Συνταγή για πίτα με κομματάκια κρέατος

Την παρακάτω πεντανόστιμη συνταγή οι παλιές Φλωρινιώτισσες νοικοκυρές την έφτιαχναν κάθε παραμονή Πρωτοχρονιάς κρύβοντας μέσα στην πίτα ένα φλουρί. Ακόμα και σήμερα, όμως, η συγκεκριμένη πίτα χρησιμοποιείται ως Βασιλόπιτα ανήμερα της Πρωτοχρονιάς από πολλές νοικοκυρές που θέλουν να ακολουθούν την παράδοση του τόπου μας.   

Υλικά:

Για τη γέμιση:

  • 1 Κgr κρέας ανάμεικτο (μοσχαρίσιο και χοιρινό) κομμένο σε πολύ μικρά κομμάτια
  • 2 κρεμμύδια μεγάλα, ψιλοκομμένα
  • 6 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 2 πράσα, ψιλοκομμένη
  • 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
  • 2-3 αυγά χτυπημένα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
  • 100 gr τριμμένο κασέρι
  • Αλάτι και πιπέρι

Για τη ζύμη:

  • Παραδοσιακό φύλλο
  • ½ φλιτζάνι (σπορέλαιο και λιωμένο φυτικό βούτυρο) για το άλειμμα των φύλλων

Εκτέλεση:

  1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρέας μέχρι να πάρει χρώμα. Προσθέστε το κρεμμύδι, το πράσο, και το σκόρδο. Ανακατεύετε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
  2. Προσθέστε τον πελτέ ντομάτας, την πάπρικα, το αλάτι και το πιπέρι. Προσθέστε λίγο νερό και μαγειρέψτε μέχρι το κρέας να μαλακώσει και η σάλτσα να δέσει (περίπου 30 – 40 λεπτά).
  3. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε λίγο να κρυώσει Προσθέστε τα αυγά και το τριμμένο κασέρι και ανακατέψτε καλά.
  4. Αλείψτε ένα ταψί με λάδι. Στρώστε το κάτω φύλλο, αφήνοντας να περισσεύει γύρω από το ταψί. Αλείψτε το φύλλο με λάδι και προσθέστε τη γέμιση. Σκεπάστε με το πάνω φύλλο και διπλώστε τις άκρες προς τα μέσα και χαράξτε την πίτα ελαφρά. Από πάνω αλείψτε με το υπόλοιπο σπορέλαιο και λιωμένο φυτικό βούτυρο. Ψήστε σε προ θερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η πίτα.
  5. Τέλος αφήστε την πίτα να κρυώσει για 10 λεπτά και σερβίρετε.

Από Αρβανιτάκη Άννα και Γεωργιάδου Ελένη

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης