Υλικά
4 αυγά
210- 230gr καστανή ζάχαρη
125 ml ελαιόλαδο
350gr καρότα
1 κουταλάκι του γλυκού (5ml) κανέλα
100gr καρύδα (πλην 2 κουταλιές)
220 gr αλεύρι
3 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν
30ml (2 κουταλιές) λικέρ ή χυμό λεμονιού
Ξύσμα λεμονιού
1 πρέζα αλάτι
Για την επικάλυψη:
100gr αγελαδινό βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
100gr τυρί κρέμα
100gr αχνοζάχαρη
1 σωληνάκι βανίλια
Ξύσμα λεμονιού
Για το γαρνίρισμα, οι 2 κουταλιές καρύδα που κρατήσαμε και στραγγισμένο γλυκό κουταλιού της επιλογής μας (εδώ εγώ έβαλα κολοκύθα γλυκό).
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα καρότα και τα αλέθουμε στο multi ( να γίνουν σαν χοντοτριμμένα ψίχουλα , όχι πολτός). Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη με το μίξερ να γίνουν κρέμα και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, την κανέλα, το χυμό ή λικέρ, το ξύσμα, τα τριμμένα καρότα και την καρύδα.
Ανακατεύουμε με σπάτουλα και προσθέτουμε το αλεύρι μέσα στο οποίο έχουμε βάλει το μπέικιν και το αλάτι. Αδειάζουμε το μείγμα σε φόρμα 24 νούμερο, που έχουμε λαδώσει και αλευρώσει καλά (ή σε φόρμα σιλικόνης, ή σε φόρμα καλυμμένη με χαρτί ψησίματος) και ψήνουμε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο στους 175-180ο C σύμφωνα με τις γενικές οδηγίες για κέικ για 50 περίπου λεπτά (ανάλογα με το φούρνο) ή μέχρι να βγαίνει καθαρό ένα μαχαίρι που θα βυθίσουμε στο κέντρο του.
Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Χτυπάμε σε ένα μπολ τα υλικά για την επικάλυψη και απλώνουμε πάνω από το κέικ. Την καρύδα μπορούμε να την βάλουμε μέσα στην κρέμα ή να την πασπαλίσουμε από πάνω. Γαρνίρουμε με γλυκό κουταλιού στραγγισμένο ή με φρουτάκια γλασέ.
Παρατηρήσεις
- Μια από τις τέσσερις φορές που έφτιαξα το κέικ τα καρότα μου ήταν λιγότερα από 350gr και συμπλήρωσα την ποσότητα με τριμμένο μήλο.
- Αν θέλουμε να καλύψουμε και από το πλάι το κέικ, θα διπλασιάσουμε τα υλικά της επικάλυψης.
- Βάζω αλεύρι για όλες τις χρήσεις και μπέικιν, αλλά μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με αλεύρι για κέικ που φουσκώνει μόνο του.
Φωκίων Β. μαθητής ΣΤ΄