«Το Ιερό μονοπάτι». Μοναστήρι Όσιου Λουκά – Ιερό των Δελφών.
Μοναστήρι Όσιου Λουκά
Το μοναστήρι του Οσίου Λουκά βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Ελικώνα στην Βοιωτία. Στο μοναστήρι αυτό ασκήτεψε ο Όσιος Λουκάς ο Στειριώτης ο οποίος ήταν γνωστός για την αγάπη του προς τα ζώα, και την φύση, το θεραπευτικό και προφητικό του χάρισμα καθώς και το φιλειρηνικό του πνεύμα.
Είναι ένα μοναστήρι 1000 ετών και από το 1999 είναι μνημείο Παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.
Διαθέτει ένα ποικιλόμορφο διάκοσμο και δύο μεγάλες εκκλησίες τον ναό της Παναγίας και το καθολικό.
Διοικήθηκε από Λατίνους μοναχούς στα χρόνια της Φραγκοκρατίας. Κατά την Τουρκοκρατίας επέστρεψε στους Έλληνες μοναχούς και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην επανάσταση του 1821(καθώς σ΄αυτό το μοναστήρι ξεκίνησε η επανάσταση κατά των Οθωμανών στην Ρούμελη).
Το μοναστηριακό συγκρότημα περιλαμβάνει πολλά κτίρια και μια μεγάλη εσωτερική αυλή.
Τα κελιά των μοναχών , η τράπεζα όπου συγκεντρώνονταν να γευματίσουν , η Κιννστέρνα (δεξαμενή νερού), το «φωτάναμμα» όπου συγκεντρώνονταν οι μοναχοί τα χειμωνιάτικά βράδια για να συζητήσουν διάφορα θέματα σχετικά με το μοναστήρι.
Τα μαρμάρινά δάπεδα, η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του, καθώς και τα μοναδικής ομορφιάς ψηφιδωτά έχουν κάνει το μοναστήρι γνωστό παγκοσμίως.
Ιερό των Δελφών
Σε απόστασή τριάντα χιλιόμετρων από το μοναστήρι του οσίου Λουκά βρίσκεται το ιερό Μαντείο των Δελφών, το πιο ξακουστό μαντείο της Ελλάδας οπού εντάχθηκε στην λίστα μνημείων Παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς το 1987. Οι Δελφοί θεωρούνταν ο «Ομφαλός της γης». Εκεί σύμφωνα με την μυθολογία συναντήθηκαν οι δύο αετοί που στάλθηκαν από τον Δία για να βρουν το κέντρο του κόσμου
Στον Ιερό χώρο των Δελφών συναντάμε τον ναό της Αθηνάς Προναίας με την περίφημή Θόλο. Βορειοδυτικά συναντάμε το Γυμνάσιο οπού διέθετε Παλαίστρα και Λουτρά. Η Κασταλία Πηγή ήταν η Ιερή Πηγή του Μαντείου καθώς σ αυτήν εξαγνίζονταν η Πυθία.
Ο ναός του Θεού Απόλλωνα θεωρούνταν η κατοικία του θεού. Τα Πύθια η πιο σημαντική εκδήλωση μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες γίνονταν στους Δελφούς για να τιμήσουν τον θεό Απόλλωνα. Πιο πάνω από το Ιερό του Απόλλωνα συναντάμε το θέατρο και λίγο ψηλότερα το Στάδιο. Τόσο το στάδιο όσο και το Αρχαίο θέατρο έχουν χωρητικότητα περίπου 5.000 θεατών.
Τον 4ο αιώνα μ.Χ. δόθηκε οριστικό τέλος στην λειτουργία του Μαντείου με το διάταγμα του αυτοκράτορα Θεοδόσιου Α΄. Το μαντείο εγκαταλείφτηκε οριστικά την περίοδο των Σλαβικών επιδρομών.
ΤΟ ΙΕΡΌ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΚΑΙ Η ΑΕΙΦΟΡΙΑ.
Ο συνδυασμός των δύο Ιερών χώρων έχει σκοπό να αναδείξει τα ιστορικά μνημεία της UNESCO παράλληλα με τον σεβασμό και την ομορφιά του φυσικού τοπίου.
Η αυτάρκεια των μοναχών μέσα από την καλλιέργεια της γης με σεβασμό στην φύση, η κοινοκτημοσύνη, καθώς και τα φυσικά υλικά κατασκευής του μοναστηριού μας προσφέρουν ένα δυναμικό παράδειγμα αειφόριας.
Η περιήγηση στους Δελφούς καταλήγει στο Appollo Delphi Botanic Garden όπου οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα φαρμακευτικά Βότανα που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι προγονοί μας και να συνδυάσουν μ άυτον τον τρόπο την ιστορία με την αξία των φαρμακευτικών φυτών. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Appollo Delphi Botanic Garden τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO και του Ε.Ο.Τ.