Η γιορτή της 25ης Μαρτίου

Η 25η Μαρτίου είναι διπλή γιορτή για την Ελλάδα.

Είναι θρησκευτική γιορτή, γιατί γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και εθνική γιορτή γιατί γιορτάζουμε την επανάσταση των Ελλήνων κατά των Τούρκων.

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ

ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ-ΘΕΟΤΟΚΟΥ

Την 25η Μαρτίου γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Εκείνη την ημέρα, ο άγγελος Γαβριήλ κατέβηκε από τον ουρανό, έδωσε στην παναγία ένα κρίνο  και έφερε τα χαρμόσυνα νέα. Ότι σε εννέα  μήνες, στις 25 Δεκεμβρίου, θα έφερνε στον κόσμο τον Χριστό.

ΕΘΝΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ

ΛΑΒΑΡΟ-ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Την 25η Μαρτίου γιορτάζουμε την επανάσταση του 1821. Τιμάμε και προσκυνούμε τους ήρωες της επανάστασης , οι οποίοι μας απελευθέρωσαν από τους φανατισμένους Τούρκους. Μας έδωσαν μία ελεύθερη ζωή και οι περισσότεροι από αυτούς έδωσαν τη ζωή τους. Αγαπούσαν την Ελλάδα , την πατρίδα τους. Ήταν πολύ γενναίοι και καλοί πολεμιστές. Οι Τούρκοι κόντεψαν να μας κατακτήσουν , αλλά με τους ήρωες που πολέμησαν , μαζί και όλη η Ελλάδα τα καταφέραμε . Για  αυτό πρέπει να κάνουμε τις παρελάσεις και τη γιορτή , επειδή αυτοί μας έσωσαν από τον Τούρκικο ζυγό και απελευθέρωσαν την Ελλάδα.

Πως ξεκίνησε η επανάσταση του 1821;

Η επανάσταση ξεκίνησε στην Πελοπόννησο στις 17 Μαρτίου του 1821 στη Μάνη. Οι πρόκριτοι ζήτησαν από τον ηγέτη τους να ξεκινήσει πρώτα η Μάνη την επανάσταση , όπου ήταν και σχέδιο της Φιλικής Εταιρείας. Ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης συγκέντρωσε όλους τους Μανιάτες οπλαρχηγούς στην Αρεόπολη και αποφάσισαν την έναρξη του αγώνα κατά των Τούρκων. Πρώτα απελευθέρωσαν την Καλαμάτα και στη συνέχεια ακολούθησαν και άλλες πόλεις της Πελοποννήσου.

Μια δεύτερη άποψη είναι ότι η επανάσταση του 1821 ξεκίνησε στη μονή της Αγίας Λαύρας.

Στις 25 Μαρτίου ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, αφού ύψωσε στην Αγία Λαύρα το λάβαρο της μονής με την εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, και  σημαία με το σταυρό, όρκισε τους πολεμιστές και κήρυξε θρησκευτικά την Επανάσταση.

250px-Το_χρυσοκέντητο_Λάβαρο_της_Αγίας_Λαύρας

Σημαντικός ήταν και ο ρόλος της Φιλικής Εταιρείας στην επανάσταση του 1821.

Σημαντικοί ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 ήταν οι:

Ρήγας Φεραίος

Αθανάσιος Διάκος

Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα

Μαντώ Μαυρογέννους

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Δημήτριος Παπανικόλης

Αλέξανδρος Υψηλάντης

Λόρδος Βύρων

Πηγές: Εικόνες και κείμενα από τη ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης