ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ

Στις αρχές Δεκεμβρίου του 1891, ο Καναδός Δρ. Τζέιμς Νάισμιθ, καθηγητής φυσικής αγωγής στο Εκπαιδευτήριο της Χριστιανικής Αδελφότητας Νέων στο Σπρίνγκφιλντ , Μασαχουσέτη, Η.Π.Α., προσπαθούσε να κρατήσει την τάξη με την οποία έκανε μάθημα δραστήρια μια βροχερή μέρα. Αναζητούσε ένα δυναμικό παιχνίδι εσωτερικού χώρου για να κρατήσει τους μαθητές απασχολημένους και στα κατάλληλα επίπεδα φυσικής κατάστασης κατά τη διάρκεια του μακρύ χειμώνα της Νέας Αγγλίας.

Τζέιμς Νάισμιθ μπάσκετ

Η καλαθοσφαίριση παίζεται ως εξής: Παίζεται με δύο ομάδες των πέντε ατόμων σε ένα ορθογώνιο γήπεδο συνήθως κλειστό, που στο έδαφός του έχει παρκέ με δύο αντικριστά καλάθια που βρίσκονται σε ύψος 3,05 μέτρα (10 πόδια) από το έδαφος.

Οι παίκτες επιτρέπεται να ακουμπήσουν την μπάλα μόνο με τα χέρια, ωστόσο δε συνιστά παράβαση εάν αυτή ακουμπήσει και οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος, εκτός από τα πόδια.

Σκοπός των ομάδων είναι να βάλουν με σουτ την μπάλα μέσα από το καλάθι όσο το δυνατόν περισσότερες φορές στα 40 λεπτά  του αγώνα.

Η ομάδα που θα πετύχει περισσότερους πόντους είναι η νικήτρια.

Ανάλογα με το ποια ομάδα κατέχει την μπάλα, οι παίκτες παίζουν αμυντικά ή επιθετικά. Ο συνολικός χρόνος της επίθεσης μιας ομάδας είναι 24 δευτερόλεπτα, ενώ για να περάσει μια ομάδα την μπάλα από το μισό γήπεδο έχει μόνο 8 δευτερόλεπτα.

Δεν επιτρέπεται να τρέχει κάποιος κρατώντας την μπάλα (Αυτή η παράβαση ονομάζεται βήματα): Πρέπει ή ταυτόχρονα να κτυπά τη μπάλα στο πάτωμα, δηλαδή  να κάνει ντρίπλα ή να σταματήσει και να δώσει πάσα. Αν ένας παίκτης σταματήσει την ντρίπλα, τότε δεν μπορεί να την ξαναξεκινήσει διότι αυτό θεωρείται διπλή ντρίπλα.  Και στις δύο περιπτώσεις η μπάλα πηγαίνει στην αντίπαλη ομάδα.

Κάθε αγώνας διαρκεί 4 περιόδους ίσης διάρκειας 10 λεπτών.

Κάθε προπονητής έχει το δικαίωμα να καλέσει τους παίκτες του στον πάγκο για να τους δώσει οδηγίες. Αυτό λέγεται time-out και κατά τη διάρκειά του ο αγώνας διακόπτεται για 1 λεπτό, ενώ οι παίκτες συγκεντρώνονται για οδηγίες.

Στο παρκέ υπάρχει η γραμμή του τρίποντου, που ορίζει την αξία κάθε σουτ. Οι αθλητές μπορούν να σκοράρουν για 2 πόντους μέσα από τη γραμμή ή για 3 έξω από αυτήν, εφόσον δεν την πατούν. Για 1 πόντο μετράει η βολή, την οποία σουτάρουν οι παίκτες μετά από φάουλ ή τεχνική ποινή των αντιπάλων.

Πηγή: Βικιπαίδεια

Γιώργος

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης