Η Ελληνική οικονομία

από τη μαθήτρια Δέσποινα Παπαιωάννου,

 Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για το 2024, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 52η θέση παγκοσμίως με ονομαστικό ΑΕΠ 252,732 δισ. δολάρια. Σε όρους αγοραστικής δύναμης, καταλαμβάνει την 54η θέση με ΑΕΠ 416,969 δισ. δολάρια.

 Η ελληνική οικονομία είχε εντυπωσιακούς ρυθμούς ανόδου μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο και τον Εμφύλιο, κατά κύριο λόγο όμως επειδή ξεκινούσε από, πολύ χαμηλή βάση. Η συνεχής σύγκλιση με τις αναπτυγμένες δυτικές χώρες διακόπηκε απότομα το 1973 λόγω της πρώτης μεγάλης πετρελαϊκής κρίσης, κάτι που συνετέλεσε και στην πτώση της χούντας. Ακόμη χειρότερη έγινε η κατάσταση το 1979, με το ξέσπασμα της δεύτερης πετρελαϊκής κρίσης αλλαγές εμπορικού ισοζυγίου μετά την υιοθέτηση του ευρώ,

 Την 1 Ιανουαρίου 2002 η Ελλάδα, και οι άλλες έντεκα τότε χώρες της ευρωζώνης απέκτησαν κοινό νόμισμα, το ευρώ. Η ένταξη της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ έγινε το 2001 μετά την επιτυχή πορεία σύγκλισης των δημοσιονομικών μεγεθών και την ικανοποίηση κατά τη διάρκεια του 2000 των (τεσσάρων εκ των πέντε) κριτηρίων της συνθήκης του Μάαστριχτ.

 Η ελληνική οικονομία μετά από πολλά έτη συρρίκνωσης έχει αρχίσει και ανακάμπτει, Ειδικότερα,

 Ανεργία:

Η ανεργία έχει μειωθεί σημαντικά, φτάνοντας το 10,5% το 2023, το χαμηλότερο ποσοστό από το 2010.

Πληθωρισμός:

Ο πληθωρισμός παρουσίασε αποκλιμάκωση, διαμορφούμενος στο 3,5% το 2023, σημαντικά χαμηλότερος σε σχέση με το 2022.

Επενδύσεις:

Οι επενδύσεις έχουν αυξηθεί, με το ποσοστό τους στο ΑΕΠ να φτάνει το 15,5% το 2023, το υψηλότερο επίπεδο από το 2010.

Δημόσιο Χρέος:

Το δημόσιο χρέος παραμένει υψηλό, αλλά η Ελλάδα έχει καταφέρει να το μειώσει σε σχέση με το ΑΕΠ, ενισχύοντας τη δημοσιονομική της θέση.

Προοπτικές:

Η Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,3% το 2024, 2,2% το 2025 και 2,5% το 2026, υποστηριζόμενη από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και τη συνεχιζόμενη αύξηση της απασχόλησης.

Συνολικά, η ελληνική οικονομία παρουσιάζει θετικές τάσεις, αν και παραμένουν προκλήσεις όπως η ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της συμμετοχής στην αγορά εργασίας.

Πηγές

Wikipedia, Οικονομικός Ταχυδρόμος, Καθημερινή

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης