Η ΖΩΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΧΩΡΙΣΜΕΝΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ

 

                                                                                                                                                   Από τον Ιωαννίδη Παντελή

 

Στις μέρες μας υπάρχει μια τάση στα περισσότερα ζευγάρια να χωρίζουν για διάφορους λόγους, άλλοτε σημαντικούς και άλλοτε ασήμαντους . Αυτό όμως έχει ως αποτέλεσμα πολλά παιδιά τα οποία έχουν χωρισμένους γονείς να μένουν μονά τους και να έχουν προβλήματα στην μετέπειτα ζωή τους. Σε αυτό το άρθρο θα γίνει προσπάθεια να αναφερθούν οι πιο συνηθισμένες αιτίες διαζυγίου για τα ζευγάρια , τα συναισθήματα που προκαλεί ο χωρισμός στο παιδί και το αντίκτυπο που έχει πιθανόν ο χωρισμός στην ψυχική υγεία του παιδιού και στην μετέπειτα ενσωμάτωση του στην κοινωνία.

Θα ήθελα να ξεκινήσω κάνοντας μια σύντομη αναφορά στις θεωρούμενες ως πιο συνηθισμένες αιτίες διαζυγίου των ζευγαριών .Αυτές είναι οι εξής :

    1)    Συμμέτοχη της γυναίκας στον εργασιακό χώρο.

    2)    Οικονομική ανεξαρτησία ενός από τους δυο συζύγους.

    3)    Άνοδος εκπαιδευτικού και μορφωτικού επιπέδου της γυναίκας.

    4)    Η αλλαγή της νομοθεσίας στο διαζύγιο που εκδίδεται , χωρίς υπαιτιότητα ενός συζύγου.

    5)    Οι αλλαγές στη ζωή και των δυο φύλων και στο ζευγάρι .

    6)    Οι αλλαγές στην αντίληψη για συζυγική και συντροφική ζωή .

    7)    Η μεταβολή στις αξίες και πρότυπα στις νέες γενιές , για τον θεσμό της οικογένειας .

    8)    Υψηλές οικονομικές απαιτήσεις του τρόπου ζωής.

    9)    Η μη ανοχή του ενός από τον άλλο και οι εγωισμοί.

   10)    Οικονομικές δυσκολίες και άγχος της καθημερινότητας που προκαλούν φθορά φέρνουν το ζευγάρι σε συγκρούσεις.

 

Για τους γονείς , το διαζύγιο είναι μια ψυχικά τραυματική εμπειρία επειδή χωρίζουν , αλλά είναι ακόμη περισσότερο οδυνηρό για τον ψυχικό κόσμο των παιδιών .  Τα παιδιά και ιδιαίτερα οι έφηβοι , που προέρχονται από γονείς που χωρίζουν ή χώρισαν , έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν προβλήματα στην ψυχική τους υγεία. Πολλές έρευνες μέχρι σήμερα , δείχνουν ότι ένας αριθμός από αυτά τα παιδιά θα έχουν ψυχικά προβλήματα με μειωμένη σχολική απόδοση , περισσότερες πιθανότητες να εγκαταλείψουν το σχολείο και αυξημένο κίνδυνο να γίνουν χρήστες ναρκωτικών και αλκοόλ . Αν λάβουμε , υπόψη τα παραπάνω στοιχεία μπορούμε να καταλάβουμε πως η ενσωμάτωση αυτών των παιδιών στην κοινωνία θα είναι πολύ δύσκολη και με αρκετά προβλήματα, αν δεν προσπαθήσουν να καταπολεμήσουν τα προβλήματα που τους προκάλεσε ο χωρισμός των γονιών τους. Παρόλα αυτά , αρκετά από τα παιδιά χωρισμένων γονιών , θα ανταπεξέλθουν και θα ξεπεράσουν τις δυσκολίες που θα τους προκύψουν.

 

Συμπερασματικά , κατά την γνώμη μου , το διαζύγιο ανάμεσα σε ένα ζευγάρι το όποιο έχει παιδιά η παιδιά μόνο κακό μπορεί να προκαλέσει  καθώς και σοβαρά προβλήματα . Θα συνιστούσα επομένως , σε όλους τους μελλοντικούς γονείς να σκεφτούν πολύ πριν κάνουν αυτό το μεγάλο βήμα και φέρουν στο κόσμο ένα παιδί . Όταν όμως το κάνουν , να υπερασπιστούν με κάθε τους δύναμη το δικαίωμα του να ζήσει μια ήρεμη οικογενειακή ζωή , που πολλές φορές επιτυγχάνεται με την εξ αποστάσεως επικοινωνία των γονιών , παρά με την συνύπαρξη τους κάτω από την ίδια στέγη.

 

 

 

 

2 Σχόλια

  1. εγω πιστεύω πως τα περισσότερα δ ισχύ για τα νεαρά ζευγάρια τα περνουν για ασήμαντους λόγους επειδη π.χ. βαρεθηκαν τον σύντροφο τους,ειναι όλη μέρα στην δουλεια,δεν του/της δίνει σημασία…..
    και κανεις δεν σκέφτεται τα παιδια που την πληρώνουν κι ας μην φταινε

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.