Διατροφή στον Ερυθηματώδη Λύκο

LYKOS

Ο συστηματικός ερυθηματώδης Λύκος είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα , μια ρευματική πάθηση , η οποία τα τελευταία χρόνια κάνει ολοένα και πιο συχνή την εμφάνισή της.

Βασικό χαρακτηριστικό του ερυθηματώδη λύκου είναι ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού είναι  «υπερδραστήριο»  και παράγει αυτό-αντισώματα.  Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα  το υπερδραστήριο  ανοσοποιητικό σε συνδυασμό με τα αυτό-αντισώματα  που παράγει  να «επιτίθεται»  σε διάφορα όργανα του σώματος και να προκαλεί φλεγμονές.

Ο ερυθηματώδης λύκος εμαφανίζεται κυρίως  στις γυναίκες ενώ είναι πιο συχνός σε ανθρώπους ηλικίας 16 έως 50 ετών . Οι πάσχοντες από ερυθηματώδη λύκο μπορεί να εμφανίσουν ποικιλία συμπτωμάτων , όπως είναι ο πόνος στους μύες , το αίσθημα της κόπωσης , πόνος στις αρθρώσεις  χεριών και ποδιών καθώς και δερματικά εξανθήματα . Επιπλέον, η παθολογική κατάσταση συνοδεύεται συνήθως και από χαμηλό αιματοκρίτη , χαμηλό  αριθμό λευκών ή αιμοπεταλίων .

Στον ερυθηματώδη λύκο, δίδεται μεγάλη έμφαση στη διατροφή των ασθενών καθώς και στην ποιότητα της τροφής την οποία προσλαμβάνουν. Μια διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένα τρόφιμα και κορεσμένα λιπαρά θα είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθούν περισσότερες φλεγμονές και να δυσκολέψουν την καθημερινότητα των ασθενών.  Έρευνες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς οι οποίοι  μαζί με τη φαρμακευτική τους αγωγή ακολουθούσαν και μια διατροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη είχαν σαν αποτέλεσμα τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους  αλλά και βελτίωση στο αίσθημα της κόπωσης .

Επιπλέον έρευνες έχουν δείξει ότι μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά ψάρια όπως ο σολωμός και ο τόνός  βοηθάει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών . Η κατανάλωση Ω3 λιπαρών έχει σαν αποτέλεσμα την ελάττωση των φλεγμονών  που προκαλούνται από τη νόσο , την αργή εξέλιξη της νόσου καθώς και τη μείωση του οξειδωτικού στρες.

Η βιταμίνη D αλληλεπιδρά με τους μηχανισμούς του ανοσοποιητικού συστήματος οπότε μπορεί να μπλέκεται στην παθογένεση των αυτοάνοσων νόσων. Συμπληρώματα βιταμίνης D στον ερυθηματώδη λύκο έχουν δείξει ότι μπορούν και μειώνουν τις φλεγμονές στον οργανισμό .

Αξίζει να σημειωθεί ότι θετική επιδραση στον οργανισμό των ασθενών έδειξε ο κουρκουμάς  καθώς μειώνει την πρωτεϊνουρία , την αιματουρία και κρατάει την συστολική πίεση σε χαμηλά επίπεδα.

Συμπερασματικά,  μπορούμε να πούμε ότι μια διατροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και πλούσια σε Ω3 έχει θετική επίδραση στους ασθενείς με ερυθηματώδη λύκο καθώς  βελτιώνει την ποιότητα ζωής τους, μειώνει το αίσθημα της κόπωσης ενώ ακόμη  μπορεί να καθυστερήσει την εξέλιξη της νόσου και να επηρεάσει θετικά το ανοσοποιητικό σύστημα .

ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΑΣΤΡΙΝΙΑ ΨΥΧΟΓΥΙΟΥ

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΤΑΡΝΑΡΗ

ΑΝΔΡΙΑΝΑ ΤΡΙΤΑΡΗ

 

Σχολιάστε

Top