Ταξιδεύοντας στα Δρακόσπιτα

Τα Δρακόσπιτα είναι 23 περίεργα κτίρια που στέκονται στη Νότια Εύβοια εδώ και χιλιάδες χρόνια. Η λέξη δράκος προέρχεται από το ρήμα «δέρκομαι» που σημαίνει αυτός που έχει κοφτερό και διαπεραστικό βλέμμα.
Σύμφωνα με τον τοπικό μύθο οι δράκοι, τα μυθικά πλάσματα που τρομοκρατούσαν τους ντόπιους, ζούσαν σε μεγαλιθικά κτίρια που ονομάζονταν Δρακόσπιτα.
Η τοποθεσία που συναντάς, δεν αναφέρεται σε περιοχή που έχει ανθρώπινους οικισμούς. Συνήθως είναι απότομες βουνοπλαγιές και τα κτίρια ξεχωρίζουν για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τους. Αφομοιώνονται πλήρως στο περιβάλλον καθώς είναι χτισμένα από τεράστιες πέτρες του βουνού και λαξευμένα σε ορθογώνιο σχήμα.
Κάτι άλλο που κάνει εντύπωση είναι ότι δεν έχουν θεμέλια και τα δομικά στοιχεία δεν συνδέονται με κανένα υλικό.
Οι γιγάντιες πλάκες στοιβάζονται η μία πάνω στην άλλη και μεγάλοι ογκόλιθοι έχουν χρησιμοποιηθεί για αντίβαρο. Ο τρόπος που τοποθετήθηκαν οι γιγάντιες πέτρες δεν είναι γνωστός και η χρονολόγησή τους είναι άγνωστη.

Εικόνα1

Μέχρι σήμερα δεν έχει διευκρινιστεί ποιος δημιούργησε τα πέτρινα κτίρια. Πιθανολογείται πως οι κατασκευαστές ήταν σκλάβοι Κάρες που δούλευαν στα λατομεία της περιοχής ή οι Δρυόπες, μια αρχαία φυλή που εγκαταστάθηκε το 1200 π.Χ. στο νότιο τμήμα της Εύβοιας και ίδρυσε πόλεις μετά την εκδίωξή της από την περιοχή του Παρνασσού.

Ο ερευνητής Εμ. Έλρικ, που ερεύνησε τα αρχαία κτίρια, πίστευε ότι τα σπίτια των δράκων χτίστηκαν σίγουρα από τους Δρυόπες προς τιμήν του Δία και της συζύγου του Ήρας. Το γεγονός ότι βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από τα αρχαία λατομεία της περιοχής προσθέτει μια άλλη εκδοχή, σύμφωνα με την οποία κατασκευάστηκαν από τα λατομεία ως ιερό προς τιμήν του Ηρακλή, που θεωρούνταν προστάτης τους.

Εικόνα2

Τα αρχαία πέτρινα κτίρια βρίσκονται σε τοποθεσίες στρατηγικής σημασίας και πιθανότατα δημιουργήθηκαν για να επιβλέπουν τη γύρω περιοχή. Τα περισσότερα βρίσκονται στα Στύρα, ενώ το πιο διάσημο και άρτια χτισμένο δρακόσπιτο βρίσκεται στο όρος Όχη, σε κοντινή απόσταση από την Κάρυστο. Ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1797 από τον Άγγλο γεωγράφο BP. Ο Χόκινς, ο οποίος όταν το είδε πίστεψε ότι ήταν αρχαίος ναός.

Είναι χτισμένο, όπως και τα υπόλοιπα, από πέτρες του βουνού και η είσοδος στους αρχαίους ναούς βρίσκεται στη μεγάλη πλευρά του κτιρίου….

Εικόνα3

 

Το 1959, ο καθηγητής Ν. Μουτσόπουλος ανακάλυψε κάτω από το κτίριο ασπρόμαυρα υπολείμματα, βάζα, κοχύλια. Τα περισσότερα ευρήματα χρονολογούνται στα αρχαϊκά και ρωμαϊκά χρόνια, ενώ το αρχαιότερο εύρημα ήταν μια επιγραφή σε όστρακο που βρέθηκε έξω από το κτίριο.
Ο καθηγητής ανέσκαψε άλλα 12 δρακόσπιτα στην περιοχή και ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το δρακόσπιτο της Όχης, που πιστεύεται ότι σχετιζόταν με αρχαίο ναό αλλά δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία για να το αποδείξουν.
Το πιθανότερο είναι ότι το μυστήριο γύρω από τα περίεργα κτίρια δεν θα αποκαλυφθεί ποτέ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι είναι ένα ακόμη δείγμα της προηγμένης γνώσης στατικών κτιρίων και μεγαλιθικής αρχιτεκτονικής που κατείχαν οι αρχαίοι λαοί.
Το υλικό είναι από την μαθήτρια Ιωάννα Παπαιωάννου