Η ΕΞΥΠΝΗ ΠΟΛΗ υποστηρίζει…

Η σχέση των πολιτών με τους φορείς της πόλης γίνεται αμφίδρομη και διαδραστική μέσω καινοτόμων επικοινωνιακών διαύλων.

Υποστηρίζονται εξυπνότερα δίκτυα αστικών μεταφορών, αναβαθμισμένες παροχές ύδρευσης και διάθεσης αποβλήτων και πιο αποτελεσματικούς τρόπους φωτισμού και θέρμανσης κτιρίων. Σημαίνει επίσης μια πιο διαδραστική και ανταποκρινόμενη διοίκηση της πόλης, ασφαλέστερους δημόσιους χώρους και κάλυψη των αναγκών του γηράσκοντος πληθυσμού αλλά και καλύτερες υπηρεσίες σε κυκλοφορία, μεταφορές, ενέργεια, υπηρεσίες κοινής ωφελείας, ύδρευση, απορρίμματα, συστήματα πληροφοριών, σχολείων, βιβλιοθηκών, νοσοκομείων και άλλων κοινοτικών υπηρεσιών, λοιπόν, μέσω της παρακολούθησης, συλλογής και αξιοποίησης τελικά δεδομένων, και όλα αυτά σε πραγματικό χρόνο.

Παραδείγματα έξυπνων πόλεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η Κοπεγχάγη, το Ελσίνκι, το Άμστερνταμ, το Παρίσι, η Βιέννη και η Στοκχόλμη. Στην Ελλάδα παρατηρείται μία τάση στον τομέα των έξυπνων πόλεων, με μεμονωμένες πόλεις να έχουν διακρίσεις και σε διεθνές επίπεδο.

 

Είναι φανερό ότι διανύουμε μια εποχή τεχνολογικής επανάστασης, που έχει ως στόχο να βελτιώσει και να διευκολύνει την καθημερινότητα μας. Μιας επανάστασης η οποία ξεκίνησε πριν από μια δεκαετία περίπου, με την έλευση του έξυπνου κινητού, εξελίχθηκε με τη σταδιακή «αποθήκευση» της πληροφορίας στο σύννεφο, για να φτάσουμε στη σημερινή εποχή του Ιnternet of Things, όπου και μας παρέχεται πλέον η δυνατότητα διασύνδεσης όλων των συσκευών με το διαδίκτυο.

Η έξυπνη τεχνολογία επιτρέπει στους διαχειριστές μιας πόλης, έχοντας εικόνα των νευραλγικών υποδομών της, να αλληλοεπιδρούν άμεσα με αυτές, και να βελτιστοποιούν την αποτελεσματικότητα των λειτουργιών και των υπηρεσιών της, σε ταυτόχρονη διασύνδεση με τους πολίτες της. Η σχέση των πολιτών με τους φορείς της πόλης γίνεται πλέον αμφίδρομη και διαδραστική μέσω καινοτόμων επικοινωνιακών διαύλων.

Εάν οι πόλεις αντιληφθούν τον διπλό ρόλο των έξυπνων πολιτών θα διαμορφώσουν πιο περιεκτικές αστικές κοινότητες που θα εξυπηρετούν κάθε ομάδα της κοινωνίας.

 

Πηγές: wikipedia.org-epoli.gr ot.gr-insurncedaily.gr – mysmartcity.gr

Δημιουργοί: Μάξιμος Σολωμός-Τάσος Τσιγκούλης Κωνσταντίνος Τσιοτσιόπουλος-Αλέξανδρος Μουστάκας-Ίρις Χουλιαρά

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης