Μονοπάτια φύσης και πολιτισμού Στερεάς Ελλάδας ( Δίκτυο UNESCO/ASPnet project & Πρόγραμμα ΕRASMUS+ 2019 – 2022)

Αθήνα ιστορικό κέντρο. Μονοπάτι «Παναθήναια»

Η διαδρομή «Παναθήναια» βρίσκεται στην Αττική και συγκεκριμένα στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.
Είναι εμπνευσμένη από την λαμπρότερη γιορτή της πόλης των Αθηνών. Γιορταζόταν κάθε τέσσερα χρόνια περίπου στα (μέσα Αυγούστου) προς τιμήν της θεάς Αθηνάς, που ήταν η προστάτιδα της πόλης.
Η Διαδρομή όπως στα αρχαία χρόνια έτσι και σήμερα ξεκινάει από τον Κεραμεικό. Ο αρχαιολογικός χώρος του Κεραμεικού περιλαμβάνει τμήμα του Θεμιστόκλειου τείχους, τις γνωστές πύλες της Αθήνας το Δίπυλο και την Ιερά πύλη ,το Πομπείο, τον ταφικό περίβολο με τη στήλη της Ηγησούς, το Δημόσιο σήμα και πολλά ταφικά μνημεία περνάει από την Αρχαία Αγορά και
καταλήγει στην Ακρόπολη όπου σύμφωνα με το έθιμο της εποχής το χρυσελεφάντινο άγαλμα της Αθηνάς καλύπτονταν με ένα μάλλινο χιτώνα(πέπλο ) φτιαγμένο από νεαρές παρθένες. Στην ζωφόρο του Παρθενώνα αναπαριστάνεται η πομπή των Παναθηναίων.
Ο Παρθενώνας, όπου βρίσκονταν το άγαλμα της θεάς Αθηνάς κτίστηκε στα έτη 447 -438 π.Χ. στα χρόνια του Περικλή. Ο ναός σχεδιάστηκε από τον Ικτίνο και τον Καλλικράτη .Το χρυσελεφάντινο άγαλμα της Αθηνάς το είχε φτιάξει ο γλύπτης Φειδίας. Ο ναός της Αθηνάς διακρίνεται για τα πρωτότυπα και μοναδικά του στοιχεία. Θεωρείται θαύμα της αρχιτεκτονικής παγκοσμίως και είναι μνημείο της Παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.
Πολύ κοντά στη διαδρομή που χαράξαμε βρίσκεται το Μοναστηράκι όπου μπορεί κανείς να βρει αντίκες , μεταχειρισμένα βιβλία και δίσκους στα ατμοσφαιρικά παλαιοπωλεία του. Περνώντας στην Πλατεία Μοναστηρακίου μπορεί να αφουγκραστεί την υπόκωφη ροή του Ηριδανού Ποταμού που περνά ακριβώς κάτω από την πλατεία.
Τις χειμωνιάτικες μέρες, την διαδρομή αυτή συνοδεύουν μυρωδιές από σαλέπι και ψημένα κάστανα από τους πάγκους των πλανόδιων πωλητών.

πικιωνης
Διασχίζοντας την Διονυσίου Αεροπαγίτου, βλέπουμε τους τρεις σημαντικούς λόφους της Αρχαίας Αθήνας, τον λόφο του Μουσείου, γνωστό ως λόφο Φιλοπάππου, της Πνύκας και των Νυμφών που βρίσκονται στα δυτικά της Ακρόπολης. Η περιοχή των τριών λόφων είναι ένας από τους σημαντικότερους Αρχαιολογικούς και Ιστορικούς χώρους της Αθήνας ,επειδή όμως καλύπτεται στη μεγαλύτερη έκτασή του από πράσινο προσφέρεται για περίπατο και για αναψυχή. Εάν θέλει κάποιος να ανέβει στους λόφους ακολουθεί το μονοπάτι που κατασκευάστηκε από τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη και έχει χαρακτηριστεί μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομίας της UNESCO. Ο επισκέπτης δεν θα πρέπει να παραλείψει να καθίσει να ξεκουραστεί και να πιει αναψυκτικό σε ένα από τα νοσταλγικά καφέ του θησείου με θέα την Ακρόπολη.
Τα flash mobs που διοργανώνονται πολύ συχνά στις πλατείες, οι live μουσικές από συγκροτήματα νέων μουσικών και το θερινό σινεμά στο θησείο (για τους λάτρεις του κινηματογράφου) , εκπλήσσουν ευχάριστά τον επισκέπτη κατά την διάρκεια της βόλτας του. Οι υπαίθριες μιλόνγκες τα καλοκαιρινά βράδια με πανσέληνο, δίπλα στον Κεραμεικό ταξιδεύουν τους επισκέπτες με την μουσική και την κίνηση όπως και η θέα της πανσέληνου από την ταράτσα του μουσείου της Ακρόπολης και καθιστούν τον περίπατο στο ιστορικό κέντρο μια εμπειρία μοναδική.

κεραμεικος
ΑΕΙΦΟΡΙΑ

Η ενοποίηση και πεζοδρόμηση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας οδήγησε στην ανακαίνιση και αξιοποίηση παλαιών εγκαταλελειμμένων και ιστορικών κτιρίων της Αθήνας όπως για παράδειγμα παλιά συνεργεία έγιναν θέατρα, βιοτεχνίες και εργοστάσια μεταμορφώθηκαν σε αίθουσες Τέχνης και πολιτισμού.

1024024-gkazi_680

Ο περίπατος στο πεζοδρομημένο ιστορικό κέντρο της Αθήνας γίνεται με ποδήλατο, ηλεκτρικό scooter ή με τα πόδια καθώς απαγορεύεται η χρήση αυτοκινήτων και δίκυκλών.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης