Χαρακτηριστικά των νέων

Από την Έλενα Τσαρτσάλη,

istockphoto-1179973797-612x612

Πολύ συχνά στο σχολείο γίνονται συζητήσεις για την συμπεριφορά των μαθητών κι΄ άλλο τόσο καταλογίζεται η όποια συμπεριφορά τους στην ιδιαιτερότητα της ηλικίας τους . Αποφάσισα να καταγράψω λοιπόν τα θετικά και τα αρνητικά των εφήβων στο συγκεκριμένο άρθρο . Είναι ευρέως διαδεδομένο πως όταν ένα παιδί μπαίνει στην εφηβεία διαταράσσετε η προσωπικότητα του , διότι αλλάζει τόσο εξωτερικά ,ως προς την εμφάνιση όσο και εσωτερικά ως προς την ψυχολογία του.

Τα θετικά της περιόδου αυτής είναι ποικίλα. Αρχικά , οι αλλαγές στην εξωτερική εμφάνιση είναι το πρώτο που παρατηρεί κάποιος. Καθώς το παιδί αρχίζει να αποκτά σώμα ενήλικα . Ακόμη, υπάρχει έντονη ανάγκη για συντροφικότητα και διαπιστώνουμε πως επιθυμούν συνεχώς να ανήκουν σε ομάδες. Επιπλέον, χαρακτηρίζονται ως ονειροπόλοι , αφού οραματίζονται ένα καλύτερο μέλλον για την δημιουργία του οποίου επιθυμούν να συμβάλουν και οι ίδιοι.      Αναμφισβήτητα είναι επαναστάτες, αντιδραστικοί γιατί εναντιώνονται σε καθετί ξεπερασμένο, ενώ συχνά εμφανίζονται πολιτικοποιημένοι, επειδή επηρεάζονται από τους ενήλικες. Έκτος από αυτό είναι ευαισθητοποιημένοι, αντιδρούν στην αδικία , θεωρώντας ταυτόχρονα καθήκον τους να βοηθούν τους συνανθρώπους τους. Σε γενικές γραμμές, διαθέτουν ελπίδα κάτι που βέβαια σταματά να υπάρχει με την πάροδο του χρόνου.

teenager700x400

Ωστόσο, οι έφηβοι διαθέτουν και αρνητικά γνωρίσματα . Για παράδειγμα, είναι αντιφατικοί, γιατί από την μία πλευρά επιζητούν την ανεξαρτησία τους , από την άλλη όμως , διαπιστώνουν ότι δεν είναι ακόμα στην θέση να <σταθούν> μόνοι τους χωρίς την βοήθεια των γονιών τους , κατάσταση που τους προκαλεί σύγχυση . Επίσης, εξαιτίας του αυθορμητισμού τους, αλλά και της έλλειψης εμπειριών , παρασύρονται εύκολα . Ακόμη , μιμούνται άκριτα τα πρότυπα, χάνοντας έτσι την ανεξαρτησία τους και μετατρέπονται σε παθητικούς αποδέκτες ιδεών τρίτων. Φυσικά, πολλές φόρες συμπεριφέρονται ακραία και απόλυτα χάνοντας την αίσθηση του μέτρου και έτσι καταλήγουν να γίνονται βίαιοι και επιθετικοί.

Για να συνοψίσουμε, η εφηβεία είναι μια ηλικία στην οποία διαμορφώνεται ο χαρακτήρας του ανθρώπου καθώς και οι απόψεις του . Για αυτόν το λόγο πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στο πως αντιμετωπίζουμε τους εφήβους  και να τους βοηθάμε καθ όλη την διάρκεια της περιόδου αυτής.