Γαλλικές νοστιμιές!

Η γαλλική κουζίνα αποτελείται από τις μαγειρικές παραδόσεις και πρακτικές της Γαλλίας.

Αναπτύχθηκε τον 14ο αιώνα από τον Γκιγιόμ Τιρέλ, έναν αυλικό σεφ. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η γαλλική κουζίνα επηρεάστηκε έντονα από την ιταλική κουζίνα.

Τον 17ο αιώνα, οι σεφ Φρανσουά Πιέρ Λα Βαρέν και Μαρί-Αντουάν Καρέμ τράβηξαν τη γαλλική κουζίνα μακριά από τις ξένες επιρροές της και ανέπτυξαν το δικό της ντόπιο στυλ της Γαλλίας. Το τυρί και το κρασί είναι από τα πιο σημαντικά στην γαλλική κουζίνα.

Η γαλλική κουζίνα έχει θεωρηθεί ότι έχει τις πιο καλαίσθητες και ασυνήθιστες γεύσεις στον κόσμο. Είναι αυτή που αποτέλεσε το σημείο έμπνευσης και αναφοράς και επηρέασε όλες τις κουζίνες παγκοσμίως. Οι σεφ της δίνουν πιο πολύ έμφαση:

-      στην χρήση φρέσκων υλικών

-      στην λεπτομέρεια για τη γεύση ή τη διακόσμηση του πιάτου και

-      στην παρουσίαση του πιάτου.

Το παραδοσιακό πιάτο της Γαλλίας είναι ο κρασάτος κόκορας. Η Γαλλία είναι γνωστή παγκοσμίως για τα καλύτερα κρασιά, τα διάφορα είδη τυριών, τα γλυκά και το ψωμί της. Στα γαλλικά εστιατόρια υπάρχουν τα πιο περίπλοκα μενού. 

Γαλλικές συνταγές (Αλμυρές)

CROQUE MONSIER

ΥΛΙΚΑ-        8 φέτες ψωμί-        8 φέτες ζαμπόν

-        1/2 φλ. τριμμένη γραβιέρα

-        λίγο πιπέρι

-        λίγο βούτυρο για το ψωμί

 

Για την κρέμα:

-        300 γρ. γάλα

-        50 γρ. βούτυρο

-        60 γρ. αλεύρι

-        4 κουταλιές γραβιέρα

-        1 πρέζα μοσχοκάρυδο

-        1 πρέζα αλάτι

 

 CROQUE MONSIER

 

RATATUUILLE

ΥΛΙΚΑ-        2 ντομάτες-        2 κολοκύθια

-        1 κρεμμύδι μέτριο

-        1 μελιτζάνα (τσακώνικη μακρόστενη)

-        1 λεπτή πιπεριά

-        1/4 φλ. ελαιόλαδο

-        αλάτι

-        φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Για την σάλτσα:

-        3 τριμμένες ντομάτες

-        3 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένες

-        1 ψητή πιπεριά ψιλοκομμένη

-        1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

-        2 κ.σ μαϊντανό ψιλοκομμένο

-        1 κλαδάκι θυμάρι ή λίγη ρίγανη

 

 RATATUUILLE

CROQUE MADAM

Κάπως έτσι είναι κ το croque madam αλλά με διαφορετικό στήσιμο:

 croque madam

Γαλλικές συνταγές (Γλυκές)

MACARON

ΥΛΙΚΑ-        1 ¾ φλ. ζάχαρη άχνη( 210 γρ .)-        1 φλ. αλεύρι αμυγδάλου( 95 γρ .)

-        1 κ.γ. αλάτι

-        3 ασπράδια αυγών (θερμοκρασία δωματίου)

-        ¼ φλ. κρυσταλλική ζάχαρη( 50 γρ .)

-        ½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

-        2 σταγόνες ροζ τζελ βαφής τροφίμων

 

Για την βουτυρόκρεμα βανίλιας:

-        1 φλ. ανάλατο βούτυρο( 230 γρ .) σε

-        3 φλ. ζάχαρη άχνη( 360 γρ .)

-        1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλια

-        3 κ.σ. κρέμα γάλακτος

 MACARON

CROISSANT

ΥΛΙΚΑ-        270 γρ. βούτυρο,-        20 γρ. φρέσκια μαγιά

-        35 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

-        200 γρ. νερό, κρύο

-        380 γρ. αλεύρι για τσουρέκι, + έξτρα για τον πάγκο

-        8 γρ. αλάτι

-        1/2 κ.γ. ελαιόλαδο, για το μπολ

-        1 κρόκο, αραιωμένο με 1 κ.σ. γάλα

 

 Croissants

Ειρήνη Σάμου, Α2

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης