Ταξιδεύοντας…..στο φαράγγι του Δημοσάρη στην Εύβοια

Η διαχρονική παρουσία μιας ήπιας παραδοσιακής αγροτικής κουλτούρας και η αρμονική σχέση της με τη φύση είναι ιδιαίτερα αισθητές στο φαράγγι Δημοσάρη.

Το όνομα Δημοσάρης είναι βυζαντινό όνομα. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές για το πώς δόθηκε αυτό το όνομα στην περιοχή. Σύμφωνα με μια εκδοχή, προέρχεται από το Δημοσάριος, που σημαίνει «αυτός που εκμεταλλεύεται δημόσια περιουσία», πιθανώς ένα ακίνητο που βρίσκεται στις βρύσες ή στις όχθες του ποταμού. Άλλη άποψη υποστηρίζει ότι προέρχεται από το ρέμα Δημοσάρη, που σημαίνει ότι τα νερά του ήταν δημόσια.

Μπορεί να χωριστεί σε δύο τμήματα, πάνω και κάτω από το χωριό .Το φαράγγι πάνω από το χωριό των Λενοσαίων είναι απότομο και άγριο. Οι μικροί οικισμοί του Καλλιάνου είναι διάσπαρτοι στην ανατολική πλευρά του ρέματος. Το μονοπάτι του φαραγγιού ήταν ένας από τους κύριους διαδρόμους επικοινωνίας της νότιας Εύβοιας. Συνέδεε επίσης την περιοχή του Κάβο Ντόρο με την Κάρυστο. Σήμερα το φαράγγι του Δημοσάρη εξακολουθεί να είναι ένα ζωντανό πέρασμα για κτηνοτρόφους και ολοένα και περισσότερο πεζοπόρους. Η πιο ελκυστική και λιγότερο κουραστική διαδρομή είναι το Πετροκάναλο (954m υψόμετρο).Καταλήγει στην παραλία Καλλιάνος, μετά από περίπου 10 χλμ. κατηφόρα. Το μονοπάτι είναι σηματοδοτημένο και μεγάλο μέρος του είναι κάτω από τη σκιά των πλατάνων.

Εικόνα9

Οι εικόνες είναι μαγευτικές με τρεχούμενα νερά και μεγάλη ποικιλία βλάστησης, με δεντρόφυτα πουρνάρια και έλατα, καθώς και άριες, πλατάνια, βελανιδιές, ρείκια, στρείδια και αγριελιές.

Το φαράγγι Δημοσάρη είναι ιδανικό για κάθε φυσιολάτρη αλλά και για εκείνον με ιδιαίτερα ενδιαφέροντα. Δεκάδες βρύσες, καταρράκτες, αρχαία παραποτάμια δάση, άγρια ζωή, εναλλάσσονται δίνοντας συνεχώς νέες παραστάσεις. Είναι ένας προορισμός μοναδικής ομορφιάς που αξίζει να επισκεφτεί κανείς.

Ιωάννα Παπαϊωάννου