Ο ζωγράφος και το έργο του

Χωρίς τίτλο

 

Ο Νικόλαος Γύζης είναι ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες ζωγράφους όλων των εποχών. Γεννήθηκε την 1η Μαρτίου 1842, στην Τήνο. Ήταν γιος ξυλουργού και είχε 6 αδέρφια. Η οικογένειά του ζούσε στην Τήνο και αργότερα μετακόμισε στην Αθήνα, όπου σε μικρή ηλικία άρχισε να παρακολουθεί μαθήματα καλών τεχνών. Μετά το τέλος των σπουδών του στην Αθήνα, ο Γύζης ήθελε να συνεχίσει στην Βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου. Έφτασε εκεί τον Ιούνιο του ’65 και γνωρίστηκε με τον Νικηφόρο Λύτρα. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Μόναχο το 1871.

Ήταν εκπρόσωπος του ακαδημαϊκού ρεαλισμού. Ήταν γνωστός τόσο σε ελληνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.  Περίπου 109 έργα. Κάποια από τα σημαντικότερα έργα του είναι « Ο Γέρος Χωρικός», « Κρυφό Σχολειό», « Παιδικός Αρραβώνας» κ.α. Ο Γύζης φιλοτέχνησε επίσης αφίσες και εικονογράφησε βιβλία.

 

 

ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΗΣ ΘΛΙΨΕΩΣ

Ο πίνακας αυτός φιλοτεχνήθηκε από τον Γύζη το 1896, μια εποχή που ο ζωγράφος δημιούργησε πολλά σημαντικά έργα του. Έχει ύψος 100 εκατοστά και πλάτος 196 εκατοστά. Ανήκει στην κατηγορία των έργων Μολύβι και Ακουαρέλα σε χαρτί.

Στον πίνακα απεικονίζεται μία νεαρή ανδρική μορφή, το Πνεύμα της θλίψης, που κρατά μία λύρα. Το ένα χέρι του νεαρού παίζει τις χορδές της λύρας. Το Πνεύμα έχει φτερά αγγέλου, η συνέχεια των οποίων διακόπτεται απότομα από έναν επιβλητικό κύκλο που περιβάλλει το σχέδιο. Η έκφραση του Πνεύματος είναι αυτή της σιωπηλής οδύνης, χωρίς όμως να φαίνεται κάποια παραμόρφωση στο πρόσωπό του, είτε δάκρυα. Το στοιχείο αυτό παραπέμπει στην έκφραση των φιγούρων των κλασσικών επιτύμβιων ανάγλυφων. Το Πνεύμα της Θλίψεως είναι η προσωποποίηση της ίδιας της θλίψης.

Χωρίς τίτλο1

Συντάκτης του άρθρου :Βουλτζάτη Δάφνη τμήμα Γ2

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης