Η σχέση του ατόμου με την μόδα

Από την Κατερίνα Λαζαρίδου,

 

nyfwsketches-1567608885

Στις μέρες μας , η μόδα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του ανθρώπου . Η μόδα ως ευρύτερη έννοια, είναι διαχρονικό κοινωνικό φαινόμενο που καλύπτει την πάγια ανάγκη και τάση του ατόμου να φροντίζει την εξωτερική του εμφάνιση προκειμένου να ξεχωρίσει, να γοητεύσει, να τονώσει την αυτοπεποίθησή του κτλ. Συνδεόμενη στενά με τις κοινωνικές εξελίξεις , η μόδα καθορίζεται και επηρεάζεται από κοινωνικοπολιτικές , ηθικές και αισθητικές αντιλήψεις αλλά και από τις οικονομικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε εποχή. Ποια είναι όμως η ιστορία της μόδας ;

Η λέξη μόδα προέρχεται από τη λατινική λέξη »modus» που σημαίνει τρόπος. Η έννοια της μόδας αφορά όχι μόνο την ενδυμασία και τα γενικότερα στοιχεία της εξωτερικής εμφάνισης, αλλά και τις προτιμήσεις εν γένει σε διάφορους τομείς που συνδέονται με την καθημερινότητα των πολιτών .

Η μόδα συνδέεται αφενός με τα οικονομικά συμφέροντα των εταιριών παραγωγής και προώθησης προϊόντων που σχετίζεται με την ενδυμασία, τη μουσική, τον κινηματογράφο κ.α., κι αφετέρου με την ανάγκη προσωπικής έκφρασης και διαφοροποίησης των ατόμων .Η επιδίωξη των εταιριών να ανανεώνονται ανά τακτά διαστήματα, οι σχετικές τάσεις και οι εσωτερικές προσδοκίες των ατόμων για αλλαγή στην ζωή τους . Έχει αναρωτηθεί κανείς σε τι μας εξυπηρετεί η μόδα ? Το άτομο μέσω της μόδας , και κυρίως των ενδυματολογικών επιλογών, επιχειρεί να παρουσιάσει στους άλλους σημαντικές πτυχές της προσωπικότητάς του. Η ενδυμασία και γενικότερα η φροντίδα για την εξωτερική εμφάνιση του ατόμου έχει ιδιαίτερη σημασία , εφόσον δεν αποτελεί ούτε μια τυχαία επιλογή, αλλά ούτε και κάτι που δεν λαμβάνεται υπόψη από τους άλλους. Έτσι αν εξαιρέσουμε τις επαγγελματικές στολές που επιβάλλονται για λόγους εμφανούς δήλωσης επαγγελματικής ιδιότητας (π.χ. νοσοκόμος , αστυνομικός ) , ελεύθερα επιλεγμένη ενδυμασία επιτρέπει την εκδήλωση βασικών στοιχείων για κάθε άτομο.  Ειδικότερα : Οι ενδυματολογικές επιλογές συνιστούν προφανείς δείκτες για την οικονομική και κοινωνική κατάσταση ενός ατόμου, εφόσον το οικονομικό επίπεδο είναι καθοριστικό ως προς τι σχετικές επιλογές του ατόμου .

Ο τρόπους που επιλέγει ένα άτομο να επιμεληθεί την εξωτερική του εμφάνιση, συχνά συνδέεται με τις επιδιώξεις του σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο . Ένα άτομο για παράδειγμα, που θέλει να το αντιμετωπίσουν με σεβασμό στο νέο του επαγγελματικό χώρο φροντίζει να διαμορφώσει ένα προσεγμένο και σοβαρό στυλ .

shutterstock_1387713926-1

Συμπερασματικά, η μόδα αποτελεί τον »καθρέπτη» του ανθρώπου καθώς το άτομο μέσα από το ντύσιμο του μπορεί να εκφράσει τις ιδέες τους , τις σκέψεις και τα συναισθήματά του . Ο ευμετάβλητος χαρακτήρας της σε συνδυασμό με την ομοιομορφία και την τυποποίηση που επιβάλει στην εμφάνιση και στον τρόπο ζωής των ανθρώπων δημιουργεί πολλές φορές υπερβολές και παραδοξότητα σχετικά κυρίως με την εμφάνιση .