
Συνταγή Λαζαράκια
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
1/2 κ.σ . ξηρή μαγιά
200 γρ χλιαρό νερό
75 γρ ζάχαρη
400 γρ. αλεύρι σκληρό
Μια πρέζα αλάτι
25 γρ ελαιόλαδο
1/2 κ.γ. κανέλα
1/4 κ.γ. σκόνη γαρίφαλο
30 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
30 γρ σταφίδες
20 γαρύφαλλα
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ:
90 ΓΡΜ ΜΑΓΙΑ ΦΡΕΣΚΙΑ ΝΩΠΗ
150 ΓΡΜ ΒΟΥΤΥΡΟ ΑΓΕΛΑΔΟΣ
3 ΑΥΓΑ (ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΔΩΜΑΤΙΟΥ)
¾ ΠΟΤΗΡΙ ΓΑΛΑ ΑΓΕΛΑΔΙΝΟ
150 ΓΡΜ ΖΑΧΑΡΗ ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΚΗ
ΜΙΑ ΠΡΕΖΑ ΑΛΑΤΙ
ΞΥΣΜΑ ΑΠΟ ΈΝΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
ΜΙΣΗ ΚΟΥΠΑ ΧΛΙΑΡΟ ΝΕΡΟ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σε ένα μεγάλο μπολ τοποθετείστε μισή κούπα ζεστό νερό, αλεύρι 5 κουταλιές και τη μαγιά ζαχαροπλαστικής (τρίβοντας να γίνει σκόνη).
Σκεπάστε το μπολ και αφήστε να φουσκώσει ο χυλός.
Σε μια λεκάνη βάλτε τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά, το ξύσμα, το αλάτι και το καυτό γάλα.
Ανακατώνοντας ρίχνετε και τα αυγά.
Ύστερα ρίχνετε το χυλό και σιγά σιγά το αλεύρι και ζυμώνοντας ρίχνετε λίγο λίγο το βούτυρο λειωμένο και ζεστό.
Δεν θέλει πολύ ζύμωμα, προκειμένου να γίνουν αφράτα τα τσουρέκια και κορδονάτα.
Αφήστε και πάλι την ζύμη να φουσκώσει.
Πλάθετε τα τσουρέκια και τα αφήνετε να φουσκώσουν.
Αλείφετε με κρόκο αυγού και πασπαλίζετε με σουσάμι λευκό και αμύγδαλο φιλέ.
Ψήνετε τα τσουρέκια στους 160 βαθμούς κελσίου στον αέρα για 30 λεπτά περίπου.
Άννα-Μαρία Χαλκιά Δ΄Τάξη