ΕΞΥΠΝΗ ΠΟΛΗ … τι είναι;

Έξυπνη πόλη είναι μια αστική περιοχή, που χρησιμοποιεί ένα πλήθος καινοτόμων τεχνολογιών (πχ διάφορους τύπους οργάνων και αισθητήρων) για τη συλλογή δεδομένων.

Τα δεδομένα αυτά επεξεργάζονται από λογισμικά με απώτερο στόχο την αποτελεσματική  διαχείριση των πόρων και των υπηρεσιών της πόλης.

Η έξυπνη τεχνολογία επιτρέπει στους διαχειριστές της πόλης, έχοντας εικόνα των νευραλγικών υποδομών της, να αλληλεπιδρούν άμεσα με αυτές, και να βελτιστοποιούν την αποτελεσματικότητα των λειτουργιών και των υπηρεσιών της, σε ταυτόχρονη διασύνδεση με τους πολίτες της. Η σχέση των πολιτών με τους φορείς της πόλης γίνεται αμφίδρομη και διαδραστική μέσω καινοτόμων επικοινωνιακών διαύλων.

Τα δεδομένα που συλλέγονται αξιοποιούνται αφενός αυξάνοντας τον αριθμό των υπηρεσιών προς τους πολίτες, αφετέρου βελτιώνοντας την ποιότητα των υπηρεσιών αυτών, μειώνοντας ταυτόχρονα το λειτουργικό κόστος.

Αυτό μπορεί να το πετύχει μέσω της παρακολούθησης, συλλογής και αξιοποίησης δεδομένων, και όλα αυτά σε πραγματικό χρόνο.

Πηγές:wikipedia.org-epoli.gr

Δημιουργοί: Μάξιμος Σολωμός-Τάσος Τσιγκούλης-Κωνσταντίνος Τσιοτσιόπουλος-Αλέξανδρος Μουστάκας-Ίρις Χουλιαρά

2 Σχόλια

Υποβολή απάντησης