρ. 1 φρούτο 1 φλ. γάλα

ΠΗΓΕΣ:

http://efiveia.gr/endeiktiko-menu-efivou/

http://www.voria.gr/article/apexoun-apo-tin-ugieini-diatrofi-oi-neoi

Ομάδα 6η

                                                                                                                                  Ράπτη Κωνσταντίνα

                                                                                                                                  Ρούπα Μάρθα-Ανθή

 

Σχολιάστε

Top