Ταξιδεύοντας στα Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO στην Ελλάδα

Σύμφωνα με την UNESCO (1999) τα Γεωπάρκα ορίζονται ως , περιοχές ιδιαίτερης γεωλογικής σημασίας σπανιότητας ή κάλλους , όπου η γεωλογική κληρονομιά προστατεύεται και αναπτύσσεται ταυτόχρονά . Τα Γεωπάρκα είναι περιοχές οπού εκτός από τις διάφορες γεωλογικές εμφανίσεις μπορούν επίσης να περιλαμβάνουν και άλλα χαρακτηριστικά στοιχεία όπως αρχαιολογικές, οικολογικές, ιστορικές ή και πολιτιστικές αξίες και μπορούν να αποτελέσουν έναυσμα για κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη, ενεργοποιώντας τον τουρισμό, με την μορφή του οίκο- ή Γεωτουρισμού. Τα Γεωπάρκα έχουν καθορισμένη έκταση και θεματολογία, που επιτρέπει την ανάπτυξη οικονομικών -τουριστικών δραστηριοτήτων. Υπάρχουν πέντε Γεωπάρκα στην Ελλάδα. Το πρώτο είναι στην Λέσβο, το δεύτερο στην περιοχή του Ψηλορείτη στην Κρήτη, το τρίτο στην περιοχή του Εθνικού Δρυμού Βίκου Αώου, στην Ήπειρο, το τέταρτο στο Εθνικό Πάρκο Χελμού – Βουραϊκού, στην Πελοπόννησο και το πέμπτο στην περιοχή της Σητείας, στην Κρήτη.

Περιήγηση στο Γεωπάρκο της Λέσβου.

Εικόνα5

 

Η Λέσβος διαθέτει μοναδικό πλούτο γεωλογικών μνημείων και τοπίων φυσικού κάλλους, οικότόπων και πολιτιστικών μνημείων τα οποία συνέβαλαν στην αναγνώριση και ένταξη της στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO. Στο δυτικό τμήμα της δεσπόζει το Απολιθωμένο Δάσος ένα μοναδικό τεκμήριο της γεωλογικής ιστορίας, το οποίο έχει κηρυχθεί «Διατηρητέο Μνημείο της φύσης».

Εικόνα6

 

Το νησί της Λέσβου είναι διάσπαρτο από μοναδικής αξίας και σπουδαιότητάς γεωλογικά μνημεία και γεωμορφές όπως ηφαίστεια, θερμές πηγές, σημαντικές απολιθωματοφόρες θέσεις, μεγάλα γεωλογικά ρήγματα, καταρράκτες, παράκτιες γεωμορφές που αποτελούν σημαντικά τεκμήρια της γεωλογικής ιστορίας της λεκάνης του Αιγαίου. Την ιδιαίτερη οικολογική της αξία αποδεικνύει η παρουσία τριών περιοχών οικολογικής σημασίας ενταγμένες στο δίκτυο φύση 2000: «Απολιθωμένο Δάσος – Δυτική χερσόνησος», «Υγρότοποι κόλπου Καλλονής», «Κόλπος Γέρας και Όρος Όλυμπος».

Εικόνα7

Το Γεωπάρκο Λέσβου αναδεικνύει τα στοιχεία της γεωλογικής ,φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και δίνει στους επισκέπτες την δυνατότητα να γνωρίσουν και να επισκεφτούν ένα πλούσιο δίκτυο γεωτόπων και οικοτόπων ,αρχαιολογικών χώρων και μνημείων ,ποικιλία μουσείων , να συμμετάσχουν σε ποικίλες οικοτουριστικές δράσεις , πρωτότυπά εκπαιδευτικά προγράμματα, θαλάσσιες και αγροτουριστικές δραστηριότητες, πολιτιστικά φεστιβάλ αλλά και πεζοπορία στο μοναδικό φυσικό περιβάλλον οπού περπάτησε ο Αριστοτέλης και Θεόφραστος. Πιστεύω, πως μια επίσκεψη στο Γεωπάρκο της Λέσβου είναι μια ξεχωριστή εμπειρία που αξίζει να την ζήσει κανείς.

Πετρογιάννη Ελένη,Γ2