Η εκδρομή μας στα Γιάννενα

εικόνα_Viber_2024-03-30_16-49-33-656

Η τριήμερη εκδρομή των 45 μαθητών του σχολείου μας που συμμετέχουν στο Περιβαλλοντικό και Πολιτιστικό πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε από 28 Μαρτίου έως 30 Μαρτίου 2024. Τόπος προορισμού ήταν τα Ιωάννινα. Επισκεφθήκαμε τα μουσεία(Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων, του φημισμένου Ηπειρώτη γλύπτη Παύλου Βρέλλη, βυζαντινό μουσείο, μουσείο Αλή Πασά ), και τις περιοχές που προβλέπονταν από το πρόγραμμα(Λίμνη Παμβώτιδα, νησάκι της Κυρά Φροσύνης, Κάστρο Ιωαννίνων). Τη δεύτερη μέρα της εκδρομής επισκεφθήκαμε το αρχαιολογικό μουσείο Ιωαννίνων και στη συνέχεια αναχωρήσαμε για τα Ζαγοροχώρια, όπου οι μαθητές είδαν το Μνημείο της Ζαγοραίας Γυναίκας και ενημερώθηκαν για την ιστορία της περιοχής και για το ρόλο των γυναικών σε δύσκολες στιγμές των Ελλήνων. Στη συνέχεια, ξεναγηθήκαμε στο Πέτρινο Γεφύρι του Κόκκορου, στο Τσεπέλοβο όπου στην πλατεία οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γευθούν τα παραδοσιακά γλυκά της περιοχής και να θαυμάσουν την αρχιτεκτονική του χωριού που τους εντυπωσίασε. Ακολούθησε το πρόγραμμα μας την άφιξη μας στο Μονοδένδρι όπου περπατήσαμε δίπλα στο Φαράγγι του Βίκου και επισκεφθήκαμε την Ιερά μονή της Αγίας Παρασκευής, το εργαστήριο αγιογραφίας και το μουσείο.
Την τρίτη μέρα της εκδρομής μας επισκεφθήκαμε το Ανήλιο Παρκ όπου οι μαθητές θαύμασαν την υπέροχη θέα και ξεκινήσαμε για το γραφικό Μέτσοβο, που είναι κτισμένο αμφιθεατρικά σε μια από τις βουνοκορφές της Πίνδου σε υψόμετρο 1.160m. Στο Μέτσοβο φτάσαμε στο τυροκομείο Τοσίτσα όπου οι μαθητές μας ξεναγήθηκαν στους χώρους του και ενημερώθηκαν για την διαδικασία παραγωγής τυροκομικών προϊόντων. Επιπλέον, οι μαθητές κατέγραψαν με τους φακούς των φωτογραφικών τους μηχανών τις υπέροχες γραφικές γειτονιές των Ιωαννίνων, την παλιά πόλη του κάστρου και το γραφικό Μέτσοβο που αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αντίστασης στην γενικότερη εγκατάλειψη της ελληνικής υπαίθρου και προκαλεί τους επισκέπτες με τον πλούτο του και την εναλλαγή τοπίου. Στο Μέτσοβο οι μαθητές μας γεύτηκαν συνοδεία των καθηγητών τους τις παραδοσιακές γεύσεις στα τοπικά μαγαζιά.
Οι στόχοι των εκπαιδευτικών επισκέψεων πραγματοποιήθηκαν, διότι οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με την ιστορία της περιοχής, ξεναγήθηκαν λεπτομερώς από τους εκπαιδευτικούς στα εκθέματα των μουσείων και στις περιοχές που επισκέφθηκαν σύμφωνα με το πρόγραμμα. Οι μαθητές ψυχαγωγήθηκαν με δημιουργικό τρόπο και έπλασαν αλησμόνητες αναμνήσεις γνωρίζοντας τα επιτεύγματα του ανθρώπου μέσα στη μακροχρόνια πορεία του πολιτισμού και καλλιεργήσαν την κοινωνικότητά τους. Οι επιδιωκόμενοι στόχοι-σκοποί της συγκεκριμένης εκδρομής, παιδαγωγικοί, μορφωτικοί, εκπαιδευτικοί και «κοινωνικοποιητικοί» επιτεύχθηκαν στο μέγιστο βαθμό.
Οι εκπαιδευτικοί μας είπαν ότι είναι πολύ ικανοποιημένοι από τους μαθητές για την άριστη διαγωγή τους και τους εύχονται καλή πρόοδο και πάντα χαρές!!!

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης