Στις 19 Ιανουαρίου 2025, οι μαθητές με τους συνοδούς καθηγητές του Πρότυπου Εκκλησιαστικού Γυμνασίου – Λυκείου Φλώρινας επισκέφθηκαν την αναδρομική έκθεση ζωγραφικής του αείμνηστου ζωγράφου και πανεπιστημιακού καθηγητή κ. Τάκη Μπέσσα που φιλοξενήθηκε στην Φιλεκπαιδευτικό Σύλλογο Φλώρινας « Αριστοτέλη».
Στο πλαίσιο πολιτιστικού προγράμματος που υλοποιείται στο σχολείο το Σχολικό Έτος 2024-25 και αφορά την έκδοση σχολικής εφημερίδας με τίτλο το «Τυπά-κι» οι μαθητές επισκέφθηκαν την έκθεση με σκοπό να γνωρίσουν και να προσεγγίσουν την προσωπικότητα του ζωγράφου της Φλώρινας κ. Τάκη Μπέσσα και να απολαύσουν τις καλλιτεχνικές του δημιουργίες κατανοώντας τη σπουδαιότητα της τέχνης σε όλους τους τομείς της ζωής. 
Την περιήγηση και την ξενάγηση στη συγκεκριμένη έκθεση ανέλαβε ο κ. Σπύρος Παπαχαρίσης, ο οποίος έκανε μια σύντομη παρουσίαση με ιστορικά στοιχεία στον Φιλεκπαιδευτικό Σύλλογο Φλώρινας «Αριστοτέλη» συνδέοντας παράλληλα την προσφορά του Συλλόγου με την τοπική ιστορία της πόλης. Αναφέρθηκε στην ίδρυση του Συλλόγου, το έτος 1941, ως συνέχεια ενός παλαιότερου μουσικού Συλλόγου του «Ορφέα». Ο συγκεκριμένος Σύλλογος ιδρύθηκε την δύσκολη περίοδο της κατοχής στη Φλώρινα από κάποιους ανθρώπους που θέλησαν να αντισταθούν πολιτιστικά τα χρόνια εκείνα. Αξιομνημόνευτα είναι τα πρόσωπα εκείνα που έχασαν τη ζωή τους προσφέροντας στην περιοχή: ο Θεόδωρος Θωμαΐδης (μαέστρος του Συλλόγου) που απαγχονίστηκε, και, επίσης, τα επτά μέλη του Τμήματος Ορειβασίας του Συλλόγου τα οποία δολοφονήθηκαν.
Τα πρώτα τμήματα που λειτούργησαν στον Σύλλογο ήταν οι Χορωδίες Ενηλίκων και οι Παιδικές Χορωδίες, στις οποίες ο Δημήτριος Λιότσης πρόσφερε τις ανεκτίμητες υπηρεσίες του. Επίσης , λειτούργησαν Θεατρικά τμήματα, Αθλητικά Τμήματα, Τμήματα Εθνογραφίας και Χορού και, βέβαια, Εικαστικά Τμήματα στα οποία δίδαξαν αξιολογότατοι καλλιτέχνες του τόπου (Κώστας Λούστας, Στερίκας Κούλης κ.α.). Σήμερα στον Σύλλογο λειτουργούν και πολλά άλλα ενδιαφέροντα Τμήματα.
Ο κ. Παπαχαρίσης απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τον κ. Μπέσσα και την πηγή έμπνευσής του επεσήμανε ότι η Φλώρινα με τη φύση και τα τοπία της λειτούργησε καταλυτικά στις καλλιτεχνικές του δημιουργίες. Τόνισε μάλιστα πολλά έργα του απεικονίζουν, αφαιρετικά, τοπία της Φλώρινας. Η χρωματική παλέτα του συγκεκριμένου τοπικού καλλιτέχνη υπήρξε εξαιρετικά μεγάλη από αχνά ως πιο έντονα χρώματα καθώς τα έργα του προέρχονται από διαφορετικές περιόδους και τεχνοτροπίες που χρησιμοποίησε.
Οι μαθητές και οι συνοδοί καθηγητές εκφράζουμε τις θερμές μας ευχαριστίες στον κ. Παπαχαρίση για τον πολύτιμο χρόνο και την ουσιαστική ξενάγηση στη έκθεση αυτή.
Η συντακτική ομάδα
