ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ

ΚΟΡΟΙΒΟΣ Ο ΗΛΕΙΟΣ:

Καταγόταν από την Ήλιδα και στο επάγγελμα ήταν μάγειρας και αθλητής. Κέρδισε τον πρώτο αγώνα δρόμου ενός σταδίου, το 776 π.Χ. την χρονιά δηλαδή, που διοργανώθηκαν Ολυμπιακοί Αγώνες για πρώτη φορά. Έτσι, υπήρξε ο πρώτος καταγεγραμμένος ολυμπιονίκης, κάνοντας περήφανο τον τόπο του. Ο τάφος του βρισκόταν στα σύνορα της Ήλιδας και έφερε επιγραφή αναφερόμενη στη νίκη του.

κορ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ:

Γεννήθηκε στην Ανδρίτσαινα το 1790 και ήταν από φτωχή οικογένεια. Η οικογένειά του μετανάστευσε στη Σμύρνη και έτσι φοίτησε σε σχολείο της Κωνσταντινούπολης. Ύστερα, εγκαταστάθηκε στην Οδησσό και είχε στενή επαφή με το Ν. Σκουφά ο οποίος τον μύησε στη Φιλική Εταιρία. Από πολύ νωρίς ήρθε σε σύγκρουση με τον Ξάνθο και τον Παπαφλέσσα και έλαβε σημαντική δράση στον αγώνα. Απεβίωσε το 1854 στην Αθήνα από χολέρα. 30 χρόνια μετά, το όνομά του δόθηκε σε κεντρική οδό του Κολωνακίου.

ανα

 

ΓΕΩΡΓΙΟΣ  ΚΑΙ  ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΣΙΣΙΝΗΣ:

Ο Γ. Σισίνης ήταν πολιτικός και αγωνιστής του 1821. Γεννήθηκε στη Γαστούνη από πλούσια οικογένεια. Ήταν πρόκριτος της Γαστούνης κατά την Τουρκοκρατία. Είχε παντρευτεί την Υακίνθη Σταθακοπούλου και είχε δύο γιους, τον Μιχαήλ και τον Χρύσανθο. Το 1819 μυήθηκε στην Φιλική Εταιρία και απεβίωσε στη Γαστούνη το 1831.

σσσσσσ

Ο Χ. Σισίνης ήταν οπλαρχηγός του 1821 και παντρεμένος με την κόρη του Μάρκου Μπότσαρη. Μετά την αποκατάσταση πολιτεύθηκε και εκλέχθηκε αντιπρόσωπος και βουλευτής της Ηλείας αρκετές φορές.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΡΚΑΒΙΤΣΑΣ:

Γεννήθηκε στα Λεχαινά στις 12 Μαρτίου του 1865 και πέθανε στο Μαρούσι στις 24 Οκτωβρίου 1922. Ήταν λογοτέχνης και υπήρξε ένας από τους τρεις μεγάλους εκπροσώπους της ηθογραφίας μαζί με τους Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη και τον Γεώργιο Βιζυηνό και ήταν εκπρόσωπος του νατουραλισμού.

Τα πιο διάσημα έργα του είναι: Ο ζητιάνος, η συλλογή διηγημάτων Λόγια της Πλώρης, τα οποία έχουν μεταφραστεί και εκδοθεί σε πολλές χώρες.

Το επάγγελμά του ήταν στρατιωτικός γιατρός ενώ ασχολήθηκε ενεργά με την πολιτική ζωή του τόπου του. Συμμετείχε στο εκστρατευτικό σώμα που πήγε στην Κρήτη και την Κρητική Επανάσταση του 1897, στους Βαλκανικούς Πολέμους και στο Κίνημα στο Γουδί.

Να σημειωθεί ότι έπασχε από φυματίωση του λάρυγγα στην οποία οφείλεται κι ο θάνατός του σε ηλικία 57 ετών.

KARKABITSAS

ΝΙΚΟΣ ΚΑΧΤΙΤΣΗΣ:

Γεννήθηκε στη Γαστούνη στις 26 Φεβρουαρίου του 1926. Ήταν πεζογράφος της μεταπολεμικής γενιάς και έζησε για χρόνια στο Μόνρεαλ του Καναδά.

