ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΛΑΤΟΣ

Ένα μουσείο διαφορετικό από όλα όσα έχετε επισκεφτεί είναι το Μουσείο Άλατος στο Μεσολόγγι. Βρίσκεται στην παραλία της Τουρλίδας και στεγάζεται σε ένα κτήριο του 1946, τον «Θάλαμο», όπως ονομαζόταν ο χώρος διαμονής των αλυκάριων, οι οποίοι έρχονταν στο Μεσολόγγι για να εργαστούν στην καλλιέργεια και συγκομιδή του αλατιού. Το μουσείο αυτό δημιουργήθηκε από τον πολιτιστικό οργανισμό με την ονομασία «Διέξοδος» και είναι το πρώτο και μοναδικό Μουσείο Άλατος στην χώρα.

Screenshot_52Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν σε 6 διαδοχικές αίθουσες, στις οποίες παρουσιάζονται πληροφορίες για την ιστορία των εγκαταστάσεων, για τα είδη των αλατιών που υπάρχουν παγκοσμίως, για την επίδραση του αλατιού στην παγκόσμια και τοπική οικονομία, αλλά και στα Γράμματα, την Τέχνη, την Θρησκεία, τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό γενικότερα. Η έκθεση ολοκληρώνεται με την παρουσίαση μια μεγάλης συλλογής αλατιέρων που χρονολογούνται από το 1800 μέχρι τις μέρες μας.

Στο πωλητήριο του μουσείου, εκτός από αναμνηστικά των αλυκών και του Μεσολογγίου, μπορεί κανείς να αγοράσει αλάτι σε περίτεχνες συσκευασίες. Εδώ θα βρει και την ξακουστή «αφρίνα», αγνό αλάτι που έχει συγκεντρωθεί στο ανώτερο στρώμα των αλυκών και δεν έχει υποστεί καμία επεξεργασία.

Εξειδικευμένοι υπάλληλοι του μουσείου προσφέρουν ποικίλα εκπαιδευτικά προγράμματα και ξεναγήσεις σε μαθητές όλων των βαθμίδων. Πολλές πληροφορίες μπορούν να αντληθούν και από τον ιστότοπο του μουσείου στο https://saltmuseum.gr/

 ΘΑΛΕΙΑ ΚΟΛΟΒΟΥ

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης