ΑΝΕΡΓΙΑ

sto-272-i-anergia-ton-maio.w_l

ΟΡΙΣΜΟΣ

Η ανεργία είναι η κατάσταση ενός ατόμου, που, ενώ είναι ικανό, πρόθυμο και διαθέσιμο να απασχοληθεί, δεν δύναται να βρει εργασία.

ΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΕΙΔΗ ΑΝΕΡΓΙΑ

1)Η Ανεργία τριβής προκύπτει λόγω της ακατάπαυστης κίνησης των ανθρώπων μεταξύ περιοχών και θέσεων εργασίας ή διαφόρων σταδίων του κύκλου της ζωής.

2)Η Δομική ανεργία , οφείλεται στις αναντιστοιχίες μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, καθώς κάποιοι κλάδοι έχουν αυξανόμενη ζήτηση και κάποιοι άλλοι πτωτική ζήτηση.

3)Η Κυκλική ανεργία οφείλεται στην μειωμένη συνολική ζήτηση προϊόντων και υπηρεσιών.

4)Εποχιακή ανεργία, η ανεργία μπορεί να κατηγοριοποιηθεί, ως προς την χρονική διάρκεια που το άτομο παραμένει εκτός απασχόλησης.

ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

Όταν υπάρχει ανεργία υπάρχει απώλεια προϊόντος και εισοδήματος με αποτέλεσμα το προϊόν και το εισόδημα που διατίθεται στην κοινωνία για κατανάλωση και για επένδυση να είναι λιγότερο. Αυτό έχει ως συνέπεια η παραγωγική ικανότητα της κοινωνίας να βρίσκεται σε χαμηλότερο επίπεδο από εκείνο που θα μπορούσε να επιτευχθεί εάν υπήρχε πλήρης απασχόληση. Τελος,το πρόβλημα της ανεργίας δεν μπορεί να λυθεί με την παροχή επιδομάτων παρά μόνο με την απασχόληση των ανέργων στην παραγωγική διαδικασία.

Ο Αρχισυντακτης:Λεντιαν Χαινταρι

Πηγή:Βικιπαιδεια

 

Σχολιάστε

Top