Κατά την Κατοχή, αυτός και κάποιοι συμμαθητές του θα εκδώσουν ένα λογοτεχνικό περιοδικό, τη Μέλισσα, με περιεχόμενο πατριωτικό και κυκλοφόρησε μεταξύ 15-20 Μαρτίου 1943. Το Φλεβάρη και Μάρτη του 1945 εξέδωσε στην Πάτρα το περιοδικό Νέος Ρυθμός. Από το Γενάρη του 1953 έως τον Απρίλιο του 1955 έγραψε αφιλοκερδώς στην εφημερίδα Ελευθερία. Με την κήρυξη του στρατιωτικού καθεστώτος στις 21 Απριλίου 1967, έπαψε να τυπώνει κείμενα στα Ελληνικά.

Εξέπνευσε στις 25 Μαΐου του 1970 αφού λίγους μήνες πριν, είχε προσβληθεί από λευχαιμία.

KAXTITSHS

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΖΑΚΟΣ:

Γεννήθηκε στον Πύργο στις 26 Μαΐου του έτους 1935. Είναι γνωστός ηθοποιός, σκηνοθέτης, παραγωγός αλλά και βουλευτής. Ξεκίνησε ως ηθοποιός το 1953 στον κινηματογράφο και από το 1957 στο θέατρο. Είχε λάβει μέρος σε περισσότερες από 50 ταινίες και 30 θεατρικά έργα. Σκηνοθέτησε 12 θεατρικά έργα ενώ γύρισε 2 ταινίες ως σκηνοθέτης και παραγωγός.

Τιμήθηκε με τον «Χρυσό Απόλλωνα» το 1967 και με το Α” Χρυσό Βραβείο του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1973 για το έργο του «Λυσιστράτη».

Τον Σεπτέμβριο του 2007 και Οκτώβριο του 2009 εκλέχτηκε βουλευτής του ΚΚΕ.

Είχε παντρευτεί δύο φορές. Την πρώτη φορά είχε παντρευτεί με την ταλαντούχο ηθοποιό Τζένη Καρέζη, το 1967 με την οποία απέκτησε κι έναν γιο, τον Κωνσταντίνο Καζάκο, το 1969, ο οποίος ακολούθησε τα αχνάρια των γονιών του στην υποκριτική. Ο δεύτερός του γάμος ήταν, με την επίσης ηθοποιό Τζένη Κόλλια το 1997 και έκανα τρία παιδιά.

Πλέον είναι μόνιμος κάτοικος Αθηνών.

KAZAKOS 1KAZAKOS 2

ΜΑΙΡΗ ΛΙΝΤΑ:

Κατάγεται από τον Πύργο και γεννήθηκε στις 9 Νοεμβρίου 1935. Το πραγματικό της όνομα είναι Μαίρη Δημητροπούλου. Πρόκειται για τραγουδίστρια της λαϊκής μουσικής η οποία είχε συνεργαστεί με μεγάλους συνθέτες όπως ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Μάνος Χατζιδάκης.

Ξεκίνησε σε μικρή ηλικία με τον Ορέστη Λάσκο, συνέχισε στα βαριετέ και καμπαρέ της εποχής ώσπου συναντήθηκε με τον Μανώλη Χιώτη, κάνοντας έτσι ένα από τα καλύτερα ντουέτα της δεκαετίας το 60′.

Το 1961 βραβεύτηκε με το Α” βραβείο του Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης με το τραγούδι «Απαγωγή». Εμφανίστηκε στη δισκογραφία με το τραγούδι του Κώστα Καπλάνη «Πικρό ποτήρι».

Διάσημα και γνωστά της τραγούδια είναι τα: Μαργαρίτα Μαργαρώ, Εσύ είσαι η αιτία που υποφέρω, Λαός και Κολωνάκι κ.α.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΗΓΑΣ:

Κατάγεται από τον Πύργο, γεννήθηκε στις 5 Μαΐου 1965 και το πραγματικό του όνομα είναι Γιώργος Ρήγας. Γνωστός ηθοποιός, σκηνοθέτης και σεναριογράφος με πληθώρα επιτυχιών στην τηλεόραση αλλά και στο θέατρο. Κάποια από αυτά είναι: Πάτερ ημών, Ντόλτσε Βίτα, Δύο Ξένοι, Κόκκινο Δωμάτιο, Μαρία η άσχημη, Μπαμπά μην ξαναπεθάνεις Παρασκευή κ.α.

Έχει σπουδάσει στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου.

RHGAS

ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΣΕΡΕΤΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

Σχολιάστε

Top