Ένα μουσείο που μοιάζει να έρχεται από το μέλλον: Guggenheim!

Ένα σύγχρονο μουσείο, τόσο ως προς την ίδρυσή του το έτος 1997, όσο και ως προς την αρχιτεκτονική και τα εκθέματα του, κοσμεί την πόλη Μπιλμπάο της Ισπανίας. Πρόκειται για το μουσείο Guggenheim! Η Screenshot_53πρωτοπόρα κατασκευή του στο λιμάνι το χρίζει ως ένα από τα πιο θαυμαστά έργα της σύγχρονης αρχιτεκτονικής που χαιρετίστηκε ως σήμα κατατεθέν της αρχιτεκτονικής κουλτούρας και της ίδιας της ισπανικής πόλης.

Η κατασκευή του από μείγμα αμμόλιθου, γυαλιού και τιτανίου χαρακτηρίζει το πλέον φουτουριστικό  κτίριο ορόσημο για την πόλη του Μπιλμπάο. Είναι από τα λίγα μουσεία του κόσμου που παρουσιάζουν περισσότερο ενδιαφέρον εξωτερικά παρά εσωτερικά αφού το Guggenheim αποτελεί έκθεμα αυτό καθεαυτό. Το αριστούργημα του διάσημου αρχιτέκτονα Φρανκ Γκέρι είναι σχεδιασμένο να θυμίζει ένα καράβι μέσα στα κύματα. Στην είσοδο του δεσπόζει το έργο ανθισμένο Κουτάβι του Τζεφ Κουνς, μια κατασκευή αποτελούμενη από εκατομμύρια φυτά ύψους 12,4 μέτρων, ενώ το κεντρικό του αίθριο ύψους 50 μέτρων αποτελεί τον ψηλότερο χώρο του μουσείου. Μια τεράστια αράχνη, η Μαμά Αράχνη, στον προαύλιο χώρο του μουσείου, έργο Γαλλίδας γλύπτριας, προκαλεί πάλι θαυμασμό.

Το μουσείο φιλοξενεί κυρίως περιοδικές εκθέσεις σύγχρονης τέχνης, ενώ τα μόνιμα εκθέματα του είναι οιScreenshot_54 διάσημες Τουλίπες του Τζεφ Κουνς και το Κουτάβι του ιδίου έξω από το μουσείο, καθώς και το Matter of Time του Richard Serra στο εσωτερικό. Μέσα στο χώρο των εκθεμάτων όλα κατακλύζονται από το φως που πέφτει πάνω στα εκθέματα με μοναδικό τρόπο, ενώ δεν μπορεί κανείς να μη σταθεί και θαυμάσια έργα του Άντι Γουόρχολ και του Μαρκ Ρόθκο. Συνήθως οι περιοδικές εκθέσεις του μουσείου έχουν ως σημείο αναφοράς τους καλλιτέχνες από συγκεκριμένες χώρες, δίνοντας στους επισκέπτες και την εθνική διάσταση της σύγχρονης τέχνης και δημιουργίας.

Η μεγαλύτερη κληρονομιά του μουσείου είναι ότι ο αντίκτυπος του άλλαξε ριζικά μια ολόκληρη πόλη, αναγεννώντας και τοποθετώντας το Μπιλμπάο στις πόλεις με τη μεγαλύτερη τουριστική επισκεψιμότητα ανά τον κόσμο, λόγω του μουσείου του. Ξύπνησε μια ολόκληρη πρώην βιομηχανική πόλη από τον πολιτιστικό λήθαργο, αφού η παραποτάμια πόλη μεταμορφώθηκε ριζικά και μια ολόκληρη τουριστική βιομηχανία ανθεί πλέον προσελκύοντας εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο από όλο τον κόσμο.

Κονδυλογιάννη Μαρία Α2

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης