Πασχαλινές Συνταγές

Συνταγή Λαζαράκια

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

1/2 κ.σ . ξηρή μαγιά
200 γρ  χλιαρό νερό
75 γρ ζάχαρη
400 γρ. αλεύρι σκληρό
Μια πρέζα αλάτι
25 γρ ελαιόλαδο
1/2 κ.γ. κανέλα
1/4 κ.γ. σκόνη γαρίφαλο
30 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
30 γρ σταφίδες
20 γαρύφαλλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
•Διαλύουμε τη μαγιά στο νερό, προσθέτουμε την ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός. Αφήνουμε για 10 λεπτά για να ενεργοποιηθεί η μαγιά .
•Προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι, την κανέλα, την σκόνη γαρύφαλλο, το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε έως ότου γίνει μια αφράτη ζύμη . Μπορούμε να την ζυμώσουμε είτε με τον γάντζο του μίξερ για περίπου 8΄ ή με τα χέρια για 15’ .
•Βάζουμε την ζύμη σε ένα καλά λαδωμένο μπολ και την σκεπάζουμε με μια πετσέτα ώστε να φουσκώσει . Περίπου 30΄- 45’ λεπτά.
•Ανακατεύουμε τις σταφίδες με τα καρύδια για να φτιάξουμε το μείγμα μας.
•Κόβουμε την ζύμη σε 10 κομμάτια των 50 – 60γρ . Από το κάθε κομμάτι κρατάμε ένα μικρό κομμάτι περίπου 10γρ. ώστε να πλάσουμε τα χέρια του Λάζαρου
•Πλάθουμε το κάθε κομμάτι σε μακρόστενο σχήμα ώστε να φτιάξουμε το σώμα του Λάζαρου, το γεμίζουμε με ένα κ.γ. από την γέμιση και την κλείνουμε καλά . Έπειτα πλάθουμε τα χέρια του και δημιουργούμε ένα Χ πάνω στο σώμα φέρνοντας την ζύμη από την πίσω πλευρά με χιαστή μπροστά .
•Πάνω από τα χέρια προσθέτουμε 2 ολόκληρα γαρύφαλλα για να δημιουργήσουμε τα μάτια .
•Τοποθετούμε τα λαζαρακια σε ένα ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 170ο – 180ο για 30 λεπτά .
 Πασχαλινά Τσουρέκια

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ:

90 ΓΡΜ  ΜΑΓΙΑ ΦΡΕΣΚΙΑ ΝΩΠΗ
150 ΓΡΜ  ΒΟΥΤΥΡΟ ΑΓΕΛΑΔΟΣ
3 ΑΥΓΑ (ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΔΩΜΑΤΙΟΥ)
¾ ΠΟΤΗΡΙ  ΓΑΛΑ  ΑΓΕΛΑΔΙΝΟ
150 ΓΡΜ  ΖΑΧΑΡΗ ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΚΗ
ΜΙΑ ΠΡΕΖΑ ΑΛΑΤΙ
ΞΥΣΜΑ  ΑΠΟ ΈΝΑ  ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
ΜΙΣΗ ΚΟΥΠΑ ΧΛΙΑΡΟ ΝΕΡΟ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Σε ένα μεγάλο μπολ τοποθετείστε μισή κούπα ζεστό νερό, αλεύρι 5 κουταλιές και τη μαγιά ζαχαροπλαστικής (τρίβοντας να γίνει σκόνη).

Σκεπάστε το μπολ και αφήστε να φουσκώσει ο χυλός.

Σε μια λεκάνη βάλτε τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά, το ξύσμα, το αλάτι και το καυτό γάλα.

Ανακατώνοντας ρίχνετε και τα αυγά.

Ύστερα ρίχνετε το χυλό και σιγά σιγά το αλεύρι και ζυμώνοντας ρίχνετε λίγο λίγο  το βούτυρο λειωμένο και ζεστό.

Δεν θέλει πολύ ζύμωμα, προκειμένου να γίνουν αφράτα τα τσουρέκια και κορδονάτα.

Αφήστε και πάλι την ζύμη να φουσκώσει.

Πλάθετε τα τσουρέκια και τα αφήνετε να φουσκώσουν.

Αλείφετε με κρόκο αυγού και πασπαλίζετε με σουσάμι λευκό και αμύγδαλο φιλέ.

Ψήνετε τα τσουρέκια στους 160 βαθμούς κελσίου στον αέρα για 30 λεπτά περίπου.

Άννα-Μαρία Χαλκιά Δ΄Τάξη

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης