Η χρησιμότητα της φιλοσοφίας σε καιρούς Πανδημίας.

Οι φιλόσοφοι είχαν ως πρωταρχικό μέλημά τους την αναζήτηση  νοήματος στην ζωή. Το νόημα της ζωής  το αναζητούσαν αδιάκοπα, ανεξάρτητα από τα μικρά η μεγάλά προβλήματα που προέκυπταν στην καθημερινότητα.

Ας φανταστούμε λοιπόν πως θα αντιμετώπιζαν οι φιλόσοφοι της αρχαιότητας την πανδημία;

  • Σύμφωνά με την ερευνά που κάναμε οι φιλόσοφοι σέβονταν τους νόμους και την κοινότητα και γι’ αυτό τον λόγο υποθέτουμε ότι  θα φρόντιζαν να προφυλάξουν τόσο  τόσο τους εαυτούς τους όσο και τους άλλους. Επίσης εμπιστεύονταν την λογική και την επιστήμη εφόσον αυτή υπηρετεί τον άνθρωπό με δικαιοσύνη.
  • Επίσης, η φιλία αποτελούσε ζωτικό κομμάτι της ζωής τους. Όπως έλεγε ο Επίκουρος: Απ΄ όλα τα αγαθά που παρέχει η σοφία διασφαλίζοντας  από κάθε άποψη τον ευτυχισμένο βίο , το μέγιστο αγαθό είναι η απόκτηση φίλων. Επομένως ακόμη και μέσα στην πανδημία μπορούμε να κάνουμε χρήση των ψηφιακών μέσων ώστε να επικοινωνήσουμε με τους φίλους μας έστω  και εξ αποστάσεως.

Γενικότερα, αυτό που διαπιστώσαμε είναι πως οι φιλόσοφοι δεν προσπαθούσαν να βρουν λύσεις στα διάφορα προβλήματα που παρουσιάζονταν, αλλά προσπαθούσαν να ανακαλύψουν και να μας διδάξουν τρόπους για να τα διαχειριστούμε. Μήπως λοιπόν είναι ευκαιρία  μέσα από την πανδημία να ανακαλύψουμε την αξία της  φιλοσοφίας;

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης