Στη χώρα μας υπάρχουν αμέτρητα μουσεία, τα οποία μας μαθαίνουν την ιστορία του τόπου μας μέσα από αντικείμενα, έργα τέχνης, κλπ. Όμως, μέσα σε αυτήν την ενιαία μάζα μουσείων, όπου όλα τα εκθέματα μάς φαντάζουν ίδια και βαρετά έρχεται το συναρπαστικό και μοναδικό στην χώρα μας, Μουσείο Ελληνικής ιστορίας Παύλου Βρέλλη, ή αλλιώς Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων, σε μια κατάφυτη τοποθεσία, κοντά στα Ιωάννινα, στην Ήπειρο. Το μουσείο είναι αποτέλεσμα πολύχρονης (1983-1995) και ακατάπαυστης ατομικής εργασίας του γλύπτη Παύλου Βρέλλη. Σκοπός του καλλιτέχνη ήταν να αναπαραστήσει σημαντικά γεγονότα από την ελληνική ιστορία σε υπερφυσικό μέγεθος. Έτσι, μετά από αμέτρητες μελέτες και πολύ προσωπική εργασία κατάφερε να υλοποιήσει την ιδέα του και να προσφέρει μια καινούργια, καινοτόμα οπτική στην τεράστια Ελληνική Ιστορία του παρελθόντος. Πώς θα ήταν όμως αν το εξερευνούσαμε;
Τα κέρινα ομοιώματα, τα οποία εκτίθενται στο μουσείο αγγίζουν τον αριθμό των 150, ενώ τα ιστορικά γεγονότα που αναπαριστούν τα 36. Αυτά χωρίζονται σε τρεις θεματικές ενότητες. Αρχικά, είναι η προεπαναστατική ενότητα, στην οποία συμπεριλαμβάνονται «Το Κρυφό Σχολειό κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας», «Το μαρτύριο του Διονύσου του φιλοσόφου » και πολλά άλλα. Στη συνέχεια, ακολουθεί η ενότητα της Επανάστασης του 1821 με τα κέρινα ομοιώματα κλεφτών και αρματολών, όπως για παράδειγμα του Θόδωρου Κολοκοτρώνη και την αναπαράσταση του «Ο όρκος της Φιλικής Εταιρείας». Τέλος, η θεματική ενότητα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αποτελείται από το «Οι γυναίκες της Πίνδου» και τη συγκλονιστική αποτύπωση της εικόνας από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου έκαιγαν τους Εβραίους, το οποίο μάλιστα σύμφωνα με το σημείωμα που έχει αφήσει ο καλλιτέχνης πάνω στο έκθεμα, το αφιερώνει στον Εβραίο συμμαθητή του και καλύτερό του φίλο, τον οποίο ποτέ δεν ξανάδε. Παράλληλα, στο Μουσείο υπάρχουν και εκθέματα από σημαντικά σημεία τόσο του τόπου του, όπως «Η σφαγή του Αλή Πασά» όσο και γενικότερα της ιστορίας της χώρας μας. Το Μουσείο τελειώνει με το εργαστήριο του Παύλου Βρέλλη, μέσα στο οποίο βρίσκεται το δικό του κέρινο ομοίωμα να εργάζεται.
Οι λόγοι για τους οποίους αν βρεθεί ποτέ κάποιος στη μαγευτική πόλη των Ιωαννίνων είναι αναγκαίο να επισκεφτεί αυτό το μουσείο ποικίλλουν. Αρχικά, μέσα από τα κέρινα ομοιώματα σε υπερφυσικό μέγεθος, το μουσείο βοηθά τον επισκέπτη να βιώσει την ιστορία με έναν ενδιαφέροντα, εντυπωσιακό και καθόλου κουραστικό τρόπο. Τον βοηθά να κάνει ένα ταξίδι στο παρελθόν της χώρας μας, να θρέψει πιο έντονα συναισθήματα για την ιστορία που ποτέ πριν δεν του φάνταζε στο μυαλό τόσο σημαντική και μεγαλειώδης. Επιπλέον, η επίσκεψη σε αυτό το μουσείο συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση της Ιστορίας και πιθανότατα στην αναζήτηση, στη συνέχεια, πληροφοριών γι’ αυτή. Εν κατακλείδι, βάζει τον επισκέπτη σε μια δημιουργική διαδικασία, σκέψης και συλλογισμού, μακριά από την τεχνολογία και τα προβλήματα της εποχής, μόνο του παρελθόντος. Επομένως, μια επίσκεψη στο συγκεκριμένο μουσείο μπορεί μόνο να ωφελήσει καν να διευρύνει τους πνευματικούς και μαθησιακούς ορίζοντες του ανθρώπου.
Συμπερασματικά, το Μουσείο Ελληνικής ιστορίας Παύλου Βρέλλη αποτελεί μια μοναδική εμπειρία, μια αναδρομή στο παρελθόν, την οποία κάθε άνθρωπος αξίζει να ζήσει, αφού μέσα από αυτή αποκτούμε μια οικειότητα με την ιστορία και πολλές νέες γνώσεις.
Σοφία Κουβελιώτη Α’2